Podrške plemenitih

Erola A.

Ovome treba dodati I pismo koje je mi je iz Toronta uputio Emir Ramić direktor Instituta za proučavanje genocida (IGK - Canada) u kome se navodi odgovor iz Ureda predsjednice Evropske komisije Ursule Von der Layen - adresiranim i na njegovo ime - dalke organizatorima ovih mirnih prosvjede koji se nastavljaju (U New Yorku će se takođe organizovati jedno od ovih okupljanja 1. marta). #globalnabosna ide dalje. Evo sadržaja pisma: "Dragi g. Ramić, dragi g. Draganović,
"Hvala vam na poruci of 13. januara upućenoj predsjednici Komisije, gÄ‘i. Von der Leyen, u kojoj izražavate zabrinutost zbog sadašnje političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i za priloženi spisak potpisnika vašeg pisma. Predsjednica me je zamolila da vam odgovorim.
Dozvolite mi da vam
čestitam
 
na uspjehu inicijative koju ste organizirali 10. januara u Briselu i mnogim drugim gradovima. Upravo u tom trenutku, moje kolege su u Vijeću EU sa predstavnicima država članica EU diskutirale o situaciji u vašoj zemlji.
Bosna i Hercegovina ima budućnost u EU samo kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država. Predsjednica Von der Leyen je ovu poruku ponovila tokom svoje posjete vašoj zemlji u septembru 2021, te jasno posebno iskazala da je za zemlju od ključnog značaja da se deblokiraju državne institucije i počne raditi na toliko potrebnim reformama.
EU duboko žali zbog produžene političke krize, koja je zaustavila napredak u provoÄ‘enju reformi i osuÄ‘uje blokadu državnih institucija. Put kojim trenutno ide Republika Srpska (RS) može samo voditi u izolaciju. Inicijative čiji je cilj povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i ugrožavaju pristupanje vaše zemlje EU. EU takoÄ‘er snažno osuÄ‘uje retoriku i akcije koje su preduzeli lideri RS-a tokom neustavnih proslava 9. januara, koje su dodatno pojačale tenzije. U Evropskoj uniji nema mjesta za minimiziranje i negiranje ratnih zločina i genocida, niti za glorificaranje ratnih zločinaca.
EU od predstavnika entiteta Republika Srpska očekuje da se hitno u punom kapacitetu vrate da rade u državnim institucijama te osiguraju da one funkcioniraju na odgovarajući način; to je bitno kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti koristila programe i sredstva EU te da se podstakne socio-ekonomski oporavak od pandemije. Bez potpuno funkcionalnih državnih institucija, Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi značajna finansijska sredstva, kao što je komesar Várhelyi jasno kazao tokom svoje posjete vašoj zemlji u novembru 2021.
Zajedno sa Sjedinjenim Državama, i u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom Vijeća Evrope i OSCE-om/ODIHR-om, EU je takoÄ‘er posvećena omogućavanju dijaloga o ustavnoj i izbornoj reformi kako bi se svim graÄ‘anima Bosne i Hercegovine omogućilo da se natječu za poziciju predsjednika i za Dom naroda bez diskriminacije, što bi značilo usklaÄ‘ivanje sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.
Ove i druge reforme u područjima demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava, te reforma javne uprave su bitne kako bi Bosna i Hercegovina ispunila 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji vaše zemlje za članstvo u EU, i za njeno napredovanje na putu ka EU.
Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji. Mi od svih političkih lidera očekujemo da se posvete Evropskoj agendi, a vama i ostalima iz civilnog društva zahvaljujemo što im ukazujete na pitanja od životne važnosti za mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za svakog graÄ‘anina Bosne i Hercegovine.
Još jednom vam želim zahvaliti za vašem pismu i vašoj posvećenosti perspektivi pristupanja Bosne i Hercegovine EU.
Iskreno vaš,
[E-signed]
Vassilis Maragos Šef odjela"
(Izvor: Emir Ramic, Canada)

Vijesti: