Promocije

Otvoreno pismo načelniku opštine Foča Milanu Vukadinoviću.

19. 06. 2022.

Otvoreno pismo načelniku opštine Foča Milanu Vukadinoviću.

IGK na MeÄ‘unarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu traži da dozvolite postavljanje spomen obilježja žrtvama seksualnog nasilja na Omladinsko-rekreativnom centaru “Partizan" u Foči.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} povodom 19. juna MeÄ‘unarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu traži od vas da dozvolite postavljanje spomen obilježja na Omladinsko-rekreativnom centaru “Partizan" u Foči tama seksualnog nasilja u ratu  i tako podržite dugogodišnju aktivnost Udruženja žrtava Foča 92-95.

Podsjećamo vas da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2015. godine ovaj datum proglasila meÄ‘unarodnim, zahvaljujući Rezoluciji broj 62/293 koja je donesena da bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelim žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta te prepoznala posvećenost svih onih koji su posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina. 

TakoÄ‘e vas podsjećamo da su predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, koji su realizovali sanaciju Omladinsko – rekreativnog centra “Partizan' saglasni sa postavljanjem spomen obilježja.

Smatramo da čete konačno prepoznati važnost ove inicijative, te da ćete preduzetim aktivnostima osigurati da se na primjeran način oda pošta žrtvama agresije u Foči, posebno žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Prvi put u historiji meÄ‘unarodnog prava, MeÄ‘unarodni krivični tribunal u Hagu, je seksualno ropstvo, mučenje, silovanje i porobljavanje na osnovu izjava žena i djevojčica iz Foče pravosnažno presudio kao zločinom protiv čovječnosti. Preko šest stotina žena, a taj broj nikada neće biti konačan, je silovano, mučeno i čak prodavano kao roblje.

U navedenoj zgradi su od aprila do avgusta 1992. godine počinjeni zločini protiv žena i djevojčica sa prostora opštine Foča, što je potvrÄ‘eno presudama MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te Suda Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada podsjeća da je: tokom agresije u Bosni i Hercegovini silovano oko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je meÄ‘u počiniocima bilo najviše Srba. Tokom agresije u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u Bosni i Hercegovini. MeÄ‘unarodni krivični tribunal u Hagu u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u historiji meÄ‘unarodnog humanitarnog prava, je utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti.

Iskazujući solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele, njegujući politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u Foči i Bosni i Hercegovini, na ovaj dan tražimo od vas da upotrijebiti svoj autoritet i predložite nadležnim opštinskim organima Foče izgradnju spomen obilježja.

Molim Vas da nas u najskorije vrijeme informišete o vašim poduzetim aktivnostima.

Pismo iste sadržine poslali smo Viskom predstavniku u Bosni i Hercegovini
Christianu Schmidtu, premijeru Kanade Justin Trudeau i liderima instituta, organizacija i zajednica sa kojima Institut za istraživanjhe genocida Kanada saraÄ‘uje.

Dr. Emir Ramic
Direktor Institute za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: