Podrške plemenitih

Fuad K.

PODRŠKA ZA IGK

 

SVI SMO MI DR. EMIR RAMIĆ

 

Fuad Kovač

Član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada

 

Kao član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, što mi je posebna čast, osuÄ‘ujem prijetnje koje se u posljednje vrijeme upućuju direktoru Instituta za istraživanje genocida Kanada, dr. Emiru Ramiću.

Još dok sam se bavio novinarstvom podržavao sam i uvažao rad i borbu dr. Emira Ramića za istinu i pravdu. Tako je i svih ovih zadnjih godina. Jer, dr. Emir Ramić smo svi mi, i obrnuto. Svi mi kojima je na srcu Bosna i Hercegovina i borba za pravdu i istinu, borba protiv zla, nepravde i laži.

Možda ovakva podrška nije dovoljna, nego ona konkretnija, matirijalnija, opipljivija, ona koja začeplja prljava usta svim onim “duhovima iz boce“ koji mržnjom truju i ubijaju našu sadašnjost i budućnost. Koji su ubili, i kazali da nisu. Koji su palili, pljačkali, silovali, ubijali, progonili... Kojima je laž temelj povijesti.

I zato bi oni da zaplaše dr. Ramića, preko njega i sve nas koji smo samo na strani pravde, koji smo krivi zbog imena.

Ali, više im to neće proći. Jer, nisu nas uspjeli zaplašiti, pobiti i zatrati devedesetih godina. Danas je sve na našoj strani i dosta je toga do nas, do naše pameti, do našeg razumijevanja, do našeg povjerenja, do našeg zajedništva.

Dr. Emir Ramić i Institut za istraživanje genocida Kanada su do sada uradili veliki posao kad je u pitanju razumijevanje zločina nad Bošnjacima, moralno, ali i pravno uvažavanje žrtava zločina i procesuiranje njihovih dželata.

Dr. Ramiću i njegovim saradnicima želim poručiti da još više, sa svima nama, pojača i pojačaju svaku vrstu institucionalne, naučne i obrazovne borbe protiv ove vrste zaborava i protiv nastavka zločina u miru.

Vijesti: