Podrške plemenitih

PROFESIJA: APOLOGIJA UBISTVA NARODA

OSUJEĆENA POSJETA SRĐE TRIFKOVIĆA KANADSKOM UNIVERZITETU

 

PROFESIJA: APOLOGIJA UBISTVA NARODA

 

Na poziv Udruženja srpskih studenata na University of British Columbia (Vancouver, Canada) u mjesecu februaru 2011. godine trebao je održati predavanje dr. SrÄ‘a Trifković, prijatelj još neuhvaćenog ratnog zločinca Ratka Mladića i lični savjetnik haškog osuÄ‘enika za ratne zločine Radovana Karadžića, glasnogovornik “Vlade Republike Srpske”, savjetnik bivšeg srbijanskog predsjednika Vojislava Koštunice, poznat kao jedan od ključnih zagovornika negacije zločina počinjenih u Srebrenici.

Odmah nakon zabrane predviÄ‘enog predavanja počele su stizati prijetnje na adresu Instituta za istraživanje genocida. Institut se usprotivio dolasku čovjeka koji negira zločine počinjene prema nesrpskom stanovništvu, posebno prema Bošnjacima u periodu 1992.-1995.

Nije potrebno analizirati pretpostavke o motivaciji apologete smrti da govori studentima o ljudskim pravima. Već sama činjenica da su uslijedile prijetnje i uvrede voditeljima Instituta, čak i članovima njihovih porodica, jasno pokazuje stepen utjecaja promotora ideologije koja je dovela do skoro totalne fizičke destrukcije urbane i ruralne infrastrukture Bosne i Hercegovine, masovnih ubistava i egzodusa njenog stanovništva. O kakvim ljudskim pravima može biti riječi ako se negira kontinuirani genocid nad Bosnom?

 

Poznato je da se iz Srbije i na teritoriju Bosne prelijeva utjecaj neonacističkih grupacija pod nazivom “Rasonalisti” i “Stormfront” (nastupaju kao arijevski rasisti). Vlada Srbije čini premalo, ili ništa, da osujeti njihovu razvijenu propagandu, sve otvorenije medijsko djelovanje, ali i kroz konkretne manifestacije moći i ugrožavanje mira i slobode. Osnovni princip njihovog agitovanja je rasizam inspirisan ozloglašenim spisima njemačkih nacista. Kao historičar SrÄ‘a Trifković bi se, umjesto putujućeg propovjednika zločinačke politike izdaje, trebao u svom matičnom okruženju posvetiti informiranju graÄ‘anstva, posebno mlaÄ‘ih populacija, o povijesnim zabludama militarizovane klerikalne zavjere protiv čovječnosti. 

 

Nakon višesatnog zadržavanja i ispitivanja na aerodromu u Vancouveru, Trifković je vraćen na teritoriju SAD s obrazloženjem:

„Nepoželjan na osnovu kršenja ljudskih prava i meÄ‘unarodnih prava zbog toga što je bio visoki funkcioner u vlasti koja je učestvovala u terorizmu, sistematskom kršenju ljudskih prava, genocidu, ratnim zločinima ili zločinima protiv čovječnosti (Zakon o zločinu protiv čovječnosti i ratnim zločinima)“.

  

Zahvaljujući djelovanju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC) široj meÄ‘unarodnoj zajednici pružen je potpuniji uvid u tok provoÄ‘enja zločinačke doktrine istrebljenja matičnog stanovništva RBiH i stvaranje uslova za nasilnu podjelu zemlje, zamišljenu i isplaniranu izmeÄ‘u Srbije i Hrvatske, na štetu Bosne i Bošnjaka, kao i svih ostalih miroljubivih graÄ‘ana odanih Bosni kao jedinoj otadžbini.

 

Kanadski Parlament je usvojio Rezoluciju o genocidu u Bosni i Hercegovini, a 11. juli je proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

 

Za osudu je svaki čin agresivnog djelovanja grupa i pojedinaca koji nastupaju s pozicija velikosrpskog ravnogorsko-četničko-monarhističkog pokreta koji svugdje nastoji instalirati svoje militantne hegemonističke ekspoziture, a kojima je Vlada Kanade činom uskraćivanja boravka SrÄ‘e Trifkovića na svojoj teritoriji i njegovom pokušaju širenja destruktivne ideologije jasno poručila da bi svaki nosilac tih pojava neprimjerenih demokratskom ureÄ‘enju zemlje mogao biti krivično gonjen i deportovan s tla Kanade.

 

Ujedno, taj korak trebao bi biti snažna poruka vlastima SAD da preispitaju svoju tolerantnost prema prisustvu adoptiranih ideologa terora, nacionalne i vjerske mržnje i rasne nerpeljivosti. To se posebno odnosi na već dokazane protagoniste i zagovornike kršenja elementarnih ljudskih prava, kao i načelnih principa demokratije i svih pozitivnih tekovina civilizacije.    

 

 

Član međunarodnog ekspertskog tima

Instituta za istraživanje zločina genocida Kanada

Marjan Hajnal

Izrael

Vijesti: