Promocije

Održana kanadska premijera dokumentarnog filma „Operacija Vlašić“

Održana kanadska premijera dokumentarnog filma „Operacija Vlašić“

U sobutu 18. 06. 2022. u Hamiltonu je odžana kanadska promocija dokumentarnog filma „Operacija Vlašić“, autora Enesa Hotića.
Govereći o značaju filma za kulturu sjećanja, promotior dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada je između ostalog rekao:

“Kultura sjećanja podrazumjeva kontinuiranu borbu za istinu i pravdu upotrebom sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka. Kultura sjećanja podrazumjeva takoÄ‘e i borbu protiv negatora genocida, negatora historijskih, sudskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu, borba protiv veličanja presuÄ‘enih ratnih zločinaca, borba protiv kontinuiranih pokušaja izjednačavanja žrtve i zločinca. MeÄ‘utim ono što se najmanje zna, a takoÄ‘e je dio kulture sjećanja je i edukacija o značajnim, historijskim pobjedama Armije Bosne i Hercegovine, pobjedama koje se izučavaju na renomiranim svjetskim univerzitetima. Jedna od takvih bitaka je i operacija Vlašić koja se već izučava na nekim univerzitewtima u svijetu.
Ramić je dalje nastavio: Teška vremena raÄ‘aju heroje. Kada cijela jedna populacija zauzima status posmatrača, žrtve su bez saveznika, i tada nam je obaveza govoriti o herojima. Mi smo narod koji vrlo stidljivo priča o svojim herojima i njihovu vitešku borbu rijetko kad prepričava uživo, kroz knjigu, kroz film, kroz pjesmu.
Mi želimo da mijenjamo tu sliku. Želimo da o našim herojima govorimo i da oni postanu matrica našeg ponašanja i našeg odgojnog koncepta.
Do nas je hoćemo li imati institucionalnu, multidimenzionalnu kulturu sjećanja. 
Do nas je hoćemo li našu djecu učiti o pobjedama Armije Republike Bosne i Hercegovine. 
Do nas je da li će naša djeca živjeti u svijetu bez agresija i genocida”
Na kraju je Ramić pozvao prisutne da se registruju za izbore u Bosni i hercegovini riječima:
"Poštovani Bosanci i Hercegovci ma gdje bili,
Naša jedina domovina nas zove. Bosna i Hercegovina nas treba. Treba nas sada najviše jer je stalno negiraju, ponižavaju, napadaju.To možemo promjeniti tako što se registrujemo za predstojeće opće izbore i glasanjem za probosanske stranke. U ovom trenutku svi mi koji volimo našu Bosnu i Hercegovinu možemo uraditi mnogo uz tako malo truda i potrošenog vremena. Najznačajniji doprinos koji svaki pojedinac može dati za svoju domovinu ma gdje bio jeste da samo iskoristi svoju bitnu graÄ‘ansku dužnost i registruje se i glasa za opće izbore. Zato dragi Bosanci i Hercegovci širom svijeta registrujmo se sa izbore, iskoristimo našu graÄ‘ansku dužnost i pomognimo da nam domovina bude bolja, sigurnija, snažnija, efikasnija. Neka naš jedinstven, snažan odgovor negatorima naše države bude registracija za izbore kao jedinstven glas za Bosnu i Hercegovinu. Jer u pitanju je budućnost  Bosne i Hercegovine. Budućnost koju mi moramo kreirati. Zato moramo zajednički masovno odgovoriti ovoj važnoj misiji, registraciji. Mi smo se registrovali, registrujte se i vi.
Promocija je završena razgovorom sa autorom filma Enesom Hotićem koju se putem zoom platforme javio iz Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: