Podrške plemenitih

Lada S.

Postovani Profesore Ramic,

Zahvaljujem Vam na proslijedjenom mailu, i koristim priliku, da iskazem ogromno zadovoljstvo i divljenje, u odnosu na ono sto se vec u Kanadi uradili. Svaka Vam cast.


Razmisljajuci, na koji nacin bi, eventualno, jos mogli djelovati, ovim putem Vas molim, da podrzite inicijtivu promjene DMS i uspostavljanja novog politickog sistema, koji bi, omogucio, da Bosna i Hercegovina, predje, kako je to Lord Ashdown naglasio, iz faze stabilizacije u fazu izgradnje drzave.

Naime, prema zakljucku Venencijanske komisije iz 2005. godine, a na zahtjev Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (ciji je clan i nasa drzava), Bosna i Hercegovina nije u stanju samostalno da ispunjava svoje medjunarodne obaveze. Sve daljnje Rezolucije kako Vijeca Evrope, tako i Evropske unije idu u pravcu jacanja drzave i drzavnih institucija.

U konacnici se, u Rezoluciji 1513 VE  navode tri kljucna zahtjeva koja BiH mora da izvrsi, i to, zamjena etnickog predstavljanja gradjanskim predstavljanjem (sto je navedeno kao jedan od glavnih uzroka nefunkcioniranja drzave), uspostavljanje efikasnog sistema donosenja politickih odluka, i preispitivanje teritorijalne organizacije drzave BiH, sto je trenutno postalo jos aktuelnije, obzirom na presude Evropskog suda za ljudska prava Sejdic i Finci, Zornic, i dr Ilijaz Pilav protiv BiH.

Dakle, iskustvo Kanade i funkcioniranje njenog politickog i svakog drugog sistema nam moze, zajedno sa uticajem o kojem govorite, i sa onim sto ste Vi vec postigli, jako mnogo pomoci.
To bi, po mojem misljenju, bio glavni akcenat u eventualnom jacanju interesa Kanade za Zapadni Balkan i rjesavanju cjelokupne krize, dakle regionalnog pitanja.
Zahvaljujem Vam unaprijed,

S postovanjem,
Lada Sadikovic

Vijesti: