Podrške plemenitih

Ferid M.

Poštovani kolega Emir Ramić, dragi prijatelju,

 

Prije pet godina, Bošnjaci Republike Makedonije i naši politički pretstavnici, poslanici u Parlamentu Makedonije,  pitali su me koji datum da se odredi kao Dan Bošnjaka.

Prethodno su već bili ustanovljeni datumi,  Dan (obnovljene) Državnosti, kao i Dan Bošnjačke Zastave.

Pošto su Bošnjaci eksplicitno uključeni i u Ustav Republike Makedonije, tražio se datum koji će biti promovisan kao praznik  nacionalni praznik Bošnjaka, pa tako i kao nacionalni praznik Bošnjaka u Makedoniji, da bi mogao ući u spisak državnih praznika republijke Makedonije.

Moj prijedlog da to bude 28 septembar, dan obnavljanja istorijskog nacionalnog imena Bošnjaka, jednoglasno je prihvaćen i od tada se obilježava kao Dan Bošnjaka.

Ovim  Vas želim ujedno informisati o tome da smo datum koji Vi predlažete već prihvatili kao Dan Bošnjaka, da se, u skladu s tim, bezrezervno slažemo sa prijedlogom da to bude univerzalni Nacionalni Dan Bošnjaka, i da izrazim svoje iznenaÄ‘enje što to do sada nije već učinjeno.

 

Eto, zaista me je začudila činjenica da mi to tek sada realizujemo i u Bosni i Hercegovini kao matičnoj državi Bošnjaka, posebno ako se ima u vidu da je odluka o obnovaljanju našeg istorijskog nacionalog imena donijeta oficijalno prije punih 20 godina i da je naše nacionalno ime Bošnjaci legitimisano članom 7 ustava Bosne i Hercegovine, dakle, najvišom zakonskom odnosno, pravno obavezujućom instancom.

Dragi Emire, vi ste već obavili ogroman posao, ali očigledno ima još mnogo toga da uradimo, posebno da vratimo samopoštovanje svim Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i u cijelom svijetu, gdje god mi živimo!

Pozdravljajući ovu inicijativu, za koju sam bio uvjeren da je već odavno fait accompli, dakle  završena stvar, čvrsto sam uvjeren da će na popisu koji počinje danas, Bošnjaci listom potvrditi da su se probudili iz kolektivne amnezije u koju su ih cijelo stoljeće svim sredstvima propagande i prinude, gurali oni koji bi da Bosnu i Hercegovinu otmu od Bošnjaka! Jer danas već, zahvaljujući svim patriotskim organizacijama i pojedincima, a  u velikoj mjeri i Vama i Vašem radu, Bošnjaci znaju da jesu oni koji jesu!

Neka ovaj popis potvrdi da nama Bošnjacima nisu potrebni nikakvi tutori ni dušebrižnici, i da će svaki Bošnjak od danas pa dovijeka, ako Bog da, biti Bošnjak koji zna, voli i u potpunosti prihvata sebe kao Bošnjaka!

 

S poštovanjem,

 

Ferid Muhić

 

Predsjednik Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti

     

Vijesti: