Podrške plemenitih

Fuad Dj.

Otvoreno Pismo Davorinu Jurovickom, u povodu njegovog obraćanja javnosti od 09.08.2017 na portalu Bošnjaci. net

 

                                               VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI

 

        Demistifikacija jedne personalne koalicije na djelu  - skovana izmeÄ‘u arogancije i moći, “nekadašnje ekselencije|” iz Otave iz dinastije Špirić, i, latinluka i prevare računovoÄ‘e i  samoproklamiranog bih voÄ‘e iz Toronta, D.Jurovickog

 

        BiH  dijaspora u Kanadi,  u liku D.J., dobila je novog Dodikovog glasnogovornika, i, stjegonošu onih koji vode ka nestanku BiH.

 

Piše: Fuad Đidić

 

Duga je historija tvog podaništva i latinluka.

 

Meni si se približio nekako 2004. godine.Već tada sam stigao na dužnost u Otavu.A ti se već  ranije  izgubio povjerenje Vjeke D., tvog dugogodišnjeg prijatelja i komšije sa 8 sprata iste zgrade u  Mostaru.Znam kako si se žalio da si ga uvijek “tukao” u šahu, a on sada imenovan za ambasadora u Kanadi.A ti, stvarno bio  - uvijek lukaviji i opasniji igrač od njega.

 

Znam takoÄ‘er, kako si  davno osnovao firmu za računovodstvo u Torontu, i, kako si preko veza i dobrih odnosa sa Bošnjacima iz ambasade, želio zapravo, zadobiti povjerenje novih klijenata, malih poduzetnika iz GTA.

 

Elem, kroz godine brzo je rasla  tvoja računovodstvena firma, i ti si u meÄ‘uvremenu, kupio još jedan poslovni prostor u istoj zgradi gdje se i sada nalaziš.I kada si ekonomski ojačao onda si svoju raniju suprugu Eminu zamijenio sa sekretaricom Elenom, kasnije novom suprugom.

 

Ali, nešto prije toga  izgubio si povjerenje i naklonost Hrvata i franjevaca iz Norvala pogotovo, od vremena kada je tamo boravila najviša politička delegacija Hrvata iz BiH.

 

Pamtim da si osnovao “Can-Bih” društvo kako bi se predstavio kao tumač interesa uglavnom, Bošnjaka u Canadi, a zapravo to je bilo samo pokriće kako bi dobivao samo nove klijente.

 

Volio si se družiti, i, po restoranima u Torontu gostiti i častiti  ambasadore.Valjda si u tome vidio nekakvu računicu !? A živo se sjećam kako si  ambasadorima namještao intervuje po radio stanicama u Torontu i savjetovao ih kako da recimo,  na hrvatskom radiju, tek slučajno, umjesto “hiljada” kažu “tisuća”, a sve da bi se bolje i  uspješnije “prodali “ hrvatskom pučanstvu u Torontu

 

Donatorske večere

 

Kada sam ponovo stigao u Kanadu 2013. godine zatekao sam te ekonomski jakog, i, sada politički uticajnog.Bio si blizak sa nekadašnjim konzervativnim MP Cornelius Chizu-om.

 

Za njega si  po kućama uglednih graÄ‘ana našeg korijena,organizovao donatorske večeri kako bi finansirao njegovu izbornu kampanju.Povjerenje MP Chizua kupovao si tako što si ubjeÄ‘ivao svoje klijente – male poduzetnike, da doÄ‘u na ove donatorske  večeri i daju pare. I nas iz  BiH i još jedne druge ambasade, pozivao si kako bi sebi olakšao cijeli posao.

 

A kada su Konzervativci u jesen 2014. godine do nogu poraženi, odmah si okrenuo leđa MP Kornelijusu i potražio nove mecene iz Liberala kojima bi služio.Ali, avaj.Slabo te krenulo.

 

Upravo na tim donatorskim večerima bolje si upozano “nekadašnju ekselenciju”. I ti si nažalost, postao “zlatna adresa” za rješavanje svih njenih ličnih problema i planova.A valjda ste se uzajamno  namirisali i tako skovali jednostavnu personalnu koaliciju : Njena opsjednutost slavom i novcem ujedinjena sa tvojim liskalukom i prevarom

 

Gospodine Jurovicki:

 

-Upravo si  ti preko ovih veza zaposlio sina “nekadašnje ekselencije” u ofice MP Cornelius Chisu-a, koji ga je kasnije, iz samo njemu poznatih razloga, jednostavno “otpustio” iz istog ofisa u Otavi;

 

-Upravo si ti, preko istih veza, očajnički tražio, ili ko zna šta,  vizu za njegov  ostanak u Kanadi;

 

-Upravo, si ti preko opet istih veza, tražio vize za boravak u Kanadi još za neke druge “klijente”  ( “nomina sunt odiosa” )

 

-Upravo si ti kao tobože, uticajni pristaša Konzervativaca, dovodio ljude iz BiH u Canadu...ili si se barem o tome hvalisao ;

 

-Upravo si ti skupljao naokolo donacije u “cashu”, pravdajući to toboÄ‘e, potrebama i projektima, “nekadašnje ekselencije”;

 

-Upravo si ti spavao na podu u rezidenciji “nekadašanje ekselencije” kako bi time dokazao svoje podaništvo i lojalnost;

 

-Upravo si ti,  kao gorljivi prijatelj Bošnjaka, kako se predstavljaš, vješto izbjegao doći na 20 godina Srebrenice u Torontu  2015. godine pravdajući se da u tom trenutku obavljaš neke važne poslove iza političke kulise za interese BiH;

 

-Upravo ti,  zajedno sa “nekadašnjom ekselencijom”, još malo možeš zaluÄ‘ivati izvjesne marginalce i  Bošnjake uglavnom, po Otavi, i, prodavati priče o vašim milionskim donacijama i projektima.

 

I to sve dok organi istrage i revizije  vjerujem, ne otvore podebeli kriminalni dosije o finansijskim zloupotrebama i malverzacijama jednog od vas dvoje !?

 

-Upravo si ti, naivnim pristajanjem da se razračunavaš u javnosti sa mnom, ni krivim ni dužnim, za bilo koji stav, saopštenje ili rečenicu bilo koga, ili, bilo koje etničke organizacije u Kanadi,  a posebno  KBSA ili Instituta...  nisi samo pokazao svoju podaničku svijest, nego si prije svega, ponizio organizacije BiH graÄ‘ana u Kanadi podmećući da njima upravljaju zapravo, drugi sa strane ili pak, iz sjene.

 

-Upravo, si ti, a ne Dr Emira Ramić, ili, bilo tko drugi od vodećih Bošnjaka Kanade, prodavao svoju dušu ljudima od trenutne moći i vlasti;

 

Nažalost, Davorine J. od lukavog šahiste kada si “tukao” prvog susjeda Vjeku, sada si postao izmanipulisani  glasnogovornik  jednog ostrašÄ‡enog i ponosnog Dodikovog bojovnika.Žalosno je da  si se  uhvatio pod ruku sa politikom takvih nad kojima stoje sankcije  demokratskog društva u kojem i ti živiš.

 

Glasnogovornik

 

Ova demistifikacija  dolazi možda malo kasno jer si predugao igrao svoju duplu igru sa Bošnjacima.

 

Ali, D.Jurovicki možda, i nije mogao učiniti ništa više. Jer, je njegov životni credo uvijek bio, i ostao - podaništvo ljudima od vlasti i slave.Nažalost , J.D. nikada nije imao niti “zrnce soli” u glavi da prepozna “vuka u jagnjećoj koži

 

A računovođa !!!

 

Posve sigurno, J.D. će nastaviti prodavati svoju dušu kome stigne i kada stigne, i, slijepo vjerovati jednima na vlasti, i , nemilosrdno iskorištavati i gaziti druge bez vlasti. Isto kao što je  lukavo iskorištavao i svoje klijente po donatorskim večerama.

 

A, BiH  dijaspora u Kanadi,  u liku D.J., dobila je novog Dodikovog promicatelja, i, stjegonošu onih koji vode ka nestanku BiH.

 

No passaran, Davorine J.

 

 

 

Vijesti: