Promocije

Bosanska soba u BIZ Gazi Husrev beg Toronto mjesto očuvanja i jačana bosanskohercegovačke kulture

Bosanska soba u BIZ Gazi Husrev beg Toronto mjesto očuvanja i jačana bosanskohercegovačke kulture


Kultura, tradicija i jezik igraju odlućujuću ulogu u stvaranju i opstanka jednog naroda i države. U Bosanskoj sobi i biblioteci u sastavu BIZ Gazi Husrev beg Toronto, je kulturni, tradicijski i jezički komad Bosne i Hercegovine, koji samim svojim postojanjem na najbolji način brani najbolje bosanskohercegovačke vrijednosti. To je mjesto kome se dive svi mnogobrojni posjetioci, ali i mjesto gdje se uči, brani i jača bosanskohercegovački identitet, mjesto gdje se Ideja Bosne i Bosanski duh, taj najbolji bosanskohercegovački brend, susreće sa kanadskim kulturnim mozaikom. Bosanskohercegovačka kultura i tradicija su temelji našeg identiteta i ako ih ne sačuvamo, ne njegujemo i ne prenesemo na našu djecu, našem narodu i našoj zajednici prijeti nestanak i potpuna asimilacija.

Kanada je u velikoj mjeri doprinijela opstanku našeg identiteta kroz pravo na znanje, na bosanski jezik, na nacionalno ime Bošnjak. Pružila je priliku da steknemo nova znanja i da sačuvamo svoj bosanski jezik u vremenu kad je naš narod bio na rubu egzistencije.

Ali najvažniji udjel u spoznavanju Bosne i Hercegovine u Torontu je Bosanska soba i biblioteka, koje služe kao edukativni centar svim Bosancima i Hercegovcima u Torontu. To je posebno mjesto u kojem se sastajamo, upoznajemo i družimo. Bosanska soba je svjedok jednom dostojanstvu, intelektu i svijesti o Bosni i Hercegovini koji domaćini prenose svakom gostu. A domaćini su Ismeta i Mirsad Smajić koji su višegodišnjim radom izgradili bosanskohercegovačko mjesto u Torontu, kao most izmeÄ‘u Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačke dijaspore, izmeÄ‘u Bosne i Hercegovine i Kanade, što ima neprocjenjivu vrijednost. U toj sobi učimo čitati, pisati i govoriti na bosanskom, gradili i dograÄ‘ivali svoje znanje o bosanskom zelenilu, planinama, rijekama, gradovima i narodima. ÄŒitamo pjesme Nedžada Ibrišimovića i Maka Dizdara i učimo sevdalinku, folklor i tradicionalne nošnje, gajimo  ljubav prema domovini.

Ova Bosanska soba svjedoći, daleko u Kanadi,  da je Bosna i Hercegovina jedna. Ova soba je mjesto gdje se ljudi nisu dijelili na osnovu različitosti već su se ujedinili zbog svojih sličnosti. Postojao je zajednički cilj koji je na kraju prevagnuo u želji i nadi za jednom zdravom, cjelovitom i prosperitetnom Bosnom i Hercegovinom.
Danas, više godina poslije agresije i genocida prve generacije dijaspore postale su kompletne ličnosti sa svojim školama, poslovima i porodicama. Bosanci i Hercegovci su meÄ‘u uspješnijim grupama po pitanju školovanja i poslovanja u Kanadi. Ova dostignuća nisu isključivo doprinos Kanadi i kanadskom društvu, već i Bosni i Hercegovini jer ukazuje na jednu moralnu pobjedu. Uistinu su dostignuća Bosanaca i Hercegovaca u dijaspori veliki podsjetnik da nada i potencijal za bolje sutra itetako postoji. Za sve nas.

Zato jedno veliko hvala Ismeti i Mirsadu Smajiću za dugogodišnji rad na planu očuvanja i jačanja bosanskohercegovačke kulture, rad koji se najbolje vidi kroz Bosansku sobu i biblioteku.

Osmrtnicama ba

Vijesti: