Podrške plemenitih

EMIR RAMIĆ IZ AUSTRALIJSKE PERSPEKTIVE

 

Autor, mr. Rusmir Ahmić, Prvi predsjednik Udruženja Bošnjaka Australije

 

Gosp. Emir Ramić je odigrao veoma bitnu ulogu tokom formiranja i profiliranja Udruženja Bošnjaka Australije (Australian Bosniak Association).

Godina 2005. bijaše ispunjena strahom, rezignacijom i općim nazadovanjem bošnjačke zajednice u Australiji. Ovakvo stanje je bilo uzrokovano globalnom anti-islamskom atmosferom potpaljenoj terorističkim napadima na SAD, na jednoj strani, i koordinirane anti-intelektualne kampanje pokrenute na tlu Australije preko donedavnih jugoslovenskih kadrova i aduta, na drugoj strani. Nekadašnja retorika i okrutni boljševički metodi su ostali isti, jedino je ugašena Jugoslavija zamijenjena pojmom i suštinom dejtonske Bosne i Hercegovine, a jugoslavenska braća su adresirana ovog puta kao Bosanci-i-Hercegovci. Kao ilustraciju ovakve politike možemo navesti poraznu činjenicu da na teritoriji države Viktorije, odnosno grada Melburna, gdje obitava preko 15 hiljada Bošnjaka krajem 2005. godine nije bila registrirana niti jedna organizacija ili klub sa bošnjačkim predznakom. Na drugoj strani, australijski multikulturni sistem, za razliku od recimo američkog melting pota, upravo ohrabruje etničke manjinske grupe da čuvaju svoje kulturne vrujednosti, vjerske i nacionalne karakteristike, pružajući čak i materijalnu pomoć i porezne olakšice za njihove organizacije i klubove.

U takvim okolnostima svjesni tumora koji razara naše nacionalno tkivo i u potrazi za efikasnim i dugoročnim lijekom okupilo se nas dvadesetak slobodno-mislećih Bošnjaka da pripremimo podlogu za stvaranje jedne istinske bošnjačke organizacije na tlu Australija. U pogledu rezultata i uspješne integracije u novoj domovini uzor nam je bio Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, a dragocjeni sagovornik i savjetnik nam je bio gosp. Emir Ramić. Emirovo pismo podrške i neposredna pomoć u pripremi Osnivačke skupštine su predstavljali veliko ohrabrenje i unijeli dodatni optimizam za sve organizatore i bošnjačke entuzijaste u Australiji. Osnivačka skupština Udruženja Bošnjaka Australije je održana 26. februara, 2006. u izuzetnoj atmosferi u prisustvu preko stotinu prisutnih učesnika. Jedna od prvih odluka Skupštine je upravo bila i podrška vizionarskoj inicijativi gosp. Ramića o formiranju Svjetskog Kongresa Bošnjaka. U narednih par godina zajedno sa KBSA i gosp. Ramićem smo učestvoval u nizu uspješnih akcija usmjerenih prema jačanju bošnjačkog jedinstva i osloboÄ‘enju naše izvorne domovine od srpskog fašizma.

Široj javnosti je, meÄ‘utim, manje poznato da su predvodnici jedne lokalne BH grupe vršili izuzetan pritisak na gosp. Ramića da uskrati svoju podršku i podršku KBSA prvoj nacionalnoj organizaciji Bošnjaka u Australiji. Na kraju su mu otvoreno ponudili da o njihovom trošku doÄ‘e u Australiju i bude njihov gost uz veliku medijsku pompu i reklamu. Na njihovu veliku žalost, za razliku od nekih BH političara, ambasadora i službenika koji su lahko pristajali na ovakve aranžmane, gosp. Ramić se nije dao potkupiti i korumpirati.

ÄŒitajući nedavno neveselu vijest da je gosp. Ramića dao ostavku na mjesto Predsjednika KBSA prisjetio sam se ove epizode sa pitanjem kako to da mi Bošnjaci, haman još od turskog vakta, sramno šutimo kada se lome leÄ‘a i ruše projekti inicirani sposobnim i poštenim meÄ‘u nama, a na drugoj strani aplaudiramo i pokoravamo se otvorenim izdajnicima Bosne, manipulatorima i lopovima. Kojim to BH krugovima smetaju nacionalno formirani, jaki i jedinstveni Bošnjaci?

Ipak, svi mi Bošnjaci okupljeni oko Udruženja Bošnjaka Australije se iskreno nadamo da dobro i pravda moraju pobijediti i da egzodus našeg dragog prijatelja gosp. Ramića će biti kratkog vijeka, te da ćemo uskoro vidjeti ovog starog borca, vrhunskog intelektualca i nada sve istinskog džentlemena opet u prvim redovima fronta onih koji se bore sa slobodu i čast Bosne i Bošnjaka. 

Vijesti: