Promocije

Džamije su Allahove kuće i On svjedoći da je vjernik onaj ko ih gradi

 

Draga bračo i poštovane sestre, hvala Allahu, dž.š, Koji je nas, članove Bošnjačkog islamskog centra Hamilton učinio sljedbenicima vjere koja teži ka ostvarenju sveopće ljudske koristi i otklanjanju štete od ljudi. Islam nikada nije bio nemočan kada su u pitanju rješenja za probleme pojedinca i zajednice. Islam poziva na uspostavljanje mostova saradnje meÄ‘u ljudima kako bi ljudi spoznali njegovu suštinu, uzvišenost principa i potpunost propisa. To je vjera koja u sebi nosi dobrobit i sreću čovječanstvu.

 

Od početka islamskog poziva pa do današnjeg dana, džamija ima nezamjenjivu ulogu u dostavljanju i prezentovanju islama. To je prva škola i sjeme iz kojeg niće islamska civilizacija. U njoj se obavlja največa islamska obaveza, nakon šehadeta – namaz. U njoj se spajaju srca muslimana i jedni druge pomažu. Džamija je centar upute i tvrÄ‘ava preporoda. Kad god oslabi uloga džamije, muslimani zapadnu u nezavidnu situaciju. Zar to nismo osjetili mi Bošnjaci na svojoj vlastitoj koži.


Poštovani članovi Bošnjačkog islamskog centra Hamilton ne može se opisati naša radost zbog početka izgradnje naše džamije u gradu u kome niko do sada nije izgradio džamiju. Mi osječamo radost i ponos zbog toga.


Radujemo se  ostvarenju ovog uzvišenog hairli, mubarek projekta i činimo dovu za sve one koji su, nakon Allaha, dž.š, zaslužni da se sve ovo završi. Neka Allah, dž.š, pomogne i nagradi sve one koji rade za dobrobit ovog projeka u korist naše zajednice i vjere.

Jedna od Allahovih blagodati je i to da danas otvaramo novu stranicu u razvoju naše zajednice, počinjemo izgradnju džamije u gradu koji nikada nije imao džamiju, počinjemo realizovati zavjet dat na samom početku rada naše zajednice, da čemo tamu podrumske džamije gdje smo počeli naše aktivnosti pretvoriti u svijetlo nove džamije,  sagraÄ‘ene na takvaluku i imanu. Zato je ovo  veliki historijski dogadaj u kome trebaju učestovati svi članovi zajednice. Jer naša džamije će, ako Allah da, biti centar i svjetiljka upute, nova stranica u razvoju ovdašnjih Bošnjaka. Džamija nam u sječanje vraća našu časnu historiju, jer smo mi narod časne prošlosti i svijetle budućnosti.


Džamija  je osnova za pravilan i zdrav razvoj pojedinca i društva. Džematlije pripadaju  džamiji i upučeni su jedni na druge u svim segmentima zajedničkog života.  Džamija pruža velike mogučnosti u razvoju kako na duhovnom, tako i u materijalnom pogledu.

Zato dragi brate i sestro, uključi se u ovu do sada največu i najvažniju akciju naše zajednice. Pokažimo našoj djeci da smo mislili na njih, da smo radili za njih, napravimo džamiju u kojoj će se sačuvati naša vjera, nacija, tradicija, kultura, u kojoj će se naša djeca zbližavati, družiti. Svaki vaš prilog je dobro došao i on će biti vaš kamen u izgradnju temelja bolje naše zajedničke budućnosti na ovim prostorima.


Osmrtnicama ba

Vijesti: