Podrške plemenitih

e-1837

Dear Professor Ramic

We have a very powerful statement here on our behalf from the Canadian government. I guess I would put it into circulation publicly in order to counter-act all the Genocide Denial that has been inflicted upon us. You should use it that way.  Freeland is our friend. She gave us a very powerful statement here that we can use against all genocide deniers. So use it! Thank you professor Emir Ramic.
Francis A. Boyle

Postovani profesore Ramic
Smatram da je ovako jasan odgovor ministrice Freeland na peticiju Instituta, u uvjetima kada imamo ne samo negiranje genocida, nego čak i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti i genocidom počinjenim u Bosni i Hercegovini, vrlo važan. Odgovor je značajan i u kontekstu negiranja genocida i nastojanja da se promijeni narativ o agresivnom karakteru rata protiv Bosne i Hercegovine i u Kanadi od strane osoba koje stoje, izmeÄ‘u ostalog, iza stranice i projekta Canadian Veritas Observatory.ÄŒestitam Vam na vašoj ustrajnosti i aktivizmu.
Prof. dr. Sead Turcalo

Poštovani gospodine Ramiću,
odgovor ministrice vanjskih poslova Kanade odražava stav države Kanade o zločinu genocida počinjenom u Bosni I Hercegovini. PotvrÄ‘uje se da je genocid počinjen i da je to utvrÄ‘eno od najviših svjetskih sudskih instanci.. Ovaj stav predstavlja ohrabrenje i daje nadu da se zlolčin genocida počinjen u Bosni i Hercegovini  nikada neće zaboraviti. Značaj ovog stava pojačava činjenica da je Kanada član Vijeća za sprovedbu mira u Bosni i Hercegovini. I da u tom svojstvu neće dopustiti dalju eksploataciju rezultata genocida od strane počinilaca genocida. Ovo mišljenje treba putem društvenih mreža učiniti dostupnim široj javnosti.
S poštovanjem,
Prof. dr. Sakib Softić

Dear Professor Ramic,
The signature and attached statement are positive, as noted by Professor Boyle. As I have not been fully updated on the overall objective of your efforts on this particular petition, it would be uniformed of me to repeat further measures. However, as we talked in Phoenix, I can only further emphasize my broader strategic perspective that events in BiH two decades earlier are now bearing an ever more dangerous fruit, globally. Of particular damage has been the creeping lergitimization of the ideology of division and intolerance. There has been shown a direct link to mass murders including in Norway and New Zealand but the movements from the far-right to ISIS to new genocides perpetrated today have sought nutrition from events in BiH being recharacterized from "genocide" and "aggression" into revisionisms of "ethnic war," and civil war. Most unfortunate is when I see many Bosnians slide into using these same revisionist words.
Thus, I agree that revisionism must be assertively confronted rather than passively rejected. More importantly though we must link the consequences to todays events not just in Putin's invasion of Crimea, genocide in Myanmar, terror attacks globally but the rise of fascism and "white supremacy" mass killings in North America. BiH is not just history but a current challenge to remedy the crimes of genocide and fashion the narrative to face today's threats that have over time revealed the fallacy of playing down the dangers of a rejuvenated nationalisms and appeals to intolerance.
With Respect,
Ambassador Muhamed Sacirbey

Postovani Emir Ramic,
Kanada je jos jednom opravdala status svjetskog lidera u postovanju ljudskih prava i odbrani slobode! Odgovor Vlade Kanade predstavlja egzemplarni locus classicus medjunarodnog prava na najvisem nivou. Na osnovu ovog  stava vlade Kanade slijedi generalna medjunarodna obaveza svih drzava svijeta priznanja genocida pocinjenog nad Bosnjacima u Srebrenici 1995 godine. Preporuka Profesora Francisa A. Boyla da se odgovor vlade Kanade na nasu peticiju e-1837, iskoristi na svim nivoima u cilju suzbijanja svakog pokusaja oficijalnog poricanja genocida, precizno locira pravnu i moralnu argumentaciju u prilog postovanja te obaveze.
S postovanjem,
Akademik Ferid Muhic


Poštovani Emire,
Nisam siguran jesam li vam ikada poslao svoje izlaganje sa dvije meÄ‘unarodne konferencije o genocidu koje su održane u San Francisku 2012, i prethodno u Auschwitzu u Poljskoj, čini mi se 2011.Vidim da je moj posljednji email vama bio 30. januara. Moje iskrene isprike zbog toga previda!  U prilogu, stoga, moje izlaganje o negiranju genocida - o eventualnoj inkriminaciji takvoga ponašanja. A što se tiče njezina odgovora vama, a u vezi peticije da se u Kanadi učini inkriminacija negiranja genocida i takvo što propiše u kanadskom krivičnom zakonoku kao krivično djelo, ili eventualno prekršaj, njezin odgovor je isuviše uopćen, s diplomatskim crtama, ništa nije rečeno, a zapravo je sve "lijepo napisano" s manje više jasnom porukom. Svjesni su da postoje revizionisti, negatori, ali oni će se kao država boriti protiv toga time što će krivično goniti svakog počinitelja zločina genocida i u tome duhu će suradjivati s ostalim državama svijeta. To je u suštini njezin odgovor. Dakle, još nisu spremni ići s legislativom u smjeru inkriminiranja negiranja genocida i drugih meÄ‘unarodnih zločina. Vjerovatno dijelom i zbog zaštite slobode javnoga govora (izražavanja). Onoga o čemu sam vam pisao u svome prošlome emailu.
 Za svako pojašnjenje, stojim vam na raspolaganju.
Uz srdačne pozdrave,
Dr. sc. Enis Omerović, docent

Postovani Emire
Veoma cijenim šta ste za afirmaciju istine o stradanju naše mlade države i Bošnjaka učinili ti, Frensis Boyle i Kanada.
Prof. dr. Dzemal Najetovic

Vijesti: