Promocije

Kanadska premijera filma dokumentarnog filma „Operacija Vlašić“

Kanadska premijera filma dokumentarnog filma „Operacija Vlašić“
 
Bitka za oslobađanje Vlašića koja se odigrala u martu 1995. godine predstavlja jednu od prelomnih tačaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, jer od tog momenta Armija Bosne i Hercegovine preuzima vojnu inicijativu, i iz defanzivne faze rata prelazi u ofanzivnu fazu.Plan oslobađanja Vlašića je vojnostrateški ukazivao na gotovo neizvodivu akciju. Ova operacija po mnogo čemu predstavlja nevjerovatan razvoj događaja i ratnih podviga koji su rezultirali jednom od najvećih i najznačajnijih pobjeda Armije Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Kao takva, ova bitka definitivno zaslužuje da zauzme posebno mjesto u kolektivnom nacionalnom sjećanju i historijskom narativu. Suvišno je i spominjati da je institucionalna i medijska eksploatacija bitke za Vlašić neopravdano zapostavljena od strane relevantnih faktora u našoj zemlji iz sfere kulturnog i naučnog života.
 
Važnost pamćenja i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata je ogromna. Bošnjački narod se po prvi put u historiji tokom protekle agresije borio za svoje vlastite političke i vojne ciljeve, iako je i prije herojski ginuo širom Europe braneći tuđe granice. Zbog toga je nadolazećim generacijama potrebno ostaviti u naslijeđe jasno i autentično svjedočanstvo o ratnim dešavanjima. Ovakvim pristupom će se i svim zlonamjernicima uskratiti argumenti i volja za pokušajima manipulacije i prekrajanja historijskih činjenica. Jedan od najboljih načina ispunjavanja ovog cilja jeste i ekranizacija spomenute bitke kroz dokumentarni film.
 
Dokumentarni film sa elementima rekonstrukcije „Operacija Vlašić“, predstavlja trilogiju. Zbog opsežnosti tematike i građe, rađen je u tri dijela ukupnog trajanja od oko 3 sata. Prvi dio filma tematizira pripremu za februarsku operaciju „Domet 1“. Drugi dio filma tretira izvođenje operacije „Domet 1“, dok treći dio filma baca djelić svjetla na martovsku operaciju „Doment 2“, a koja je ishodila konačnim oslobađanjem Vlašića.
 
Pokrovitelj promocije filma je Institut ya istraživanje genocida Kanada. Promotor filma je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada. U toku promocje pored prikazivanja filma predviđeno je i direktno uključenje Enesa Hotića, autora filma.
 
Sve informacije o kanadskoj premiojeri filma možete naći na plakatu koji je sastavni dio ovoga teksta.
 
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: