Promocije

BOŠNJAČKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON

Kanada:
BOŠNJAÄŒKE DŽAMIJE UKRASILE TORONTO I HAMILTON
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 14. December 2018. 21:12:43


Pisali smo o proteklom vikendu (od 7-9. dec.) u Kanadi koji je u Torontu i Hamiltonu protekao u duhu bošnjačke kuluture sjećanja, pamćenja, sjećanje na žrtve genocida u BiH i Sandžaku, borbe protiv zaborava i protiv negiranja genocida.

Ujedno bio je to vikend jačanja bošnjačko-kanadskih veza, uspostavljanje novih prijateljstva i jačanje starih… Počeli u Torontu, završili u Hamiltonu. I sve je to proteklo u duhu dijaloga, razumijevanja, razmjene mišljenja, stavova, tolerancije, ljepote ahlaka i lijepe riječi kako na okruglom stolu, ali i u suzama na premijeri u Torontu i projekciji u Hamiltonu.

I tako su brzo protekla tri kanadska dana u organizaciji Bošnjačko-kanadskog humanitarnog društva (Relif) iz Toronta i suorganizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada, Bošanjačke islamske zajednice “Gazi Husrev beg” - Toronto, Bošanjačkog islamskog centra Toronto i Bošnjačkog islamskog centra – Hamilton. Dok su rukovodstva i članovi pomenutih institucija bili na visini postavljenih zadataka, što u znaku zahvalnosti prema svima njima, neka ostanu zapisani ovih nekoliko redaka.

Više od godinu dana kanadski domaćini planiraju kako ostvariti premijeru dokumentarnog filma “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu”, pozvati autora Avdu Huseinovića iz Sarajeva i produkcijsku ekipu iz New Yorka.

I napokon se ostvario taj plan.

Na poziv organizatora Avdo je iz Sarajeva doputovao u Toronto, kao i dio produkcijske ekupe Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), inače potomci žrtava genocida u Plavu i Gusinju 1912/13 i 1919.: Muharem Purišić, predsjednik BANA, portparol dr. Mersim Ziljkić, članovi IO BANA Mirsad Šiljković i Ago Redžić, i Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net.

Bošnjačko-kanadsko humanitarno društvo (ili Relif) je osnovano daleke 1992., u momentu kada je planirano i organizirano krenula srpsko-crnogorska vojna i policijska agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu s namjerom potpunog uništenja, istrebljenja i genocida nad Bošnjacima. Danas 26 godina kasnije, ova organizacija je jedna od najznačajnih humaniratnih organizacija u dijaspori sa predanim radom za domovinu BiH. Široka je lista njihovog rada što zaslužuje poseban tekst. Dovoljno je navesti, izmeÄ‘u ostaloga da su godinama stipendirali po 450-500 djece šehida i poginulih boraca i jetima. Pomoć ove organizacije i vrijednih ljudi slata je u BiH, Sandžaku, ali i Pakistanu, Kašmiru, Gazi… njihova je ruka uvijek tamo gdje treba pomoći one kojima je pomoć neophodna.

Predsjednik je Midhad Ćehajić, administrativne poslove radi Muhamed Džumhur koji je ujedno glavni urednik torontskog radija Bosna i Hercegovina na bosanskom jeziku, a tu su redovni u odboru Esad Trokić, Emin Fočo, Faruk Bajrić, Ismail ef. Fetić i dr.

OKRUGLI STOL: U petak, 7. decembra u večernjim sahatima, nakon slijetanja na Internacionalni aerodrom u Torontu dočekao nas je Esad Trokić, koji nas je požurivao da pružimo korak do auta, jer na nas čekaju da počnu sa okruglim stolom koji je organiziran u Bošnjačkom islamskom centru na temu Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu. Na okruglom stolu pored učesnika iz Sarajeva i New Yorka, pozvani su članovi odbora svih bošnjačkih zajednica Toronta, Hamiltona, Londona... U ime domaćina dobrodošlicu je poželio Nedžad ef. Hafizović, dok je moderator bio Sanija Hodzic

PRVA DŽAMIJA SA MUNAROM U KANADI: Domaćin okruglog stola je najstarija bošnjačka džamija u Kanadi (nekada zvana Hrvatska džamija). Ujedno ovo je jedna od najstarijih džamija u Torontu i najstarija je džamija sa munarom.

Kako smo saznali, još daleke 1973., vjernici su kupili omanju crkvu koja je pretvorena u mesdžid. Nekih desetak godina kasnije stari objekat je srušen a na istom mjestu je nikla potpuno nova džamija. Godine 1985. izgraÄ‘ena je uz nju prva munara u provinciji Ontario, što je u to doba bila jedina džamija u Kanadi sa munarom u osmanlijskom stilu, arhitektura koja je prepoznatljiva u našoj Bosni i Sandžaku.

Važno je napomenuti da su izgradnju ove džamije pomogli mnogi balkanski muslimani, hrvatska udruženja i crkve, kao i Svjetska islamska liga pri UN te Ambasada Saudijske Arabije iz Ottawa-e.

Saznali smo da su u početku u ovoj džamiji imamili imami iz arapskih zemalja, da bi početkom 1989., bio angažovan vrijedni imam hadži Nedžad ef. Hafizović, koji i danas obnaša dužnost imama ove džamije.

Potvrdili su nam ugledni Bošnjaci u Torontu, da sa Hafizovićevim dolaskom nastaje jedno novo razdoblje emancipacije bosanskih muslimana i njihovog vjerskog islamskog života. Džamija osim arhitetskog bosanskog izgleda i munare, dobija bošnjačko ime i bosansku dušu. Dok je sve to potvrÄ‘eno na godišnjoj Skupštini 1995. kada je džamija dobila naziv Bošnjački islamski centar, koji i danas sa ponosom nosi.

Radi evidencije, prve mesdžide, od kojih su nastale prve tri najstarije džamije Toronta, su osnovali Bošnjaci i Albanci kasnih šezdesetih godina.
Predsjednik, odbora je Elvir Gargović.

KANADSKI “GAZI HUSREV BEG”: Od Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike u Torontu, od 27. – 30. maja 2005. pa sve do danas (2018), puno šta se promijenilo u čuvenom centru “Gazi Husrev-beg”. Uglavnom Bošnjačka islamska zajednica “Gazi Husrev-beg” je u novom ruhu, nagizdana, uljepšana za sve prilike bošnjačke komune ali i kanadskih prijatelja različitih etničkih pripadnosti koji rado dolaze u ovaj bošnjački vakuf. Džamiju – centar krasi visoka munara, koja gordo svjedoči o dobrim Bošnjanima koji su se nastanili 

Renoviran je mesdžid - ofarban usklađenim prijatnim bojama i dizajnom, abdesthane, kupatila, sala za manifestacije, ulaz, hodnici, biblioteka, također su u novom ruhu.

Centar je dobio i Bosanski muzej u kojem Ismeta Smajić ljubomorno čuva cijelu Bosnu, dok posjetioce sa starinama vrati Bosni, neke i u mladost kada su koračali kaldrmama bosanskih sokaka zavirujući kroz pendžere mahalskih kuća, da kroz ruho vide lijepe Bošnjanke i Bošnjane.
Tu je još kuhinja u kojoj se pripremaju bosanski specijaliteti.

Bošnjačka islamska zajednica “Gazi Husrev-beg” je osnovana daleke 1977. Domaćini ističu da je tada razlog osnivanja bio da odgovori vjerskim potrebama svojih članova, ali i državničkom i nacionalnom uzdizanju. Uspjeli su u svojoj misiji posebno u vaktu trodržavne agresije na RBiH, prihvatu preživjelih žrtava genocida, prognanika…

Od 1982. Do unazad nekoliko godina imam je bio Tajib ef. Pašanbegović koji je sada u penziji ali još uvijek na usluzi Bošnjacima u Torontu ali i na ovom sjevernoameričkom kontinentu. Njega je naslijedio imam Adnan ef. Balihodžić. Predsjednik odbora je hadži Burhan Husika.

BOŠNJAÄŒKA DŽAMIJA UKRASILA HAMILTON: Prije polaska iz New Yorka, zacrtali smo da je jedna od važnih destinacija da posjetimo novosagraÄ‘enu džamiju i Bošnjački islamski centar u Hamiltonu, čije je svečano otvaranje bilo 23. juna 2018.

Hamilton je grad koji se nalazi nedaleko od čuvenog Vodopada na Nijagari. U njemu živi oko 500 porodica muhadžira - Bošnjaka, koji su 1992-1995. preživjeli genocid u BiH, i nastanili se u ovom gradu u kojem su pronašli svoj mir, slobodu i prijatelje, zasnovali i podigli svoje porodice. U 2000. godini osnivaju džemat koji predvodi imam Ismail ef. Fetić, o njemu i negovom uspjehu i svih džematlija najbolje govori da su za jedan kratak period postali nezaobilazan društveni faktor u ovom gradu.

Godine 2013., odnosno oko 13 godina po osnivanju, na uvakufljenoj zemlji koju su kupili svojim sredstvima i imetkom, polažu kamen temeljac za džamiju i Bošnjački islamski centar.
I krenulo se sa gradnjom.

Višemilionski graÄ‘evinski projekat, golem zalogaj za jednu malobrojnu zajednicu, ali svi su skupa ustali na noge, radili su i podizali svoje porodice, školovali djecu i nesebično izdvajali za svoju džamiju, svoj vakuf i centar svih dogaÄ‘anja. U petogodišnjem radu, iz dana u dan, radovi su napredovali, svi su se skupa sa svojim imamom radovali zajedničkom uspjehu.... I tako 22. juna 2018. bilo je svečano otvaranje džamije uz prisustvo Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, muftije dr. Sbahudina Ćemana, zvaničnika grada Hamiltona, kanadskih parlamentaraca...

Upravo sve ovo nas je potaklo da posjetimo džamiju u Hamiltonu i vrijedne ljude koji su je sagradili.Na okruglom stolu u Torontu pored ostalih bili su imam Ismail ef. Fetić, akademik Emir Ramić i predsjednik Odbora BIC Hamilton Hasan Kapo. Nakon završetka, potpisnika ovih redova ef. Fetić upita o planovima za vrijeme boravka u Kanadi. Rekoh mu da planiramo doći da posjetimo džamiju i BIC u Hamiltonu. Njega to obradova i širokogrudo se ponudi da nam bude na usluzi.

U subotu ujutru, Ismail ef. i Muhamed Džumhur, u dogovoreno vrijeme došli su pred hotel i odvezli nas u Hamilton. Kada smo stigli pred sam objekat obasula nas je svjetlost i ljepota džamije. Uz uzdahe smo prozborili, masha’Allah!

Iako je bio pohladan zimski decembarski dan, sa vanjske strane obilazili smo džamiju i slikali sa svih strana.

Grijala nas ta njena ljepota.

Ulazimo unutra. Zapažamo svaki kutak projektanta, h. Burhan Husika, koji je isplanirao a ruke džematlija sagradili su po svom meraku: mesdžid, abdesthane, bosanska soba i biblioteka, kancelarija, učionice za polaznike mekteba i škole na bosanskom jeziku, vešenamjenska sala za konferencije, svečanosti, sijela, projekcije i druge vrste skupova i manifestacija. Sve nam to pokazuje imam Fetić, koji kao da lebdi od sreće, a u oku mu svjetluca suza radosnica, sretan zbog svoga uspjeha, naravno i cijele zajednice, čiju ulogu cijelo vrijeme ističe. I ima razloga. Aferim!Imam Fetić u razgovoru ističe da je ključna uloga rada u Bošnjačkom islamskom centru u Hamiltonu, razumijevanje i jačanje islamskog, bošnjačkog i bosanskog državničkog identiteta, u ovom gradu, odnosno u regionu u Ontario i samoj državi Kanadi. Svakim danom sve su jače bosanske, bošnjačke i kanadske veze prijateljstva a to se najbolje ogleda u nedavnom čestitanju Dana državnosti BiH i Parlamentu Kanade kada je nakon čitanja proglasa snažnim aplauzom bio nagraÄ‘en Bob Bratina, član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-bosanske parlamentarne grupe prijateljstva.

Isto tako gradonačelnik grada Hamiltona Fred Eisenberger, redovno čestita Dan državnosti i nezavisnosti BiH, kao i proklamacijom u ovom gradu proglašava sedmicu počasti Bosne i Hercegovine u povodu 11. jula – Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH. Tu su još redovo na usluzi prijatelji BiH i Bošnjaka član Parlamenta Ontaria Paul Miller, član Gradske skupštine Hamiltona Maria Pearson… I da ne zaborivim velikog prijatelja BiH i borca za ljudska prava kanadskog parlamentarca Brian Masse, koji je iz Windsora, ali uvijek je uz Bosnu.

Smatramo da je ova bošnjačka komuna u dijaspori ostvarila najbolje kontakte sa vlastima na svim nivoima. Ističu veliki angažman i doprinos akademika Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada. Opet Emir naglašava da je to učinak i aferim sviju u zajednici, pominjući niz imena, o kojima ćemo u budućim prilozima govoriti.

Svi čitatelji i prijatelji Bošnjaci.Net koji se odluče posjetiti kanadski dio Vodopada na Nijagari, preporučujemo vam obavezno da posjetite džamiju i Bošnjački islamski centar u Hamiltonu. U Torontu obavezno posjetite dvije bošnjačke džamije, bosanski muzej, svratite do kancelarije Relifa i upišite se u listu dobrotivora!


Osmrtnicama ba

Vijesti: