Podrške plemenitih

e-1837 - 2.

Uvazeni Emire,
Procitao sam odgovor iz kabineta ministra spoljnih poslova, koji ste poslali u prilogu.
Nijesam siguran u kojoj mjeri moj komentar moze biti koristan. No, svakako mogu reci nekoliko stvari kao profesionalni istoricar koji se godinama bavi desavanjiima na prostoru nekadasnje SFRJ i cija antiratna pozicija i anti-nacionalisticko djelovanje su dokumentovani znacajnim brojem pisanih tekstova i razlicitih inicijativa. Kao profesionalni istoricar, moja "lojalnost" je sasvim usmjerena u dva pravca: prvo, ka dokazivim (dokumentovanim) cinjenicama, bez obzira kakvo svijetlo te cinjenice mogu baciti na sve ucesnike u odredjenom desavanju i, drugo, ka obrazovanju umjesto zakonskog djelovanja (educate - not legislate) makar kada su istorijska desavanja u pitanju.
Ovaj fokus ka obrazovanju umjesto zakonskog djelovanja me pozicionira kao profesionalca koji uvijek preferira opciju obrazovanja populacije u odnosu na opciju da drzava pravno / zakonski uokvirava pitanja kao sto je genocid.
Kao sto znate, medju ekspertima iz ove oblasti odavno postoji neslaganje oko same definicije genocida, pa nije cudo da drzavni organi nerado daju konance ocjene o tome. Nadalje, zakonsko sankcionisanje izmjesta stvari izvan akademskog okvira istrazivanja i analize, kanonizuje odredjeno vidjenje, i time onemogucuje izrazavanje kritickog stava.
Ovim, naravno, ne zelim reci da negiranje genocida u Srebrenici predstavlja kriticki stav. Naprotiv, protiv tog negiranja se bunim citavim svojim bicem. Zelim samo upozoriti da se kanonizacija ovog dogadjaja moze politizovati i potom koristiti kao odbrambeni mehanizam protiv bilo kakvog kritickog stava upucenog ka vladajucim strukturama u Bosni i Hercegovini. Valja podsjetiti na cinjenicu da vladajuce strukture u Izraelu odavno koriste Holokost kao malj za ucutkivanje svih kriticara raznoraznih vladinih politika. Cinjenicu da se nad Palestincima provodi politika i praksa aparthejda, vlasti u Izraelu cesto osporavaju tako sto kriticare oboje kao negatore Holokosta i, konacno, anti-Semite. Slicna je situacija sa zakonskom kanonizacijom Holodomora u Ukrajini. No, ovo nije ni mjesto ni vrijeme za elaboriranje na temu kontraproduktivnih pokusaja da se konstruise paralela izmedju Holokosta i Srebrenice.
Ja takodje smatram da je zakonsko regulisanje takvih stvari pokazatelj slabosti drzave i nespremnosti da ulozi vrijeme i napor na obrazovanju populacije o tome sta se zapravo dogodilo. Vec dvadeset godina nastojim da obrazujem ljude o tome sta se desilo u Srebrenici, i sjeticete se da sam u nekoliko navrata konsultovao i vas oko spremnosti bosanske dijaspore u Kanadi da podrzi neke od mojih edukativnih napora. Znam da rad u ovom pravcu zahtijeva vrijeme, investiciju, i strpljenje, ali sam uvjeren da je takav pristup mnogo efektniji od zakonskog sankcionisanja od strane kanadske drzave. Na obrazovanju treba predano raditi kako bi kanadska populacija naucila sta se desilo u Srebrenici, i kako bi se genocid koji je tamo pocinjen izmjestio izvan okvira dnevno-politicke upotrebljivosti, te prestao biti vazan kamen temeljac u izgradnji identitetskog okvira kolektivne zrtve. Siguran sam da takav identitetski okvir ne moze donijeti nista dobro bosnjackom narodu.
Sve naprijed receno predstavlja objasnjenje zasto smatram da je inicijalni zahtjev / peticija (e-1837) bio potez koji nije mogao rezultirati drugacijim odgovorom kanadske vlade od ovog koji ste mi poslali u prilogu. Odgovor iz kabineta ministra spoljnih poslova Kanade na vasu peticiju ima ocekivanu formu i sadrzaj.
Kada je u pitanju CVO, mislim da se njihovom negiranju genocida u Srebrenici treba suprotstaviti tako sto ce se prezentirati cinjenice utvrdjene u vise sudskih procesa u ICTY. Ja namjeravam da se angazujem u tom pravcu i da ove materijale (prilagodjenje ovdasnjim citaocima) pokusam prezentirati preko kanadskih medija (novine i TV). Vasa pomoc (logisticka / pomoc u obezbjedjivanju medijskog prostora) u tom poslu bi bila dobrodosla. Ukoliko dijapsora ima zelju / mogucnost /spremnost da ulozi u edukativni proces, u meni ce imati iskrenog partnera.
Srdacno.
Prof. dr. Srdja Pavlovic


Postovani Emire

Malo ko se unosi u rješavanje meÄ‘unarodnih problema kao što je Kanada. Molim Boga da se i ostali ugledaju na pozitivan primjer odnosa Kanade kada je u pitanju genocid u Srebrenici. Odgovor Vlade Kanade kojeg ste mi poslali je korektan i kristalno jasan. Srdačno. Acc. Prof. dr.Džemal Najetović 

Vijesti: