Podrške plemenitih

Ivo Durok

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Prof. dr. Emir Ramic direktor

Postovani Emire! Neovisno o tome da mi ovdje u Madarskoj dosli smo na ta podrucja iz Bosne vec prije dva i po stoljeca ponosni smo na svoju maticnu domovinu, ponosni smo na to da uspjeli smo sacuvati dobar dio nase proslosti. Jezik, kulturu, identitet, moralni i intelektualni odnos prema Bosni i Hercegovini takav je kapital koji nam daje snagu a i pravo da budemo ono sto jesmo! Znam tesko je to razumjeti nekima da jedan entitet u Madarskoj koji ptjece iz Bosne, ciji su djedovi i bake dosli ovamo kako da se nije u potpunosti izgubio, kako da i dan danas cuva svoj identitet?! Bosnjaci, Sokci u Madarskoj potjecu iz Bosne. Bosanci su! Katolici su koji u govoru, nosnji, identitetu, prezimenu (Taradzija, Aladzic, Kadija, Budzaklija, Mufic  itd) cuvaju svoju proslost. Neovisnost Hrvatske i Bosne (?) vazan je akt i za nas ali zapravo nazalost nema vaznih promjena u svezi odnosa s maticnom, maticnim domovinama. Zna li Bosna da nas ima ovdje u Madarskoj? Imamo li pravo na svoju maticnu domovinu? Pitanaja nisu teoretskog karaktera vec su izuzetno vazna pitanja empirisjkog, moralnog i inog karaktera. No ne zelim ovaj puta previse oduljiti na tu temu, vjerujem i nadam se da bit ce prilike (i) o tome podrobnije nesto kasnije govoriti.

Nije slucajno da Vam pisem  1. marta! Drago nam je zbog tog datuma a bilo bi nam jos draze da Bosna i Hercegovina i u stvarnosti bude potpuno neovisna, suverena, ne podijleljena zemlja.

(Vjerojatno sam Vam nesto ranije pisao da krajem prosle godine zvrsio sam knjigu o Srebrenici, o genocidu i zlocinu u Srebrenici. Kod nas u Madarskoj biti ce to prva knjiga o tim strahotama 1995. U fazi sam nbavka sredstava za izdanje. Nadam se da ce knjiga biti objavljena jos prije mjeseca jula ove godine)

S postovanjem Vas pozdravlja iz Madarske prof. dr. Ivo Durok

Vijesti: