Promocije

Dan državnosti BiH je podsjetnik na prošlost i putokaz za budućnost

Dan državnosti BiH je podsjetnik na prošlost i putokaz za budućnost


Kulturno umjetničko društvo "Bosna od Behara" je obilježilo najvažniji datum u bosanskohercegovačkoj historiji – Dan državnosti, dan kada je BiH definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi i graÄ‘ani imati ista prava. Odlukama prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog osloboÄ‘enja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), uz prisustvo 247 delegata iz svih dijelova zemlje, usvojena je rezolucija kojom je BiH konstituisana kao ravnopravna federalna jedinica u Jugoslaviji te je iskazana odlučnost naroda BiH da njihova država bude zajednica u kojoj će biti uspostavljena ravnopravnost svih naroda.
Odlukama ovog akta u suštini je obnovljena državnost Bosne i Hercegovine te su priznate državne granice prema odlukama Berlinskog kongresa iz 1878. godine. 

Na manifestaciji se obratio akademik Emir Ramić koji je između ostalog rekao:
"ZAVNOBiH je najznačajniji dogaÄ‘aj u historiji BiH. Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima BiH, ZAVNOBiH je tačno prije 75 godina, a nakon 480 godina obnovio državnost BiH, potvrdio njen historijsko-politički i državno-pravni individualitet i formirao državu BiH, što je najznačajnija tekovina antifašističkog rata. To je historijski datum BiH. Nezavisnost BiH je samo logični slijed i rezultat onoga što je cijela historija BiH iskazala i za što je ZAVNOBiH ostavio bitne političke i ustavno-pravne pretpostavke. Tekovine narodnooslobodilačkog pokreta i antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu bile su značajan temelj odbrambenog rata 1992.-1995. protiv fašizma, a za očuvanje BiH.Vrijednost ZAVNOBIH  je u tome što je potvrdio i utemeljio kontinuitet državno‐pravne bosanskohercegovačke tradicije, historije, kulture, obnovio državnost i bio legalističko‐pravni i legitimacijsko‐politički osnov za kasniji državno‐pravni razvoj Bosne i Hercegovine sve do njene, meÄ‘unarodno‐pravno priznate, nezavisne državne egzistencije. ZAVNOBIH je predstavljao pobjedu političke volje svih bosanskohercegovačkih naroda i graÄ‘ana, kao i presudan moment u njihovom svrstavanju u veliku koalicija savezničkih zemalja protiv trojnog fašističkog saveza Njemačke, Italije i Japana.  

Nema nikakve rasprave o tome da li je ZAVNOBiH kamen temeljac savremene, moderne državnosti BiH. Nema nikakve rasprave o tome da je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnost BiH.  Nema nikakve rasprave o tome da je 25. novembar proglašen Danom državnosti RBiH u martu 1995. godine. Parlament RBiH, internacionalno priznate zemlje, donio je zakon o proglašenju 25. novembra kao Dana državnosti, nakon čega je Predsjedništvo dalo proglašenje. To znači da je zakon po kojem slavimo Dan državnosti i dalje na snazi, i jedino može biti promijenjen od strane Parlamentarne skupštine BiH, što nije do dana današnjeg uraÄ‘eno – istakao je Ramić. Na kraju je Ramić istakao da grad Hamilton jedini u svijetu odlukom gradonačelnika grada obižeÄ‘ava sve državne bosanskohercegovačke praznike i sve bitne datume iz kulture pamćenja.

 Za doprinos u očuvanju i jačanju bosanskohercegovačke kulture, historije i tradicije u Kanadi i svijetu Kulturno umjetničko društvo "Bosna o Behara" je odlikovalo profesora Ramića priznanjem povodom 20 godine njegovog izuzetno značajnog rada.
Program, koga je odli;no vodio Eno ÄŒaušević je nastavljen izuzetno uspješnim i kreativnim izvedbama mlaÄ‘e i starije grupe ovog veoma uspješnog kulturno umjetničkog društva u koreografiji Suvada Hotića.

Kulturno umjetničko društvo "Bosna od behara" svim narodima i graÄ‘anima BiH čestita Dan državnosti
 



 

Osmrtnicama ba

Vijesti: