Promocije

Institut za istraživanje genocida Kanada sa posebnim zadovoljstvom informiše javnost da je upravo izašla iz štampe knjiga Hamajlija, autora Esada Kopića

nstitut za istraživanje genocida Kanada sa posebnim zadovoljstvom informiše javnost da je upravo izašla iz štampe knjiga Hamajlija, autora  Esada Kopića Osmanovića, člana Internacionalnog ekspertnog tima. Radi se se o izuzetno značajnom djelu u oblasti bosanskohercegovačke tradicije i kulture. Knjigu bi trebali posjedovati sve važnije umjetničke akademije, muzeji, i druge ustanove, organizacije i institucije u Bosni i Hercegovini, ali i izvan nje. Sevdah je veoma važno polje u kulturi Bosne i Hercegovine, po čemu se prepoznaje u svijetu kao država značajne kulturne tradicije, obogaćujući tako i svjetsku kulturnu baštinu. Izvorni sevdah obogatio je ne samo baštinu Bosne i Hercegovine, već i svjetsku baštinu. Razgovarali smo s nekoliko istaknutih kritičara i eksperata u oblasti sevdaha. Svi su jednoglasni u mišljenju da je autor napravio veoma značajno djelo.
Sve informacije o načinu nabavka knjige i mjestima promocije možete dobiti od autora 
Esad Kopić Osmanović mob - viber Hr: 00385 98 352 272. Od ponedjeljka aktivan (moj Bosna) 00387 62 493983. Mail: verteh_ko@yahoo.com
 
Predgovor za knjigu, dr. Emir Ramić
Esadovo djelo na najbolji način doprinosi podizanju bosanskohercegovačke kulturne tradicije i jasno šalje poruku svjetu da ova zemlja ima autora čija djela na najbolji način predstavljaju kulturnu vitalnost i samobitnost Bosne i Hercegovine. Još jedna od vrlo bitnih činjenica jeste to što nove generacije mladih snimaju i skladaju svoje pjesme na Kopićevim tekstovima, što je i bila vizija ovoga vrijednog i produktivnog autora.
 
Osvrst na korici, dr. Alen Kalajdžija
U svojoj petoj autorskoj knjizi pod naslovom Hamajlija Esad Kopić Osmanović, na tragu prethodno uspostavljene poetike, nastavlja pjevati u svom vlastititom jezičko-stilskom duhu, aktualizirajući specifičan duh tradicionalne usmene lirske bošnjačke (i bosanske) poezije, poznatije pod imenom sevdalinka, uklapajući se u plejadu uspjelih savremenih pjesnika ove poetike. Ono što se posebno ističe kao bitna odrednica jezičkog duha Kopićeva stvaralaštva jeste majstorska upotreba starije bosanske leksike, koja gotovo da oživljuje stare modele i forme pjevanja, posebno zahvaljujući vlastitim kreativnim postupcima neologističkog inoviranja, shodno zakonitostima savremene jezičke slike.
 
Recenzija, Hadžem Hajdarević
Jednom rečenicom kazano, svaka Esadova sevdalinka, ili ilahija, jest poput otvorene lijehe u koju i mi, čitateljski, usaÄ‘ujemo vlastite svjetove i dostignuta iskustva. I, nakraju bi valjalo reći: Ono što svaku oblikovanu knjigu čini posebnom jest to s kolikom se pažnjom i radoznalošÄ‡u čita i osjeća. Priznajem da sam se, dok sam čitao Hamajliju za bosansku kuću Esada Kopića Osmanovića, osjećao jako ugodno, lijepo, prostrano, poželivši ovu knjigu imati u svojoj kući, i to ne samo zato što sam odgojem i obrazovanjem navikao biti nježan prema bogatoj i, žanrovski, raznorodnoj bosanskoj jezičkoj tradiciji, nego i iz razloga što je autor ovih pjesama uspio u onome što je i namjeravao, a to je da duh vječne naše sevdalinke učini postojanijim, trajnijim, dodatno bliskijim negoli to mi u svojim dosta ubrzanim životima znamo, mislimo i osjećamo.
 
Recenzija, Edo Krilić
Njegovi tekstovi pisani su s velikom ljubavlju za sevdalinku, za Bosnu i Hercegovinu, za sve ono lijepo što nosimo iz starih vremena. Njegovi tekstovi veoma moćno oslikavaju ambijent stare Bosne i Hercegovine
kroz arhaične riječi ili slike koje nam se same nameću u trenucima čitanja njegove poezije. Ne samo izvoÄ‘ači, muzičari, pjevači, sazlije, već i drugi stručnjaci iz različitih kulturnih institucija trebaju posvetiti više pažnje ovakvom važnom djelovanju Esada Kopića Osmanovića, s ciljem očuvanja sevdalinke i promoviranja njezina duha.

Osmrtnicama ba

Vijesti: