Podrške plemenitih

Pismo predsjednika KBSA

Esselamu alejkum,

Poslije razgovora sa Dr. Emirom Ramicem zajednicki smo konstatovali da Vam se obratim pismenim putem u cilju pojasnjenja eventualno nejasnih pitanja u vezi rada KBSA, a iz razloga naseg zajednickog djelovanja na polju nacionalnog osvjescavanja americkih i kanadskih Bosnjaka kroz jedan I jedinstven KBSA. 

Na pocetku zelim se zahvaliti svima Vama u Kanadi na velikom doprinosu za osnivanje, odbranu i jacanje ideje KBSA kao jedine krovne organizacije sjevernoamerickih Bosnjaka. Ima mnogo pojedinaca koje je potrebno istaci ali ovu priliku koristim da se posebno zahvalim Dr. Emiru Ramicu na svemu sto je ucinio za ideju KBSA koja je kako to mnogi kazu i prepoznatljiva po njegovom radu, kao I gospodinu Mirsadu Smajicu na njegovom predanom I konstruktivnom radu. Informisan sam da je Emir odlucio da se povuce kako iz KBSA, tako i iz Instituta. Potpuno ga razumijem. Ali molim vas da ucinite dodatni napor i pokusate razgovarati I jos jednom pokazati I ukazati na vaznost njegovog djelovanja kroz Insitut I KBSA, koji su postali "brendovi" nase prepoznatljive borbe za sirenje istine I pravde o agresiji na BiH, kao I genocidu nad Bosnjacima, te suzbijanju neprijateljske, ustasko-cetnicke naracije o protekloj agresiji koju oni veoma sustavno I uporno propagiraju, Emiru da jos ostane aktivan, posebno u KBSA.

Evo nekoliko mojih odgovora o kojima sam razgovarao sa Emirom.

1. KBSA je izmjenom i dopunom Statuta ukinuo koordinacije i time je zelio dati doprinos vecem jedinstvu I boljoj unutrasnjoj organizaciji Bosnjaka, jer su se nazalost koordinacije iskoristavale u pogresnom smijeru I vrlo cesto predstavljale "kongrese" unutar KBSA, zatim bilo ih je takvih sa samo jednim covjekom koji je predstavljao koordinaciju koje su kao takve zloupotrebljavani. Koordinacije su zajedno sa paralelnim dzemtima bila ozbiljna prijetnja jedinstvu Bosnjaka. Istim izmjenama Statuta formirali smo jedno savjetodavno tijelo, Klub prijatelja KBSA, koga cine svi aktivisti KBSA u Sjevernoj Americi. Znam da je 2006 godine KBSA registrovan i u Kanadi kao ogranak. Bilo je zato mnogo razloga. Izmjenama i dopunama Statuta tu materiju nismo dovoljno precizirali. Slozio sam se sa Emirom da ostavimo KBSA ogranak za Kanadu koji ce uz saglasnost UO KBSA djelovati na nacionalnom razvoju kanadskih Bosnjaka. Naravno sve aktivnosti ogranka moraju biti uvezane sa UO KBSA, I odobrene od istog, UO KBSA donosi konacne odluke za sav rad I akcije KBSA. 

2. Istim izmjenama i dopunama Statuta regulisali smo i nacin izbora clanova UO KBSA. Mandat vise nismo precizno ogranicili jer zelimo da zadrzimo one ljude koji rade. Tako mandat moze da traje do 10 godina, bez prekida, a sa pauzom od jedne godine moze da se opet nastavi. UO KBSA donosi odluku o angazovanju novih clanova UO KBSA. UO takodjer zadrzava pravo da imenuje saradnika ili prijatelja KBSA sa odredjenim duznostima u zajednicama. Sto se tice izbora clanova UO KBSA zelimo da to budu predstavnici lokalnih zajednica koji prije svega zele raditi na ideji KBSA. UO KBSA ima posebnu komisiju koja prima nove clanove, a prijedlog mogu dati bilo postojeci clanovi UO KBSA, drugi istaknuti pojedinci, posebno clanovi novoformiranog Kluba prijatelja KBSA koga cine svi dosadasnji aktivisti KBSA. U tom smislu komisija UO KBSA je ranije, ne vezano za vas sastanak, prihvatila prijedlog za clanstvo u UO KBSA gospodu, Haris Celic i Burhan Husika. Naravno vi mozete slobodno predloziti jos kandidata i nasa komisija, sastavljena of clanova UO, ce o njima raspravljati i obavljati razgovore.

3. Sto se tice akcije popisa Bosnjaka istina je da clanovi UO KBSA najvise rade na tome. Slazem se sa Emirom da KBSA bude pokrovitelj akcije i zato vas molim da UO KBSA posalje takav zakljucak koga cemo mi formalno na UO prihvatiti. Taj zakljucak se na terenu vec realizije. Napomene radi, prosle godine smo mi takodjer bili nositelji akcije registracije biraca, medjutim na insistiranje Islamske Zajednice, prepustili smo da oni vode tu akciju, koja se je nazalost jako lose provela u nasim zajednicama I u dzematima. Ilustracije radi, nasi aktivisti, aktivisti KBSA su registrovali nesto vise of 750 glasaca I to je nazalost bilo sve. Sa zaljenjem moram konstatovati da IZ apsolutno nista nije uradila na tom polju. Ovaj put to ce biti drugacije I vise necemo prepustiti taj esencijalni dio posla, cije posljedice mogu biti jos fatalnije nego zadnji put, kada je Srebrenica ponovo "pala" u ruke onih koji su izvrsili genocide nad nasim narodom. U onim mjestima gdje su nasi aktivisti vodili glavnu rijec vidljivi su rezultati, kao naprimjer u Stocu, bez obzira na sve obstrukcije CIK-a I ustaskih malverzacija, mi smo registrovali najveci broj glasaca od rata. Ako Bog da slijedeci put cemo osvojiti vlast I prekinuti aparthejd koji vlada vec 25 godina u Stocu koji ce nadamo se imati domino efekat na citavu BiH, pogotovo na Mostar. Svijesni smo vaznosti koja je pred nama.

4. Molim vas kao odgovorne ljude da ucinite dodatne napore da KBSA stvarno izraste u istinsku krovnu nacionalnu organizaciju sjevernoamerickih Bosnjaka. Postojeci UO KBSA cine sve napore da KBSA opstane i ojaca. U tim naporima potrebna nam je vasa pomoc i posebno jedinstvo. Iz Kanade su uvijek dolazile tako pozitivne vijesti za KBSA, te se nadam da ce tako biti i u buducnosti.

KBSA je uvijek otvoren za dobronamjerne sugestije, za afirmativne akcije I prijedloge. KBSA je uvijek bio retoricki I prakticno dijelom inkluziviteta, a nikad iskljucivanja. Nikada nismo svojim djelovanjem doprinosili podjelama medju nasim narodom niti podsticali stvaranje organizacija I udruzenja koja su samo doprinoslia dodatnoj fragmentaciji Bosnjackog tkiva, I bili samo mrtvo slovo na papiru. Nasa djela govore za nas, a jako ih je puno iza nas, I ako Bog da bice ih jos puno ispred nas.

Selam I svako dobro,

Eldin Elezovic
Predsjednik UO KBSA
New York, 10. 15 2017

Vijesti: