Podrške plemenitih

PROF DR. SMAIL CEKIC

23. 02. 2011.

 

Saopćenje za javnost Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu povodom učestalih napada na Institut za istraživanje genocida Kanada {IRGC}

 

Obaveza je  naučnih djelatnika i akademske zajednice istraživanje  zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda meÄ‘unarodnog prava. Istina o tim zločinima ne dolazi sama, za tu naučnu istinu se treba boriti da bi činjenice utemeljene na naučnim metodama postale globalno priznate kako od strane meÄ‘unarodnih sudova, tako i od država.

 

Za naučnu istinu ne samo o zločinima prema Bosni i Hercegovini i njenim narodima, već o zločinima prema svim narodima i državama u svijetu se bori IRGC. Šireći naučnu istinu o tim zločinima IRGC  daje ogroman doprinos boljoj budućnosti čovjeka i civilizacije. Posebno je značajan rad IRGC na širenju naučne istine o višestrukoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima.

 

IRGC se posebno angažovao na širenju naučne istine  o srpskom velikodržavnom projektu koji je imao, ima i imaće dva povezana cilja: teritorijalna ekspanzija, odnosno osvajanje  teritorije Bosne i Hercegovine i istrijebljenje bošnjačkog naroda. IRGC pod rukovodstvom profesora Emira Ramića je za kratko vrijeme svoga postojanja, šireći naučnu istinu o zločinu prema Bosni i Hercegovini i njenim narodima  upoznao kanadsku javnost sa veličinom zločina agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima, držeći se činjenice da samo naučno – istraživačka valorizacija zločina može doprinijeti priznavanju zločina kao puta pomirenja naroda. Zahvaljujući takvoj aktivnosti IRGC i u saradnji sa mnogim prijateljima istine o zločinima prema Bosni i Hercegovini i njenim narodima, Kanadski parlament je usvojio Rezoluciju o genocidu Bosni i Hercegovini. Proglašavajući 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, članovi Kanadskog parlamenta su odali dužnu počast žrtvama najvećeg genocida poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, zločina genocida u Srebrenici. TakoÄ‘e zahvaljujući aktivnostima IRGC u proceduri Kanadskog parlamenta je i zakon o genocidu u Bosni i Hercegovini. Usvajanjem toga zakona Kanada će biti prva zemlja u svijetu koja će prava žrtava genocida regulisati ne samo rezolucijom, već i zakonom.

 

IRGC  je u svojim aktivnostrima takoÄ‘e upozorio da postoji meÄ‘unarodna odgovornost država u meÄ‘unarodnom pravu za zločin genocida. Država može imati meÄ‘unarodnu odgovornost glede zločina genocida. Nisu odgovorni samo pojedinci, odgovorne su i države.

 

Zbog svega toga IRGC  je postao meta mnogobrojnih napada negatora zločina protiv mira i zločina genocida ne samo u Kanadi i SAD, već i šire.

 

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu  osuÄ‘uje napade na IRGC, smatrajući te napade napadima na sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda u svijetu, na sve akademike i naučne radnike koji istražuju zločine protiv čovječanstva da bi čovjek bio osloboÄ‘en od njih

 

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu  podržava rad Instituta i poziva sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i sve akademike koji se bave naučnim istraživanjem zločina da podrže rad ove izuzetno značajne akademske ustanove.


Prof. dr. Smail Čekić

D i r e k t o r

Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

Vijesti: