Promocije

Dokumentovana nada

Historija BiH bila bi siromasnija bez Mensurove humane ideje o jednakopravnosti i suzivotu ljudi i gradjana u BiH. Ta ideja Bosne ili Bosanski duh zapravo i realizuje BiH kao drzavu i drustvo.

 

Mensur svojim djelima politicki, filozofski, eticki, dokumentovano svjedoci bitnost i bitisanost te ideje i duha u razlicitim politickim sistemima kroz koje je BiH prolazila i opstajala. To ljudsko svjedocenje zasnovano na potpunoj Mensurovoj samostalnosti od bilo kakve politicke ideje i opcije je hrabar cin, koji sam za sebe dovoljno govori o snazi Mensurovog stvaralackog ega.

 

Mensur svjedoci stalnu produkciju zla i zlocina koji imaju zajednicki, permanentni cilj, ponistiti Ideju Bosne i Bosanski Duh, ponistenjem jedinstvene bosanskohercegovacke drzavne i drustvene teritorije, kao fizickog nosioca te ideje i ponistenjem bosnjackog bica kao duhovnog nosioca ideje.

 

Takav Mensurov pristup Bosni tjera citaoca da pamti to zlo, ali ne zbog osvete koja je tako strana i Ideji Bosne i bosnjackom bicu, vec zbog ocuvanja i jacanja vjekovanog bosanskog instituta komsiluka, realizovanog u prirodnom prihvatanju, priznavanju, postovanju, tolerisanju drugog i drugacijeg, kao jedinih mogucih oblika egzistencije bosanskog covjeka, naroda, gradjana, drzave i drustva. Bez Ideje Bosne ne samo da nema BiH, vec nema ni Eurpre. Bez Ideje Bosne, BiH, Eurpa i Svijet ostaju zarobljeni u zatvorenim getima u kojima se covjek, porodica, narod, drzava i drustvo osudjuju na nestanak. Ta geta se prave sa istoka i zapada.

 

Mensur kroz sve polticke epohe kroz koje je BiH prolazila, dokumentovano i potpuno nezavisno govori o potrebi sloma nosioca velikosrpske i velikohrvatske ideje koje stalno atakuju na Ideju Bosne. Znaju li one da ubijanjem Ideje Bosne, ubijaju zapravo ljudski rod, pita se Mensur, razotkrivajuci nistavilost tih velokonacionalistickih ideja koje i dan dans prijete BiH.

 

Dokumentujuci to zlo na pojedinacnim ljudskim tragedijama, Mensur se nije bojao prijetnji od politickih elita koje su vodile BiH u razlicitim sistemima. Mensur nije dozvolio da se njegov samostalni, stvaralacki ego ucahuri u nistavnost vladajucih, politickih elita, cak i po cijenu moguce ljudske i porodicne patnje. Mensur tako ostaje slobodni gradjanin svijeta koji tom svijetu hoce pokazati i dokazati neunistivost Ideje Bosne. Ne moze se ponistiti ni BiH jer ona svjedoci tu ideju. Mensur poziva bosanskohercegovacki narod u i van BiH na akciju u odbranu te ideje. Tu akciju po njemu treba zasnivati na mudrosti. Taj casni Mensurov poziv u realnosti opsteg potonuca koje je permanentna  opasnost za tragove ljudske tolerancije mora okupiti ljude na akciju, na bitku za, ne samo spas Ideje Bosne, vec i za njeno jacanje. Zbog tog Mensurovog velicanstvenog poziva dugujemo mu zahvalnost.

 

Hvala ti Mensure za nadu koju si dokumentovao u svojim djelima, za nadu u mogucnost opstanka i jacanja Ideje Bosne, za nadu u bolji svijet, bolju porodicu, boljeg covjeka, boljeg gradjanina, bolje drustvo i drzavu.

 

Tvoja nada i tvoj poziv za akciju za realizaciju te nade ostaju inspiracija svim ljudima dobre volje da se bore za Ideju Bosne, za bolju BiH bez tvorevina produkovanih agresijom i genocidom.

 

Citajuci Mensurova djela ja sam korak blize saznanju u definitivnu pobjedu Ideje Bosne, sto ce biti pobjeda covjeka i civilizacije.


Osmrtnicama ba

Vijesti: