Promocije

'Pokošeni cvjetovi Krajine'

Kazivanje o tragičnoj sudbini Krajišnika

 

Roman Muhameda Mahmutovića 'Pokošeni cvjetovi Krajine' prvo je kod nas napisano književno djelo o krajiškom bratoubilačkom ratu. Želeći objasniti raskol u jednoj porodici koji donosi svrstavanje na različite ideološke, vojne, opredjeljujuće strane, Muhamed Mahmutović opisuje mentalitet Krajišnika, portretira ambijent u kojem vijekovima živi, goneta njegov prkos i literarnim sredstvima opravdava njegov ponos. 'Pokošeni cvjetovi Krajine' predstavljaju roman o onima kojih više nema meÄ‘u nama, njihovoj požrtvovanosti, zabludama, tlapnjama i idealima kao i onima koji su preživjeli bratsko krvoproliće a žive pod stalnom anestezijom, teško se suočavajući s onim što im je zla kob namijenila.

 

Mahmutović na jednostavan način  isprepće tragedija u Krajini kada su braća meÄ‘usobno ratovala. To je priča u kojoj se autor ne stavlja ni na čiju stranu, već ostavlja čitaocu da sam zaključi šta se to stvarno dogodilo u Bosanskoj krajini. Prateći junake knjige od njihovog djetinjstva, bogatiji smo i za neka saznanja o specifičnim običajima Krajišnika, o njihovom jeziku, poštenju, hrabrosti, tvrdoglavosti. Pokošeni cvjetovi Krajine su Mahmutovićev svojevrstan udio u rasvjetljavanju tragičnih dogaÄ‘anja u Bosanskoj krajini, koji su bili i ostali vječna rana. Vjerujem da će ova knjiga, pogotovo meÄ‘u Krajišnicima, pomoći iscjeljivanju tih rana, koje i nakon toliko godina još bole.

Roman 'Pokošeni cvjetovi Krajine' prvo je kod nas napisano književno djelo krajiškom bratoubilačkom ratu. To je roman o onima kojih više nema meÄ‘u nama, njihovoj požrtvovanosti, zabludama, tlapnjama i idealima kao i onima koji su preživjeli bratsko krvoproliće a žive pod stalnom anestezijom, teško se suočavajući s onim što im je zla kob namijenila.

Emir Ramić

Vijesti: