Promocije

Prijedlog ispred Sjevernoameričke bošnjačke dijaspore za prijem Mensura Seferevića u Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti

Prijedlog ispred Sjevernoameričke bošnjačke dijaspore za prijem Mensura Seferevića u Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti

Mensur Seferovic  rodjen u Mostaru 1925 godine, antifasisticki borac od 1941, logoras koncentracionog logora u sjevernoj Italiji 1943, partizanski reporter, urednik, izdavac, pukovnik u penziji,  dobitnik zavicajne , regionalne i savezne nagrade “4juli”, nosilac nekoliko odlikovanja. Zavrsio visu pedagosku akademiju i pjesadijsku oficirsku skolu, ozenjen, otac sina i dvije kcerke.  Od januara 1955 sa porodicom zivi u Cikagu.

Objavio je  23 knjige:  Drugovi iz bataljona 1955; Tajna partijske celije 1957; Bataljon u okupiranom gradu 1958; Sosa 1959 ( cetiri izdanja); Prozivka na Tjentistu 1961; Partizanski kolopleti 1964; Pred ocima grada 1970; Vrijeme ratno Manojla Manojlovica 1977; Sestorica osudjenih 1974; Prvi vojnik revolucije 1977; Tito-vrhovni komadant ( koautor V. Hlaic) 1980; Istocno i zapadno od Neretve 1981; Razmedja Zivke Damjanovic 1982; Rascvjeti bratstva 1984; Mostarski kolopleti 1985; Krst i polumjesec u Bozurevom Dolu 1986; Trinaesta hercegovacka brigade 1988; Vojska za jedno ljeto 1999; Preboli zla 2011; Kamena ognjista 2002; Vjetrenjak 2004; Iskusenja 2005;  Zvjezde stajacice 2009.

Podaci o  publicisti istoricaru Mensuru Seferovicu predoceni  su  u publikacijama: Jugoslovenski savremenici-ko je ko u Jugoslaviji 1970 ( Hronometar , Beograd 1970, str. 930),  Vojni leksikon ( Leksikografsko encipedijsko izdanje Vojnocizdavackog zavoda, Beograd 1981, str. 1045) i Kultura Bosnjaka ( 11 izdanje, Zagreb 1944, Znanstveni radnici, str.211).

 U stampi je knjiga  Iskusenja na engleskom jeziku, u pripremi Gradjani I podananici ( Komentari, eseji I clanci).

Pored objavljenih knjiga o kojima su, uz druge knjizevne kriticare, pisali i akademici  Smail Cekic, Dzevad Jahic, Mesa Selimovic, Bosko Petrovic, Mihajlo Lalic, Radonja Vesovic, Obren Obradovic,   i Bogdan Bogdanovic, u autorovoj drustvenoj i izdavackoj angazovanosti  isticu se tri realizovana projekta: Izavacki sector “ Narodna armija” autor je razvio od desetak izdanja u 30 tematskih kola ( u jednom kolu “ 60 kniga o brigadama” pisao je akademik Skender Kulenovic); Pokrenuo i izadio je koncepciju Edicije “ Mostar u borbi za slobodu ( objavljeno 8 knjiga); U Cikagu rukovodio listovima “ Zambak-BiH odjek” I “ Tribina Bosnjaka”.

Knjizevna kritika o cetiri knjige ( od ukupno pet objavljenih) M. Seferovica u izbjeglistvu u prilogu.          

 

 

Vojska za jedno ljeto

Promocija knjige u Sarajevu u Vijecu Kongresa bosnjackih intelektualaca , 21 oktobra 1999.godine.

Promocija knjige u Bosankoj Biblioteci u Cikagu, 5 februara 2000. godine.

Prof.dr. Smail Cekic   (Velikosrpski fasizoidni genocidni napadi na Bosnu i Bosnjake prije pedesetak godina u direktnoj su korelaciji sa takvim nasrtajima na kraju XX stoljeca, pa su utoliko vide dobro dosli kmparativni pristupi takve genocidne politike I prakse u jednom I drugom slucaju. Izrazito dokumentaristicki karakter koji je imanentan i za druga Seferoviceva djela, ovdje je dosao do punog izrazaja i rezultata upornog visegodisnjeg  autorovog istrazivanja. Dokumenat I dokazivanje neposrednog ucesnika, jedan je od najznacajnijih kvaliteta ove knjige, na visokom nivou).

Prof. dr. Jusuf Ziga  ( Ova studija je znacenski viseslojna. Ona se ne bavi samo registraturom, vec I unutrasnjom karaterologijom zlocina, napose pocinjenog zlocina genocida nad bosnjackim narodom u Drugom svjetskom ratu. Autor oslikava ne samo infantilnost onovremenih muslimanskih vodja, koji su, najcesce, tragikomicno skoncavali od onih kojima su ‘vjerno sluzili’, vec I instinct egzistencijalne naravi kod muslimanskog zivlja da se masovno ne povede ni za cetnicima, ni za ustasama, vec, unatoc svemu , pridruzi antifasistickim snagama.)

Mugdim Karabeg ( Seferovic je skinuo veo sa ruznog lica velikosrpske dvolicnosti , ilustrujuci na plastican nacin krvolocnost Garasaninove opcije o svaranju velike Srbije, koja se nadogradjuje uvijek I po. Istovremeno dok pregovaraju sa muslimanima o svaranju njihovih bataljona u okviru cetnicke “ vojske” hercegovacke vojvode salju izvestaje Drazi Mihajlovicu o provodjenju koncepta konacnog unistenja jugoslovenskih muslimana.)

Safet Kadic, “Oslobodjenje”, 7 Novembra 1999 ( Komandanti bez vojske…Knjiga neumoljivim jezikom golih cinjenica I originalnih dokumenata neporecivo razotkriva tragicne zablude jednog broja Bosnjaka istocne Bosne I svu krvolocnu surovost I dvolicnost cetnika prema Bosnjacima. Cetnicka i druga dkoje teku stranicama ove knjige ukazuju na stratesku koncepciju projekta “ Velika Srbija”, zacetog sredinom 19 stoljeca i dogradjivanom “ kosovskim zaristima” sve do genocida i agresije na Bosnu i Hercegovinu “92-95”, podrazumijevajuci I politiku zavaravanja bosnjackog naroda u Drugom svjetskom ratu, koji se maker jednim manjim dijelom ukljucio u sprovodjenje programa Ravno-gorskog pokreta.)

Selman Selhanovic, “ Preporod”, januar 2001 (U svakom slucaju na osnovu izlozenog, Bosnjaci danas mogu izvuci poruke, te je knjiga u tom smislu i upucujuca. Naime, komparirajuci nacine sprovodjenja svog genocidnog projekta od prije pedeset godina i ovog nedavnog (1992-1995) mozemo naici na mnoge slicne relacije I situacije. Stoga je ova studija i znacenjski viseslojna.  ‘Ona se (kako je to primijetio recenzent prof. dr. J.Ziga) ne bavi samo registraturom vec I unutrasnjom karakterologijom zlocina  nad bosnjackim narodom”. Koristeci dokumentarnu gradju, Seferovic na osoben nacin gole cinjenice suceljava I pridaje im sasvim ljudski odnos.

 Iskusenja ( 2006)

Promocija knjige Iskusenja u Sarajevu i Cikagu 2006

Za akademika Bogdan Bogdanovica , recezenta knjige,  Iskusenja su „ pogled unatrag na rat i na ratove , upocatljiva prica bez mislosti prema bilo kome“, kao kakav „roman u romanu“,  pa se pita : „Kako je moglo doci do toga da jedan cestit vojnik i nesumnjivo veliki junak i sebe i svoju vojnicku cast preda u ruke jednom kukavnom prevarantu. To spada u antropoloske zagonetke koje obicno ostaju bez odgovora).

Novinar Erol Avdovic ( Osobna drama i psiholoska koliko i politicka, opisana ponekad nostalgicno, tuznim, ali ipak potpuno trezvenim i historijskim odgovornim piscevim perom).

Dr. Ismet Dizdarevic ( Naucne spoznaje o ponasanju  pojedinaca u prelomnom vremenu ovom pripovijesti dublje se shvata vrijednost interakcionih teorija licnosti u kojima se naglasava uzajamni uticaji okolnosti na licnosti i licnosti na okolnosti)

Dr Fadil Ademovic ( Nespreman da se suoci sam sa sobom Petar Radevic je uskratio odgovore piscu na pitanja o njegovom neobjasnjivom politickom zaokretu i postane bezpogovorni sljedbenik totalitarnog rezima Slobodana Milosevica, ostajuci tako covek proslosti a ne buducnosti)

General Jovan Divjak (Osećam se privilegovanim da vam izložim mišljenje o verovatno najboljem delu koje je proizašlo iz radionice Mensura Seferovića od ukupno dvadeset jednog koje je napisao od 1955. do 2005. Tvrdim da bi bez knjige Mensura Seferovića  novija istorija ex Jugoslavije bila osiromašena istinom o usponu i padu jedne veoma humane ljudske ideje o jednakopravnosti i suživotu ljudi, graÄ‘ana, naroda, religija, kultura na zapadnom BalkanuIma veoma veliki broj istorijskih činjenica o kojima nisam ništa ili sam površno znao).

Profesor dr. Smail Cekic ( Iskusenja bivseg ratnika, predocena ovom ' sveobuhvatnom hronikom' koja se odnosi na junaka i cudaka Petra Radevica na upecatljiv nacin govori i o slomu cetnika Draze Mihailovica i ustasa Ante Pavelica, o partizanskoj borbi protiv saradnika okupatora, nacista i fasista, o licnoj drami nesredjenog glavnog junaka knjige).

General Hasan Efendic ( Majstorski oblikovnim likom Petra Radevica jasno je prikazan portret srpskog intelektualca, heroja i generala, koji je podlegao zovu ratnih truba koji su ga sa grupom partizana antifasista odvele na Vukovarsko ratiste 1991, gdje je kao nekadasnji komandant bataljona hrvatske dalmatinske brigade podizao moral klonule Jugoslovenske (srpske) vojske i paravojnih nasilnika u razaranju i unistenju hrvatskih branitelja)

Kolumnist Gojko Beric ( Ideja da se na primjeru jedinke pokaze fenomen konvertistra najbolja je moguca ideja za artikulisanje tog fenomena. Ono sto mi je malo zasmetalo je visak citata, visak istorije, narocito one ratne. Procitavsi knjigu, pomislio sam, kakva gradja za roman! Mensure, svaka ti cast.'')

Mr. Mujko Erovic (Ovdje je rijec o endemskoj bolesti, koja je bacila mnoge staromodne patriote u narucje nacionalizma, u Petrov zaton, zapravo o jednoj od velikih bitaka koja se vodi i danas sa silama mraka, protiv oportunizma, destrukcije, za progres i humanije drustvo)

Novinar Erol Avdovic ( Osobna drama i psiholoska koliko i politicka, opisana ponekad nostalgicno, tuznim, ali ipak potpuno trezvenim i historijskim odgovornim piscevim perom).

Knjizevnik Vidosav Stevanovic (Sreo sam nekolicinu kao sto je Petar Radevic, kod tih se tipova (likova) prosto radilo o nedostatku morala i pameti, o zameni klasne ideologije nacionalnom, o tuposti koja nastaje posle dugog ispiranja mozga)

Urednik ''Tribine Bosnjaka“ Namik Mahic (Moj logorski nevoljnik u bosanskom ratu knjizevnik M.Saric zapisao je i ovo:

'' Na Balkanu uvijek ispocetka,

  Historija ne moze ni retka

  Bez nozeva, toljaga i metka''

Iskusenja je uzbudljiva storija o nasoj nedavnoj proslosti, neobicnim dogadjajima i likovima, piscevo literalno i dokumentarno ostvarenje, moje rado citano kucno subesjednistvo).

Publicist Nihad Krupic ( U sustini, ja nikad nisam volio tipove partizanskih i komunistickih pisaca i njihov suvi birokratski rjecnik i do zla Boga komplikovan i podosta uvelican. Pisac Iskusenja u poznim godinama nije ostao nijem i ja mu tu skidam kapu. Njegovog strastvenog partizanstva ne trebamo se nikad stidjeti jer je kompletan mentalni profil Bosnjaka antifasista).

Profesor univerziteta Aviya Kushner, rukopis engleskog prevoda Iskusenja, piscevo kazivanje o neobicnom pilotu, skolovanom i u SAD, prihvata kao dokumentarno stivo i pogled na ratna i poratna zbivanja u vrijeme Drugog svjetskog rata, turbulentno podneblje na kojem se i 2011 godine nalaze saveznicke vojne snage i medunarodne humanitarne organizacije radi ocuvanja mira i konsolidacije drustva, svijet koji moze da privuce paznju citalaca koji vole knjigu i pohod u nepoznate i manje poznate krajeve i ljude, narode i drzave.

Preboli zla

Knjigu  Preboli zlasmo sa zadovoljstvom procitali i raduje nas da se pojavila.  Koristicemo je u nasim istrazivanjima…..” ( Profesor dr. Smail Cekic, direktor Insituta za istrazivanja ratnih zlocina, Sarajevo, 16 decembar 20012, akademik )

Visoko cijenim pisanje gospodina Seferovic”(, Dr. Dzevad Jahic, profesor, akademik)

Iz knjige Preboli zla nasa djeca, posebno ona koja prije skoro jedno desetljece nisu shvatila zbog cega moraju napustiti dom ili zbog cega su ostala sirocad, mogu mnogo toga bolje razumjeti, iz nje mozemo spremiti svoje odgovore…”( Safeta Obhodjas, knjizevnica, nedeljnik SABAH, Njujork, 4. april 2001).

Knjiga sadrzi mnostvo polemickih pisama tadasnjiimljudima od funkcije”, njihovim kolegama po struci I ratnim drugovima ( iz Drugog svjetskog rata), razgovora I prijepiski sa vaznim ili manje vaznim licnostima tadasnjeg javnog I politickog zivota, neistomisljenicima ili onim drugim, objavljenih vlasitij novinskih priloga, mnostvo faksimila I fotografija, analiza I poruka..” ( Bedrudin Gusic, kolumnista bosnjackog lista NUR, Danska, januar 2002).

Citajuci knjige ( Preboli zla I Kamena Ognjista), bar za ono kratko vrijeme citanja, boravio sam u svojim mislima, svojoj dusi I svome srcu u onoj multidimenzijalnoj ideji Bosne I bosanskog duha u okviru kojih se jedino moze realizovati multidimenzialno bice omedjeno: bosankim jezikom, bosnjackom I bosanskom istorijom, kulturom, tradicijo. Bosnjastvom kao nacijom, bosanstvom kao patriotskim odnosom prema BiH  I vjerom islamskom. Hvala mu na tome. Moj detaljan prikaz slijedi…( Emir Ramic, potpredsjednik Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike, iz Kanade, 25 avgusta , 2003)

Pisani u Beogradu, Pragu i CIkagu, ( a pomalo u Sarajevu i Mostaru), dokumentarni zapisi Mensura Seferovica Preboli zla slijede historiografske, knjizevne I nadasve doumentarne vrijednosti, njegovih bar 17 ranijih knjiga-hronika, biografija, zapisa, monografija, pripovjesti, veoma visoko ocijenjenih od knjizevne publicisticke I istoriografske kritike..( Muharem Kreso, prof, mr. recenzent, 2001)

Nesumljiv je utisak da cak I oni koji misle  d a dobro poznaju sve relativne cinjenice vezane uz sudbinu BiH I nasrtaja fasizma da je raskomadaju I prisvoje, Seferovic otkriva nove cinjenice I aspekte te duboke istorijske drame, do danas nepoznate ili malo poznate. Ovo je stivo koje se lako cita, mnogo kazuje I ostaje trajno upamceno…” ( Mugdim Karabeg, novinar, CIkago, mart 2001).

…Ovo je vandredno stivo je za mene vazno otkrice , osvjezenje I ohrabrenje.  Zatecen sam obiljem plemenite energije koja zraci iz teksta….( Prof. dr. Senahid Halilovic, pisac Gramatike i Pravopisa bosankoj jezika, 25. Novembra 2002).

“ Preboli zla je sjajna knjiga I siguran sam d ace naci puta do srca citalaca..” ( Alija Izetbegovic, ratni predsjednik Predsjednistva BiH, 27 januara 2003.)

“ Knjiga Preboli zla sazima sirinu i dubinu poimanja svakog zla koje smo kao ljudi I narod dozivjeli I prezivjeli, pa ce otuda I svojim nazivom I sadrzajem dugo I dugo sotati bliska ljudskoj paznji… Autor se opredelio za akciju I vladavinu mudrosti u ralnosti opceg potonuca I zatvaranja svih casnih tragova ljudskosti, kao I gasenja svjetla u bosanksog krcmi.” ( Namih Mahic, urednik “ Tribine Bosnjaka, 10.februar 2001)

  Knjigu Preboli zla procitao sam sa velikim zanimanjem, kao dokumentovano, ali I kao literarno potresno svjedocenje o kataklizmaticnom vremenu naseg zla, koje se nije moralo, niti smelo dogoditi. ( Usud nije mocniji od ljudskog zla!) Zanimljiva je sa politickog a ne manje sa etickog, pa I filozofskog stanovista. Ponovo, hvala ! ( Mirko Tepavac, minister inostranih poslova SFRJ I javni djlatnik, Beograd, 29. Avgust, 2003).

“ Mensurova knjiga je veoma dobra, to je gradja za jistoriju ratova u Jugoslaviji, a manje  primjedbe cu reci kada bude moja knjiga izasla u javnost, da bi nas dvojica ravnopravno polemisali..” ( Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH, rukovodilac humanitarne organizacije “ Obrazovanje gradi BiH”, 15. Oktobra 2002).

“ Procitao sam Prebole zla. Sjajna knjiga”, ( Emir Hadzihafizbegovic, glumac, Sarajevo, avgust 2002 godine)

“ Knjigu Preboli zla citao sam citavu vece do ujutru bez prekida. Zato sam sad pospan”. ( Halid Beslic, narodni pjevac, September 2001.)

“ Knjigu Preboli zla smo na smjenu pocitali Sejo I ja na moru. Odlicna je.” ( Sana Hurem/ Sead Buhor, Prag, avgust 2002.)

“ Preboli zla je ljudski I posteno napisana knjiga “ ( Radmilo Braca Andric, raniji gradonacelnik Mostara, juli 2002.)

“ Knjigu Preboli zla sam procitao sa velikim zanimanjem. To je znacajna I veoma dobro napisana knjiga. “

( Dr. Dubravko Lovrenovic, zamjenik ministra za kulturu I obrazovanje FBH, avgust 2002.)

“ Preboli zla su mala enciklopedija o zbivanjima u BiH u ratnom vremenu” ( Mirzet Dzubur, osnivac I koreograf folklornog drustva “ Bosna”, Cikago)

“…I u knjizi Preboli zla Mensur Seferovic je u svom stilu dokumenta sa literarnom radoznaloscu za istinom morao da ispolji smjelost da progovori  o cinjenicama koje nisu bile u okviru zvanicne politike lakirovke pojedinacnih desavanja” ( Alija Bijavica, casopis Most, januar 2004)

“ Malo sta me je obradovalo kao posiljka dviju knjiga Mensura seferovica-Preboli zla i Kamena ognjista….Posten stav autorov poznat mi je odavno.. Obje knjige sam procitao gotovo u cijelosti. Vasi su mi radovi i prije bili dragi, sada su jos drazi. Zelim Vam zdravlje. Srecu su nam ionako oteli. Voli Vas Predrag” ( Predrag Matvejevic, Mostarac, univerzitetski profesor u Rimu, mart 2004).

 

 Zvijezde stajacice

Promocija u Sarajevu i Cikagu  2010 godine

Prof. dr. Sabira Hadzovic ( Hvala ti, Mensure, za ovako lijepe price o zenama)

Dr. Becir Macic ( Umjece sjecanja-Autor je pedantno vodio zabiljeske o borcima udarnih brigade, djevojkama I mladicima, koje ga , kako navodi “ svojim pozrtvovanjem I moralom obogatise I podstaknuse da ih ne zaboravi”. Takav pristup citaoca podstice da cita, vjeruje i pamti.  Njegovi  junci  su od 1941-1945, zene-djevojke I majke, cime ce se prikazati njihova strana rata, odnosno njegove junakinje su Ljubica Rametic,  Zdenka Karacic i Emina Merdar”, koje su poginule u istom casu I na istom mjestu spasavajuci ranjenog borca i jedna drugu…Jedna pored druge Srpkinja, Hrvatica, i Muslimanka. Ovo djelo pokazuje da ideja Bosne i Hercegovine, suzivot, tolerancija, demokratija, njen vjekovni institut –komsiluk, moze opstati, nije sve izgubljeno. Bez autenticne Bosne i Hercegovine  tesko je zamisliti Evropu, koja je dobrim dijelom kolorit razlicitosti. U protivnom u getima biti cemo sami sebi najbolji, najljepsi, ali I to trenutno. Zbog toga svega dugujemo zahvalnost autoru, a preporucujemo da se ova knjiga cita, iscitava, pamti, misli u b-h aktualitetu.)

General Hasan Efendic ( Knjiga boli i mudrosti-Shvatio sam da treba dosta znati, mnogo procitati I proputovati, voditi mnoge razgovore sa ljudima, akterima dogadjaja, biti visestran, i , sto je vazno, to znati napisati, izloziti, ozivjeti dogadjaj i predstaviti citaocu. Sve navedene osobine, i vise od toga, su iskazane u knjizi Zvijezde stajacice. Sta je vrijedno u Zvijezdama stajacicama: sto nam daje primjere I uci nas kakvi trebamo biti, kako ne bi nedostajalo ljudi. U cemu je velicina I vrijednost ove knjige? Mi zivimo na drustveno trusnom podrucju, gdje ratovi izbijaju skoro ciklicno svakih 25-50 godina, I zato izlazenje I citanje ove knjige predstavlja znacajan doprinos prikupljanju saznanja i iskustva zivotno vaznih za buducnost.)

Mugdim Karabeg ( Tvrdjava ljudskosti I prijateljstva -Zene Mensura Seferovica nisu nikakve izuzetne legende, nisu heroine neke odredjene ideologije, nisu slijepi i zaneseni borci koje vode parolaske vodje.One su obicne i svakodnevne clanice drustva, koje radjaju, kuhaju, rade da ishrane svoj porod, druguju da bi zivot ucinile boljim I ljepsim. Ali kad dodju izazovi koji prijete da pometu te vrijednosti-postaju hrabri ljudi, moraju prezivjeti svoje vrijeme I trajati za svagda.)

General Jovan Divjak ( Knjiga je viseslojna, veoma uspesan spoj dva veoma razlicita perioda u razmaku od 50 godina. I u jednom ( 1941-1945) i drugom ratu ( 1991-1995)isti su motive i ista sredstva ubijanja, silovanja, paljenja na prostorima  ex- Jugoslavije. Veoma je plasticno opisano kako nacionalno-sovinisticke ideologije mogu zatrovati pojedince, grupe i narode koji slepo slede nacionalisticke vodje. Za istoriju ovih prostora, veoma je znacajna cinjenica da Mensur Seferovic traga za pozitivnim primerima ljudskosti I humanosti-sto mu nije bilo tesko. Zene-Zvijezde stajacice su vise od simbola borbe za pravo na zivot. Minuciozne price-skaske o zenama heroinama nepoznate su  na balkanskim prostorima u tom obimu i period o kojem MS pise. Ako za primere casne zene uzmemo Hasanaginicu i Majku Knezopoljku, svaka prica o devojkama I majkama iz dva rata ima iste vrednosti i poruke pisane perom MS.

Autor je uradio ogroman posao. Uz predhodno veliki istrazivacki rad uz pomoc kceri. To je jedan od najlepsih delova knjige u kojima otac pise o Sanji I Seleni i uklapa u knjigu Seleninu   poemu “ Indentitet ko sam, odakle sam “.

Od ovog momenta cinicu sve da se u Sarajevu izgradi spomenik zeni-naravno I onoj Mensurovoj

Sanja Seferovic Drnovsek ( Novi tip zene-Hrvatski pjesnik Vladimir Nazor   ostavio je  poruku trajnog znacaja: “ Mozemo se ponositi sto smo u ove teske dane, dali svijetu novi tip zene-partizanke. U toj borbi poginulo je 25, 000 zena, bilo je zena oficira 2000, nosilaca spomenice 1900, Ordena Narodnog heroja 63. Na visoko propetoj snjeznoj Ivan planini, poginule sun a jednom mjestu i casu tri hercegovacke djevojke iz tri nacionalne sredin.  Jasmina Musabegovic je na Kongresu bosanskomuslimanskih intelektualaca  u opsednutom  Sarajevu 22 decemra 1992, govorila u dramaticnim danima za sudbinu gradjana BiH , da je bio veliki broj zena intelektualki  na  Kongresu da bi nam mogla pozavidjeti svaka evropska partija , ali ni jedna zena nije nastupila ni kao referent.  Rijec ji o novom tipu zene doprle su do Zeneve i  Haga, i prvi put je kao presedan cin silovanja u toku rata okarakterisan je kao ratni zlocin protiv covjecnosti I medjunarodnog prava. Pominjem na kraju ocevu poruku, ispisanu u 85 godini njegovog zivota: “ Narodne mudrosti upucuju  da covjekovo bogatstvo cini njegovo znanje i  humanitarna uvjerenja da stvarna vrijednost nije sto je covjek skupio za sebe vec sto je drugima dao i ostavio, to se pamti i ne zastareva, ne gubi se u nepovrat. …Moja zasluga je u tome sto sam to shvatio, napisao i podario 23 knjige drugima, to je moje zivotno djelo.”)

Emir Ramic ( Najljepsa pisma za buducnost- Iako sve vase knjige nose duboke poruke ljudske poruke  o proslosti, Zvijezde stajacice imaju posebno obiljezje..Govoreci o zeni, majci, starici, sestri, djevojci, o neizmisljenim borcima, vi zapravo pisete najljepsa pisma za buducnost sviju nas, za buducnost ne samo  nase Bosne i Hercegovine, kako da ostanemo ljudi bez mrznje i osvete, da budemo gradjani svoga doba).

Zlata Kalic, borac ( Istina je bila na nasoj strani-Hvala Ti gospodine Mensure za Muniru,  Zutu,  Seidu,  Antoniju,Kseniju I Samiru , i sve ostale koje su stale rame uz rame u vojnicke redove i branile nasu Bosnu.  Nismo znale sta je miris baruta, nismo znale sta je 55, sta su gluhare, sta su velike granate zvane zemlja –vazduh- zemlja, i sva ostala cuda sto su bila protiv nas, ali smo znale da se moramo braniti I odbraniti se sta se moglo odbraniti. Imali smo dusu, imali smo hrabrost, I velika srca, a istina je bila na nasoj strani. Tu istinu je danas tesko dokazati. Bila su teska ratna vremena, sve postavljene zadatkesmo posteno izvrsile. Za nas zene je bila prava cast biti u Bosankoj Armiji. I raditi u kuhinji, biti bolnicarka, raditi humanitarno, pisati izjestaje, boriti se, pomagati borcima.  Moj rahmetli komadant Rasim Delic je rakao” Cast mi je bilo braniti Bosnu” a danas na ovom mjestu mogu reci da je isto tako cast biti lik iz njige jednog komadanta pera , Mensura Seferovica.Gospodine Mensure, zelim Ti jos puno zdravlja da nam pozivis I jos pises I jos jednom veliko Hvala.  Kompletnoj sluzbi Bosanske Biblioteke cestitam 1o godisnjicu rada.)

Taib Celik ( Brate, ne pricam nego placem - Nakon citanja knjige, odmah sam nazvao prijatelja koji krstari americkim prostranstvima. Zamolio sam ga  da samo slusa i ne prekida me dom mu nesto procitam. Citao sam o Jasmini I Samiri. U jednom momentu mi se ucinilo kao da sam cuo glas a druge linije na sta sam prijatelja opomenuo da ne prica i ne prekida, a on samo odgovori: “ Brate, ne pricam nego placem..” Heroj, borac ARBIH I place! Nije bilo suza kada je bio tesko ranjen, a sada mu emocije proradile. Sjetio se nase Zute, Samire, Rade, Dzemile, sjetio se i samo rekao da mu kupim knjigu i posaljem . Kupio sam dvije, da jednu proslijedi Samirinoj djeci da imaju zapis i da se ponose majkom herojem. Na kraju, neka Bog cuva Mensura, Zlatu i Muniru i neka im da zdravlja i snage da nastave put borbe za bolje sutra).

Sefika Seferovic ( Na 191 strani knjige Zvijezde stajacice su dvije fotografije: ispod jedne pise: “ Osamnaestogodisnja Sefika Omanovic ( Seferovic), delegat iz Trebinja, na Prvom kongresu Ujedinjenog saveza antifasisticke omladine Bosne i Hercegovine u Sarajevu 9. maja 1945, a na drugoj slici je moj buduci muz Mensur,  koji je , 15 maja,  sa grupom boraca 29 hercegovacke divizije skokom u hladne vode Bledskog jezera proslavio kraj borbi u Jugoslaviji razoruzavanjem ustasa, cetnika I drugih saradnika okupatora.  Kongres je za kazan za 9.maj 1945 godine. U toku  Kongresa, predsjedavajuci  se iznenada digao i drzeci telegram  u ruci  izgovorio samo tri rijeci: “ Raj je zavrsen”.   Kad su Hercegovci stigli do granice Austrije zemlja je definitivno oslobodjena. Bio je to 15 maj 1945 godine. Njih nekoliko je usred noci  poskakalo u vodu hladnog Bledskog jezera. Na slici se jasno vidi njihovo raspolozenje. Ti datumi su nam upecatljivo ostali u sjecanju i uvijek ih porodicno slavimo).

Profesor Emir Ramić, Mr. Sc.


Osmrtnicama ba

Vijesti: