Podrške plemenitih

Pokrenuta i propagandna kampanja napada na bh. udruženja u Kanadi i Americi

Emir Ramić trpi neviđene prijetnje

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/25635-emir-ramic-trpi-nevidjene-prijetnje.html

Autor A. HADZIC, AVAZ

Pokrenuta i propagandna kampanja napada na bh. udruženja u Kanadi i Americi

Povodom najnovijih prijetnji upućenih bh. organizacijama i njihovom članstvu u Kanadi i SAD, zajedničkim saopćenjem jučer su se oglasili Institut za istraživanje genocida Kanada (IRCG), Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Bosansko-američki institut za genocid i edukaciju (BAGI).

- Poslije zabrane ulaska Srđe Trifkovića u Kanadu pokrenuta je kampanja napada na naše organizacije od ultranacionalističke - srpskočetničke propagande. Korištenjem laži i dezinformacija, posebno se obmanjuje javnost u tome da IRCG u Kanadi negira holokaust, te se u gebelsovskim manirima pokušava defamirati direktor Instituta profesor Emir Ramić i drugi članovi ekspertnog tima - stoji, između ostalog, u saopćenju koje potpisuju Emir Ramić, Haris Alibašić i Sanja Drnovšek-Seferović.

Prof. Ramić, prema našim saznanjima, ovih dana izložen je konstantnim prijetnjama od ekstremne srpske emigracije.

- Nažalost, istina je. I ja i moja porodica, nakon što su kanadske vlasti zabranile ulazak Srđi Trifkoviću u Kanadu zbog poznatih činjenica da negira genocid u Srebrenici i služi se govorom mržnje, trpimo neviđene prijetnje i pozive na linč. Kanadski Srbi, uglavnom oni koji podržavaju Trifkovića, ovih dana pišu peticije, prijete i pozivaju na linč kako mene i drugih članova IRCG-a tako i članstva KBSA - kazao je Ramić jučer za naš list.

IRGC, KBSA i BAGI informirali su nadlažne institucije u Kanadi i SAD kao i zvanične organe BiH o najnovijim prijetnjama i napadima kojima su izloženi.

Sugerirano mu da se preseli

Ramić navodi i da je bio prisiljen zatražiti pravnu zaštitu u zemlji u kojoj boravi, na što mu je sugerirano da sa svojom porodicom promijeni mjesto u kojem trenutno živi.

No, kaže kako ne želi, a niti može negdje otići, jer u gradu u kojem trenutno živi i on i supruga imaju zaposlenje, a djeca im idu u školu.

Vijesti: