Promocije

KUD “Merak” je jedan od najboljih ambasadora bosanskohercegovačke tradicije i kulture u Kanadi

KUD “Merak” je jedan od najboljih ambasadora bosanskohercegovačke tradicije i kulture u Kanadi

 

Malo je organizacija koje se mogu pohvaliti da tako ponosno i uspješno šire Ideju Bosne i bosanski duh u Kanadi kao KUDMerak”, Toronto. Uzimajući bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju kao najbolju vrijednost Ideje Bosne i Bosanskog duha, KUDMerak”, Toronto je jedan od najboljih ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi.

 

Ljepota bosanskohercegovačkog folklora koja nosi danas tako potrebno ljudsko i civilizacijsko poslanje oličeno u prihvatanju, poštovanju, priznavanju, tolerisanju drugog i drugačijeg kao razvojnog mota čovjeka je zapravo najbolja brana okupljanja bosanskohercegovačke mladosti u Torontu koja na najbolji način, putem kulture i tradicije, zida vlastitu odbranu od asimilacije u kanadski Kulturni mozaik uz istovremno prihvačnje svih onih pozitvnih vrijednosti kanadskog multikulturnog društva.

 

Kroz KUDMerak”, Toronto bosanskohercegovačka mladost u Kanadi na organizovana način iskazuje svoj talenat u oblasti kulturnog i umjetničkog amaterizma, uz druženje kao najvažniju mladalačku aktivnost. Tu se mladost igra, zabavlja, ali i uči o svojoj domovini.

 

Tako je KUDMerak”, Toronto dobilo prepoznatljiv imidž, kako u koreografiji, tako i u nošnjama. Kroz ovo kulturno društvo bosanskohercegovačka mladost u Torontu  se budi, bude sa njom i stariji, kako je to veličanstvena misija. KUDMerak”, Toronto je baštenik bosanskohercegovačke tradicije  u Kanadi. Tako se Bosna i Hercegovina, geografski daleko od Kanade, još više približi ne samo kanadskim Bosancima i Hercegovcima, već i samim KanaÄ‘anima.

Na nedavnoj manifestaciji u Torontu KUDMerak” je mnogobrojnoj publici prezentovao najnovije koreografije pod rukovodstvom vrijednog koreografa Edite.  Elma, Bošnjakinja roÄ‘ena u Kanadi je tom prilikom recitovala pjesmu svoga babe Envera Terzica  “Kad bih Bosna bila pjesma”. Manifestaciju su uveličali i članovi KUD  Ljiljan » iz Detroita.  Predstavnici bošnjačke islamske zajednice u Kanadi, Kongresa Bo[njaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu i Instituta za istraživanje genocida, Kanada su svojim prisutvom odali priznanje KUDMerak”, Toronto.

Mnogobrojni Bošnjaci su od samog početka materjalno i duhovno pomagali ovaj vrijedni kulturni kolektiv. Bošnjačka islamska zajednica Gazi Husrev Beg Toronto i posebno roditelji koji imaju djecu u KUD „Merak“ su največi prijatelji ovog društva. Ovom prilikom istićemo bračni par Smajić, Ismetu i Mirsada, koji od prvog dana svojim nesebičnim zalaganjem pomažu KUDMerak”. Stalni, vjerni pratilac ovog kulturno umjetničkog društva je i vrijedni Hamdija Torlak koji svojim sazom ne dozvoljava da bosanskohercegovačka kultura i tradicija padne u zaborav, koji svojim sazom, daleko od naše Bosne, ovdje u Kanadi inspiriše mlade da se bore za očuvanje naše kulture i tradicije.


Osmrtnicama ba

Vijesti: