Podrške plemenitih

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je pisma zahvalnosti od strane Bob Bratina, člana Parlamenta Kanade,

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je pisma zahvalnosti od strane Bob Bratina, člana Parlamenta Kanade, inače velikog prijatelja države BiH. Kanadski parlamentarac uputio je pisma Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazoviću i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću. Pisma zahvale su uslijedila pošto su navedeni lideri iz Bosne i Hercegovine zahvalili se i čestitali javno Bob Bratina na historijskom govoru u Parlamentu Kanade o državi BiH povodom Dana državnosti.
IGK se također zahvalio Kanadskom parlamentarcu Bob Bratina. Orginal pisma su u prikački.

U pismu koje je uputuo članu predsjedništva Željku Komšiču, Bratina je istakao:
Dragi Željko,
Bilo je veoma ljubazno od vas što ste našli način da čujete moj govor u Parlamentu Kanade na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Smatram da trebam reći da sam pročitao dio vaše biografije i da smo imali slične roditeljske pozadine. Moj otac je roÄ‘en u blizini Karlovca hrvatske katoličke porodice, a roditelji moje majke su pravoslavni iz okolice Bjelovara. Štaviše, imam sliku snimljenu u augustu u kanadskom ratu, spomenik u Vimyu, Francuska. Gledajući imena palih vojnika naišao sam na neke od naših ljudi, uključujući vojnika po imenu „I. Stanić”. Možda je roÄ‘ak? U dva navrata putovao sam u Bosnu i Hercegovinu, 1978. sa svojim djedom, a 1987. godine sa mojom suprugom i sinom. To su bile izuzetno nezaboravne i sretne posjete i pomogle su mi da se formiram vrlo pozitivna mišljenja zemlje i njenog naroda. Slično tome, u Hamiltonu sam osjetio vrlo blisku našu bosanskuzajednicu, zahvaljujući im se na toplini sa kojom su me primili kao gradonačelnika, ali i sada poslanika. Po vašem zahtjevu, mnogo puta sam govorio sa ljudima ovdje, kao i premijeru Kanade u njegovom kancelarija prošle nedjelje o vašim velikodušnim riječima zahvalnosti i pozdravljanja, napisao je Bob Bratina, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.  


U pismu zahvlanosti Reisu-l-ulemi Bratina je izmeÄ‘u ostaloga naglasio: 
Uvaženi dr. Kavazović,
Tako sam sretan što sam primio vašu ljubaznu poruku u vezi mog govora u Parlamentu Kanade povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Kao što znate, imamo izuzetnu bosansku zajednicu u Kanadi, kao i ovdje u mom gradu Hamiltonu. Uvijek se osjećam kao kod svoje kuće i dobrodošao sam na sve dogaÄ‘aje u zajednici.  TakoÄ‘er, imam lijepa sjećanja na moje dvije posjete vašoj zemlji, tako da je moj govor bio je ravno iz srca. Jedna od mojih sretnih prilika sa našom zajednicom bila je svečanost i službeno otvaranje naše dugogodišnje džamije, gdje sam imao zadovoljstvo biti u vašem društvu, zajedno s drugim dostojanstvenicima, i naravno velikim ljudi iz zajednice bosanskih muslimana. Znam u budućnosti će biti više prilika, ali se posebno nadam da ću se vratiti jednog dana da posjetim ta mjesta o kojima sam govorio u svom govoru. Vaše rukovodstvo me uvjerava da Bosna i Hercegovina ima sjajnu i prosperitetnu budućnosti, sa ljudima jakog moralnog karaktera i muslimanskim vrijednostima. Još jednom, puno vam hvala na ljubaznim mislima, napisao je kanadski parlamentarac
.    

 

Vijesti: