Podrške plemenitih

Kenan Vrbanjac

Poštovani gospodine Emire Ramiću,
 
Izvinjenjavam se što Vam sa zakašnjenjem odgovaram na Vašu poruku i čestitku za naš praznik - Dan Bošnjaka. Naime, bio sam na proslavi Dana Bošnjaka u Skopllju, a potom na terenu s obzirom da je u toku akcija transporta kurbanskog mesa iz Australije u Tursku, na granici sa Sirijom, koje je namijenjeno sirijskim izbjeglicama. I ove godine ćemo sirijskim izbjeglicama na tom području dostaviti više od 100 tona kurbanskog mesa, kao i prethodnih pet godina.
 
Želim Vam se zahvaliti na čestitci povodom našeg blagdana - Dana Bošnjaka, koji je u srcima svih Bošnjaka, ma gdje oni bili. S obzirom da je "Merhameta" bio učesnikom Prvog Sabora Bošnjaka 1993. godine, mi smo posebno vezani za taj dogaÄ‘aj, pa smo, napominjem, prošle godine bili jedan od organizatora manifestacije povodom Dana Bošnjaka u sarajevskoj Vijećnici.
 
"Merhamet" ima svoje organizacione jedinice širom svijeta te u svim zemljama u okruženju, bivšim jugoslovenskim republikama i nastojimo raditi na spajanju Bošnjaka.
"Merhamet" je veoma aktivan i u našoj zemlji. Imamo brojne aktivnosti i provodimo brojne projekte čiji je cilj pomaganje socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i čuvanje njihovog dostojanstva.
IzmeÄ‘u ostalog, "Merhamet" svakodnevno, u svojih dvadesetak kuhinja širom BiH, hrani blizu 8.000 graÄ‘ana koji su u stanju socijalne potrebe; u okviru projekta "Kućna njega" "Merhamet" brine o starim, nemoćnim i bolesnim osobama; u okviru svoje Fondacije "Edah Bećirbegović" stipendiramo djecu iz socijalno ugroženih porodica, prije svega djecu iz povratničkih porodica u manjem bh. entitetu; pomažemo brojna udruženja boraca, RVI, penzionera, te pomažemo i brojne institucije.
 
To je ukratko o "Merhametu", koji je svojim humanitarnim akcijama prisutan i svugdje u svijetu, pomažući ljude koji su stradali prije svega u katastrofalnim elementarnim nepogoddama.
Još jednom Vam se zahvaljujem na Vašoj čestitci i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti, da ćemo Vas ugoistiti u našem sjedištu u Sarajevu.
 
S najdubljim poštovanjem,
 
Kenan Vrbanjac
predsjednik HO "Merhamet" MDD  

Vijesti: