Promocije

„Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ Avdo Huseinovic

„Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ je kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima koji traje preko tri stoljeća na balkanskim prostorima – od Like, Dalmacije i Banije (Republika Hrvatska) preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, (Srbija i Crna Gora) istočne Hercegovine, Podrinja, pa do posljednje agresije i genocida u RBiH u periodu od 1992-1995. godine. 


U vremenskom periodu od 1870. do 1890. za nepunih 20. godina, na Balkanu je ubijeno preko 300.000 Muslimana a preko 5 miliona Muslimana je protjerano u Tursku tačnije u Anadoliju. Riječ je prema rezultatima istraživanja američkih historičara o jednoj od najvećih evropskih demografskih katastrofa. Tokom 2.svjetskog rata ponovo je izvršen genocid nad Bošnjacima, u teškim uslovima kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i antifašističke borbe. Tada je ÄŒetnički pokret Draže Mihailovića, u skladu sa velikosrpskom ideologijom, politikom i praksom, izvršio genocid nad Bošnjacima, posebno na području jugoistočne Bosne. Preko 100 hiljada Bošnjaka je ubijeno, procentualno 8, 1 posto od ukupne populacije, što znači da su procentualno Bošnjaci najviše nastradali u Drugom svjetskom ratu.

 Antifašistički pokret je omogučio Bošnjacima da biološki prežive. Akademik Vladimir Dedijer je konstatovao „da su Muslimani narod koji je u Drugom svjetskom ratu stradao više nego drugi evropski narodi s obzirom na broj stanovništva. 

Najokrutniji i najveći genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini je trajao od aprila 1992. do septembra 1995. godine. On je najavljen na pola godine unaprijed i odvijao se na očigled cijeloga svijeta. Ovo je prvi genocid nad muslimanima u kome istovremeno i na neki način zajednički učestvuju Srbija, Crna Gora i Hrvatska. Genocid se desio na svim okupiranim opštinama i svim gradovima koji su se našli u opsadi srpskog i hrvatskog agresora. Film je nastao u produkciji BANA-e (Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije) iz New Yorka, koja je proistekla iz njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju. 

„Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ je snimljen u povodu obilježavanja 100. godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju 1912./1913., uključujući i 1919. godinu. Ovaj film obavezno trebate pogledati, a obimom zločina genocida nad jednim europskim autohtonim narodom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovim filmom će te jasno saznati koje počinio genocid, te gdje su Bošnjaci nekada živjeli a tamo ih više nema. Nakon genocida, potpuno su zatrti tragovi njihovog bitisanja. Zemlja je popljačka i konfiskovana. Bošnjački kulturo-historijski i islamski objekti su potpuno uništeni, ne postoje! Nekim mjestima je čak naziv promijenjen tako da ničim ne podsjeća na Bošnjake. Krajem XX i početkom XXI stoljeća sve su prisutniji mnogobrojni i raznovrsni historijski falsifikati iz političkih i ideoloških razloga, kojima se iznose neistinite činjenice o dogaÄ‘anjima i dogaÄ‘ajima kojima se oni tumače, bez oslonca na dokumentacionu i arhivsku graÄ‘u i konstruišu političke istine primjerene aktuelnim okolnostima. Dokumentarni film „Bošnjaci-genocid u kontinuitetu“, autora Avde Huseinovića, institucionalni je i nacionalni projekt, koji u traženju istine i pravde, te borbe protiv zaborava, ima preventivnu namjenu spriječavanja da nam se nikada i nigdje ne ponovi genocid!

Osmrtnicama ba

Vijesti: