Podrške plemenitih

Vi ste sretan covjek

25 novembar

        Javljajuci svojevremeno Bosnjacima da zbog obaveza ne moze doci u Cikago, ALija Izetbegovic je porucio: “ Gdje se, bilo gdje, saberu Bosnjaci, tamo je Bosna I Hercegovina”.

     I evo danas Bosne medju nama u Cikagu, na obali Micigenskog jezera.

     Novembra 25. I 29. 1943. godine bila su zasijedanja ZAVNOBIHA I AVNOJA, to su istorijski datumi, a za mene 25 novembar ima I poseban znacaj.

      Prije 86 godina, 25 novembra 1925, zacuo se moj glas u Mostaru, protutnjale su burne godine zivota, I evo danas docekao sam da s a vama dozivim 25. novembar 2011 sa zenom Sefikom, nekad trebinjskim delegatom Prvog kongresa Ujedinjenog saveza antifasisticke omladine BiH poslijednjeg dana rata 9.maja 1945, sa troje djece Selenom, Sanjom i Vanjom, koji je iz Njujorka donio prvi primjerak prevoda moje knjige ISKUSENJA na engleskom jeziku, sa zetovima Zdenkom Drnovsek I Dragoljubom Batarom, snahom Marijom Zeremski, unucima Demijanom I Eminom, svojim prijateljima I saradnicima. Svima vama hvala sto ste dosli I cestitam vam Dan drzavnosti Bosne I Hercegovine.

      Goste pristigle sa druge strane Okeana-izaslanike predsjedavajuceg Predsjednistva BiH Zeljka Komsica-ambasadora Nerkeza Arifhodzica I generala Zeljka Kneza, predjednika Preporoda dr Lavica, sugradjane iz udaljenih strana visemilionskog CIkaga, naseg generalnog konzula Eldina Kaljevica, sve prisutne pozdravljam punim srcem.

      Kako da zahvalim drustvenom djelatniku iz Kanade profesoru Emiru Ramicu cije su rijeci o mom dugogodisnjem novinarskom I publicistickom spisateljstvu podsticaj da I dalje istrajavam I pisem o sudbinama ljudi, predrasudama, humanizmu I toleranciji.

      Profesor Ramic ne rece nista o svom djelu, a upravo priznanja bosanskog jezika u Kanadi, cetnickom zaristu, upotreba narodnog imena Bosnjak u kanadskim politickim dokumentima, usvajanje Rezolucije o genocide u Srebrenici I BiH, formiranje Grupe kanadsko-bosankog prijateljstva u kanadskoj vladi, djelatnost u Kongresu Bosnjaka Sjeverne Amerike, I cikaski cetnicki jastreb sa otrovnim strijelama profesor Trivkovic, negator srebrenacke tragedije, koji je vracen sa kanadsko-americke granice, sve su to, uz druga djela, vecinom njegova zasluga.

      I za sve to receno i ne receno, dragi prijatelju, Vi ste srecan covjek.

Mensur Seferovic, knjizevnik, Chicago

Vijesti: