Promocije

Uz Prvi juli Dan Kanade

Uz Prvi juli Dan Kanade
Kanadska bosanskohercegovačka zajednica se solidariše sa kanadskim Indijancima.

Najveći praznik Kanade je Dan Kanade, koji se slavi svake godine prvog jula.Tog dana 1867. godine stvorena je Konfederacija koju su sačinjavale četiri provincije: Nova Škotska (Nova Scotia), Nju Brunsvik (New Brunswick), Ontario (Ontario) i Kvebek (Quebec), a prvi premijer Kanade će postati Sir John A. Macdonald. Od tog dana, ova zemlja će se teritorijalno širiti, prolaziti kroz upravno-pravne i političke promjene, promijeniti svoj etnički, lingvistički, rasni i vjerski sastav i postati danas jedna od najtraženijih destinacija za useljenje u svijetu. 

Ovogodišnji Dan Kanade se razlikuje od svih do sadašnjih. Nakon otkrića stotina tijela u neoznačenim grobovima u bivšim školama za domorodačku djecu, zajednice širom Kanade mijenjaju planove proslave patriotskog praznika Dana Kanade. Kanadske zastave su spuštene na pola koplja. Kanadski historijski simboli su u naranÄ‘astoj boji. 

Ovogodisnji Dan Kanade treba da posluži kao dan za razmišljanje o sramotnoj historiji kanadskog rezidencijalnog školskog sistema. GraÄ‘ani Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi sječajući se zločina agresije i genocida u vlastitoj domovini, suosječaju sa kanadskim Indijancima i traže potpunu istinu o voÄ‘enju internata za domorodačku decu od strane katoličke crkve. 

Institut za istraživanje genocida Kanada podržava izvještaj  savezne komisije koji navodi da je internatski obrazovni sistem izvršio kulturološki genocid nad kanadskim Indijancima. Istovremeno podržavamo stav premijera Kanade Justin Trudeau da Papa treba da doÄ‘e u Kanadu i izvini se Indijancima.

Emir ramić

Osmrtnicama ba

Vijesti: