Promocije

Promocija rada Ibrahim K.

Moja stalna praksa je da godišnje odmore provodim aktivno. Aktivno kod mene znači uz knjigu. Ove godine u prelijepu Punta Canu, Dominican Republic zajedno sa mnom i mojom prodicom je putovala odlična knjiga, akademika Ibrahima Kajana „Tragom Božjih poslanika“. „Tragom Božjih poslanika“ predstavlja treće bibliografsko izdanje, koje je nastalo 1990. godine u periodu autorova putopisnog pohoda kroz jugoistočnu Tursku, tačnije područja vezana za nekoliko Božijih poslanika. Kolika je vrijednost i važnost ove knjige govori činjenica da je doživjela tri izdanja. ÄŒitajući knjigu upoznao sam se sa mjestima svjetskog izvorišta civilizacija. Obogatio sam svoje znanje. Zapravo čitajući knjigu zajedno sa akademikom Kajanom sam putovao tragovima Božijih poslanika. Upoznao sam kako su živjeli dobri, ali i loši ljudi tog vremena. Radi se doista o istinskoj knjigi decenije ili više decenija koja me je oplemenila strastvenošÄ‡u i bogatstvom nesvakidašnje duhovne avanture. 

Na otvaranju bosanskohercegovačke biblioteke u Torontu u Kanadi izmeÄ‘u ostalog sam rekao sljedeče o akademiku Ibrahimu Kajanu: 

“ÄŒovjek koji u drugim ljudima ne vidi strance nego braću. ÄŒovjek u kome je spojen Orijent, Afrika i Helada. ÄŒovjek u čije riječi se uvlači irealna stvarnost, mistika i mudrost. ÄŒovjek koji nikada nije imao nikakvih političkih programa niti ambicija. ÄŒovjek koji ne pripada nikakvoj stranci. ÄŒovjek koji pripada samo svom vlastitom narodu. ÄŒovjek koji sa malo riječi, gotovo oskudnih kaže mnogo. Duša tog čovjeka nema nikakvih težnji da vodi, ali ima jezgro od žudnje koje trajno nagovara da mu koristi sve do smrti. Gospodar je svjetova, stvarajući stvari i odreÄ‘ujući im bit, naredio kalemu da opisuje sudbinu ljudi. Nekim je ljudima darovao moć a nekim bogatstvo. Najnemoćnijim, koji nemaju srodnika ni meÄ‘u prvima ni meÄ‘u drugima, Bog je darovao kalem kojim će moći bilježiti samo onako kako je odreÄ‘eno još na početku svijeta istinito, dakle korisno. Tome teži Ibrahim Kajan“.

Kao poštovalac akademika  Ibrahima Kajana i njegovog bogatog književnog opusa izraženog u preko deset knjiga različitih žanrovskih usmjerenja čestitam mu na odličnoj knjizi, na veličanstvenom književnom opusu, uz želju da nas još mnogo godina raduje svojim izuzetno značajnim radom.

Akademik Emir Ramić


Osmrtnicama ba

Vijesti: