Promocije

Knjiga

Poštovani imami i predsjednici džematskih odbora,


Esselamu alejkum,
Imam cast i zadovoljstvo da vas informišem da je u Sjevernu Ameriku stigla jedna od najvažnijih knjig o agresiji na RBiH i genocidu protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka. Knjiga sa naslovom "Breza-94: bužimska bosanska bitka", autora pukovnika Seada Jusića, ratnog komadanta 505. Viteške brigade 5. Korpusa Armije RBiH i bivšeg zamjenika ministra odbrane BiH pobjednička je priča Viteške bužimske brigade i legendarnog komandanta Izeta Nanića. Knjiga "Breza 94“ nije samo priča o 505. Viteškoj brigadi i njenim pobjedama, već djelo u kojem je naučno - istraživačkim radom dokumentovan karakter rata u BiH. Kako ističe autor Sead Jusić, na egzaktan način pokušao je napisati priču o tome kako je u jednom malom mjestu nastala i izrasla Viteška 505. brigada koja je uspjela slomiti, u brojnosti vojnika i oružju, daleko nadmoćnijeg neprijatelja.
Ova knjiga čuva sjećanje na hrabre sinove BiH, velike ratnike i vojskovoÄ‘e, te ostaje dokument koji će čuvati istinu o herojskoj odbrani Bosne. Knjiga “Breza 94: Bužimska bosanska bitka” priča je o 505. Viteškoj brigadi i njenom legendarnom komandantu Izetu Naniću, koja je odredila dalji tok rata na prostoru Bosanske Krajine.
Na 315 stranica knjige pukovnik Sead Jusić kroz opis vlastitog učešÄ‡a u ratu, a posebno u danima bitke, zatim kroz izjave velikog broja preživjelih učesnika “Breze '94”, svjedočenja zarobljenih neprijateljskih vojnika, potom kroz zarobljenu pisanu graÄ‘u, ali i dostupnu poslijeratnu objavljenu i neobjavljenu graÄ‘u s obje strane fronta, donosi raznovrstan materijal od nemjerljivog značaja za razumijevanje toka i karaktera navedene bitke, te namjera daleko nadmoćnijeg napadača, ali i postignuća daleko hrabrijih i uspješnijih branilaca.
Jusić je mišljenja da je njegov “dug prema saborcima koji su dali živote pri slamanju jedne od najvećih ofanziva zločinačke horde ratnog zločinca Ratka Mladića na slobodni Bihaćki okrug ostaviti živo svjedočenje i njihovoj i našoj djeci, a kao sjećanje na njihove očeve i narod Bužima i Bihaćkog okruga koji položiše živote za slobodu i opstanak jedine nam države Bosne i Hercegovine.

Smatram izuzetno važnim za jačanje kulturje sjećanja da naši džemati kupe odreÄ‘en broj primjeraka knjige. Naime u svaki džemat bi bilo poslano po 5 knjiga. Jedna knjiga je poklon za biblioteku džemata, a četiri bi se prodale po cjeni od 100 dolara, u šta je uključena poštarina. Sredstava od prodanih knjiga bi se dostavila sekretaru ICNAB koji bi po prikupljanju sredstava ista poslao u Toronto, odnosno autoru.

Imajući u vidu da se inteziviraju napadi na istinu i pravdu, da se sve više negiraju sudske i historijske činjenice o agresiji i genocidu u BiH smatra potrebnim da svaki naš džemat kupi navedeni broj knjiga i tako da svoj doprinos kulturi sjećanja.

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike
Dr. Sabahudin Ćeman

IZVODI IZ RECENZIJA
Prvi od recenzenata knjige, akademik Mujo Demirović, tvrdi da je poslije rata napisano dosta dobrih i manje dobrih knjiga, ali da Jusićeva knjiga spada meÄ‘u ponajbolje. Ova knjiga, Breza 94 – Bužimska bosanska bitka, kako kaže, do detalja opisuje neprijateljsku ofanzivu na Bihaćki okrug pod nazivom operacija “Breza ’94”, ali i procese i izazove kroz koje su prošli komandant Nanić i njegovi saradnici dok je nastajala jedna od najboljih brigada Armije RBiH.
U drugoj recenziji prof. dr. Selmo Cikotić piše da ova knjiga nudi veliki broj objektivnih argumenata, dokumenata, činjenica, iskaza i podataka do mjere da se može tvrditi da predstavlja ozbiljan doprinos utvrÄ‘ivanju istine o ‘čudu bosanskog otpora’, posebno onog koji se dešavao na prostorima na kojima je svoja dejstva izvodila bužimska 505.
Posljednju recenziju potpisuje prof. dr. Senadin Lavić, koji ističe da “ovim rukopisom Jusić želi sačuvati realnu povijesnu sliku o komandantu Naniću i Bužimljanima, krajiškim lavovima, svjestan da istina često biva potisnuta ako nije pred kamerama metropole, vladajuće politike i ideologije, grupe istomišljenika”, pritom naglašavajući Jusićevo upozorenje da se “nakon rata u nekim krugovima nastojalo maksimalno relativizirati i umanjiti uloga Izeta Nanića i njegove 505. viteške bužimske brigade retroaktivnim dizajniranjem ratnih uloga komandanata i jedinica Petog korpusa”. Jednako kao i autor, ali i druga dvojica recenzenata, i Lavić potvrÄ‘uje činjenicu da je pobjeda od 12. septembra sasvim sigurno odredila daljnji tok rata na prostorima Bosanske krajine i dovela do svijesti da organizirane jedinice Armije RBiH mogu zaustaviti i pobijediti agresorsku vojsku u složenim vojnim operacijama.
Ovaj rukopis će generacijama služiti kao dokument – pamćenje ljudi koji su odbranili Bosnu od srpskih agresora i osigurali njezin politički opstanak i budućnost. To je neprocjenjiva vrijednost rukopisa i cjelokupnog pothvata autora da sačuva znanje o dogaÄ‘ajima iz bužimsko-bosanske prošlosti koja govori o moralnoj čvrstini i odvažnosti bosanskih lavova s Krajine. Stoga, sasvim sretan da se pojavio jedan ovakav rukopis, koji čuva sjećanje na hrabre ljude, velike ratnike i vojskovoÄ‘e Bosne, podržavam nastojanje autora i preporučujem ga za štampanje i javno objavljivanje kao dokument koji će čuvati istinu o odbrani Bosne od srpskog agresora

Osmrtnicama ba

Vijesti: