Promocije

Povodom izlaska iz štampe knjige “Bošnjaci na pola puta

Povodom izlaska iz štampe knjige  “Bošnjaci na pola puta" autora profesora  Muhamed ef. Velića

Ne bude li Bosne i Hercegovine neće biti ni Bošnjaka

U historijskom procesu izrastanja od bošnjačke vjerske zajednice do bošnjačkog naroda, Bog je u svim nesrećama Bošnjacima davao  šansu da se bore za vlastitu bitnost i bitisanost, za bošnjačku  duhovnu i narodnu slobodu i bosanskohercegovacku egzistenciju. U tom bošnjačkom historijskom procesu, imati konstantnost identičnih misli i osjećaja znači nemati ni misli, ni osjećaja. I Bošnjaci se tu nisu uvjek snalazili.

Islam je uvjet bošnjačke esencije a država Bosna i Hercegovina je uvjet bošnjačke egzistencije, osnovna je teza profesora Muhameda ef. Velića u knjizi « Bošnjaci na pola puta ». Ne bude li Bosne i Hercegovive , neće biti ni Bošnjaka, snažna je poruka za bošnjačku budućnost, koja se prožima u cijeloj knjizi.  Bošnjačko biće, u svom minimumu egzistencije, može se svesti i rašÄlaniti na dva nužno ispunjavajuća uvjeta. Ta dva uvjeta ostaju garantom bošnjačkog postojanja; prvi je esencijalni uvjet, koji traži svoje stalno ispunjenje – vjera islam koju je uzvišeni Bog iz svoje svekolike milosti podario bošnjačkom narodu i koju taj narod već više od pet stoljeća ne doživljava, već autentično živi kao svoju realnost. I drugi je egzistencijalni uvjet, koji, takoÄ‘er, traži svoje konstantno ispunjenje, država Bosna i Hercegovina, sa svim svojim državnim institucijama. Na ova dva nužno ispunjavajuća uvjeta počiva cjelokupni mentalni sklop Bošnjaka.

Islama će, neovisno do Bošnjaka, uvijek biti sa svim svojim vrijednostima, Bog za to daje svoje garancije. Zato bošnjački fokus posebno treba biti usmjeren na narod – naciju  i državu Bosnu i Hercegovinu.

Sa teritorijom i državom, u svojim rukama, Bošnjaci su svjesni prostorne odreÄ‘enosti, znaju gdje pripadaju i u prostoru se ne gube. S Bosnom i Hercegovinom Bošnjaci su sve, a bez nje i njenih državnih institucija su ništa, jer bez države dovode se u stanje vječitih svjetskih putnika i neminovno se svode na razinu vječito lutajućih po bjelosvjetskim bespućima. Zato je Bošnjacima je država Bosna i Hercegovina, ali ne bilo koja, već jedinstvena, suverena, demokratska, bez genocidnih tvorevina, svetinja, poruka je ove izuzetno zanimljive knjige jednog od imama koje je shvatio bitnost bošnjačke egzistencije.

Bošnjačka dijaspora kao žila kucavica na kojoj počiva egzistencija bošnjačkog naroda je garant očuvanja bosanskohercegovačke teritorije, države i društva, koje  na sve moguće načine još uvjek  hoće da oduzmu od Bošnjaka i svih istinskih graÄ‘ana Bosne i Hercegovine. Matice na žalost još uvjek ne shvata ovu bitnost dijaspore.Otuda su problem izmeÄ‘u njih.  Bošnjaštvo i bosanstvo su osnovni pojmovi na kojima počiva bošnjački identitet I u dijaspori I u matici. Unutar toga okvira Bošnjaci se moraju  jačati. Podjele bošnjačkih snaga i kapaciteta  neće koristiti i dobra donijeti. Na takve stvari ne treba gubiti ni vrijeme ni snagu.

Preporučujem knjigu za čitanje, jer iz nje se ima mnogo toga naučiti.

Emir Ramić


Osmrtnicama ba

Vijesti: