Podrške plemenitih

Dragan B.

Negator genocida ostaje bez njemačkog ordena! Neko vidi smisao u ovom našem haosu.
Ovo je Gideon Greif, izraelski istoričar i negator genocida u Srebrenici. Trebao je da dobije Orden za zasluge od strane njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera. Neću sad ulaziti u meritum stvari i hoću da vjerujem kako je njemačka administracija bila u tragičnom neznanju i poricanju realnsoti, kad je predložila ovu personu za orden.
I orden bi mu vjerovatno bio dodijeljen da nije Instituta za istraživanje genocida iz Kanade koji je uputio je pismo sljedeće sadržine njemačkom predsjedniku:
- Vaš potez je duboko anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za meÄ‘unarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente.
Eto tako to rade dobri, čestiti i pošteni ljudi diljem svijeta koji spašavaju naš obraz! Za to vrijeme, lokalni političari u BiH nisu našli za shodno da intervenišu, kako se bruka ne bi verifikovala ovim zvaničnim priznanjem za jednog negatora genocida. Sa druge strane, političari u rs-u su sramno likovali i slavili što negator genocida treba da dobije orden.
Ali, od toga nema ništa!
Istina pobjeđuje i mi se se za nju moramo boriti. Svakodnevno! Svakominutno!
Moj ljudski naklon Institutu za istraživanje genocida u Kanadi! Bez tih sjajnih ljudi, danas bi gledali bruku i sramotu epskih razmjera!
Za one koji ne znaju, ranije su mediji objavili da će predsjednik Steinmeier uručiti orden Greifu, koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995.
Greif je bio predsjednik komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska.
Dragan Bursac

Vijesti: