Promocije

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} informiše javnost da je povodom 20 godina rada dr. Emira Ramića, direktora IGK, 26. godišnjice od genocida u Srebrenici i 29. godine od početka genocida u Prijedoru izašla iz štampe knjiga

06.07.2021.

Saopćenje IGK

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} informiše javnost da je povodom 20 godina rada dr. Emira Ramića, direktora IGK, 26. godišnjice od genocida u Srebrenici i 29. godine od početka genocida u Prijedoru izašla iz štampe knjiga "Pamćenja i opomene”, autora Emira Ramića u izdanju IGK.  

Emir Ramić više od 20 godina radi na planu istraživanja genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, borbe za ljudska prava i slobode i borbe za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Radi se o udžbeniku historijskog sjećanja u sedam poglavlja sa preko 200 tema iz oblasti kulture sjećanja i ljudskih prava i sloboda. Svojevrsna hronika borbe za istinu i pravdu sa jedinstvenom mapom genocida nad Bošnjacima. Sedam poglavlja knjige su: Naučna istraživanja, "Smrtopisi genocida nad Bošnjacima", Izbor iz intervjua, “Besjede", Slovo o knjigama, Hronika borbe za istinu i pravdu, Eseji, pisma, poruke, pouke.

Predgovor je napisao akademik Abdulah Sidran. 
Abdulah Sidran je napisao: “Nalazimo se pred djelom jednog od najvažnijih bošnjačkih intelektualaca s pocetka 20. stoljeća. U našim naučnim i publicističkim edicijama nismo imali ovakvu knjigu, da je na tako malom prostoru kazano tako puno. Djelo Emira Ramića je uistinu šire od svih institucionalnih adresa na kojima je davao svoj nesebični doprinos, u profiliranju kulture sjećanja, u borbi za istinu i pravdu o genocidnoj agresiji, u organiziranju i stasavanju bosanskohercegovačke dijaspore, u borbi za bosanski jezik i obrazovne programe, u kulturnom pregalaštvu i didaktičkoj produkciji, a nadasve u svjedočenju jednog vanserijskog, bezmalo hroničarskog aktivizma, u praćenju i tumačenju aktuelnih dogaÄ‘aja. Pred nama je djelo jednog naučnika, jednog publiciste, jednog aktiviste, jednog menadžera i lobiste... Sve u jednom jedinstvenom Bošnjaku, koji je u posljednjih dvadeset i više godina ostavio nekoliko hiljada pisanih i aktivističkih tragova, a taj rad bi, u objektivnim okolnostima, zavreÄ‘ivao jednu naučnu konferenciju, sa nekoliko tematskih cjelina. ...Možda baš u onim tematskim okvirima kako su data poglavlja u ovoj knjizi, uz doprinose koje je Emir Ramić imao u okviru institucija koje je graditeljski podizao”.

Akademik prof. dr  Suad Kurtćehajić je napisao Uvod u poglavlja.
Suad Kurtćehajić je napisao: “ Emir Ramić je napisao svojevrsnu genocidografiju, mapu ili kartu genocida sa osnovnim podacima. To su elementarne lekcije bez kojih više nema ni patriotske kulture ni antifašiastičke higijene u bošnjačkom narodu i općenito u bosanskohercegovačkom društvu, ali i šire. U proteklih dvadeset godina Emir Ramić je pod agendom NaucÌŒnih istraživanja objavio preko 700 naslova, od ozbiljnih naucÌŒnih radova, do historiografskog tretmana godišnjica zlocÌŒina i važnih dogaÄ‘aja, ali i pravovremenih reakcija na aktuelne dogaÄ‘aje koji su zadirali u pitanje ratnih zlocÌŒina i tretmana pravosudne i povijesne istine. Emir Ramić je napravio most izmeÄ‘u naucÌŒnog tretmana tema iz oblasti kulture sjećanja i potreba savremenog trenutka da se ova važna oblast ne prepusti trivijalizaciji i nepismenosti”.

Akademik prof. dr . Ferid Muhić je napisao recenziju.
Ferid Muhić je napisao: “ U svom djelu Emir Ramić na svim poznatim činjenicama rekonstruiše autentiču istinu o agresioji Srbije i Crne Gore s jedne strane i Hrvatske s druge strane na Bosnu i Hercegovinu. Na 221 stranici djelo Knjiga pamćenja i opomene, predstavlja jedan nov metodološki pristup koji rekonstruiše integralnu istorijsku istinu, spašavajući je od zaborava i posebno, od bezbrojnih faksifikata. Etički fundirana, ova knjiga sadrži i snažnu mobilizirajuću poruku koja kroz upozorenje Bošnjacima, opominje demokratsku i pravdoljubivu javnost cijelog svijeta na zločine koji su pod plaštom istine i pravde počinjeni u Bosni i Hercgovini, ali koji se, takoÄ‘e, svakodnevno dogaÄ‘aju i planiraju u budućnosti u mnogim dijelovima svijeta”.

Osmrtnicama ba

Vijesti: