Promocije

POZDRAVNI GOVOR ZA 14. SUSRETE DUBIČANACA – ČIKAGO MAJ 2013

POZDRAVNI GOVOR ZA 14. SUSRETE DUBIÄŒANACA – ÄŒIKAGO MAJ 2013

 

Drage Dubičanke i dragi Dubičanci, poštovani gosti i prijatelji, dobro došli na 14. jubilarne Susrete Dubičanaca u ÄŒikagu, 2013. Hvala vam što ste kao i u proteklih 14 godina svojim prisustvom doprinijeli da održimo ovu veoma važnu tradciju susreta graÄ‘ana Bosanske Dubice, koji su zbog rata protjerani iz svoga voljenog grada. I ako smo protjerani već više od jedne decenije, daleko od našeg grada i domovine, ali u srcu sa njima, mi se kroz ove susrete sjećamo ne samo naše divne dubičke mladosti, već i jednog od najstarijih gradova u Bosni i Hercegovini, naše Bosanske Dubice i njene historije, kulture i tradicije. ÄŒetrnaest godina naših susreta nije malo. Mi, Dubičanci moramo biti ponosni na ono sto smo postigli u ovih četrnaest susreta. Zato poručujemo Dubičancima da se još više vežu za ove susrete, da ih čuvaju i da osmišljavaju kako bi ih učinili još boljim, ljepšim i funkcionalnijim, značajnijim.

 

Šireći poštovanje, priznavanje, prihvatanje, tolerisanje drugog i drugačijeg kao najbitnijeg elementa Ideje Bosne i Bosanskog duha u kome je Bosanska Dubica imala zapaženo mjesto, čikaški, dubički susreti su postali svojevrsna manifestacija povezivanja bosanskodubičkih bisera rasutih po cijelom svijetu. Upravo zbog tih bisera, zbog te dubičke mladosti koja je primorana rasti daleko od svog voljenog grada, nama trebaju ovakvi susreti. Putem susreta mi dobivamo ne samo nova poznanstva, već i neophodnu snagu i energiju za očuvanje i jačanje našeg sjećanja na naš voljeni grad i njegove ljude. Zato su ovi susreti postali sinonim kako za lijepo druženje, sastanak sa dragim prijateljima i upoznavanje novih, tako i za čuvanje sjećanja na naš grad i našu domovinu.

 

ÄŒuvajmo uspomene na naš voljeni grad, čuvajmo našu domovinu, jačajmo našu naciju i jezik, našu historiju, kulturu i tradiciji. Učimo našu djecu o ovim stvarima. Jer koliko znamo sebe, toliko će nas drugi cjeniti. Koliko smo pouzdani u sebe i svoje porijeklo, toliko ćemo jaće oduprijeti izazovima asimilacije u američki Melting pot i prihvatiti pozitivne elemente integracije u američko društvo uz očuvanje našeg identiteta.  Putem ovih susreta Dubičanci pozivaju na pozitivnu intergraciju u američko društvo. Pod tim podrazumijevam da uzmu sve ono sto je dobro i prosperitetno u ovoj sredini, a ima jako puno toga, a da se čuvaju svega onog što je negativno i što šteti njima lično i njihovoj djeci.  Poručujemo da ne zaborave da integracija nije asimilacija. Integracija je voljeti svoju životnu sredinu i njegovati svoje posebnosti: kulturu, tradicijiu i moralne vrijednosti, voljeti svoj grad, svoj narod i svoju domovinu.

 

I na kraju barem na trenutak zatvorite oči i zapitajte se: kako bi naš život, danas i ovdje, izgledao bez ovih susreta.

 

Zahvaljujemo se svim Dubičancima koji su svojim prisustvom uvečali značaj naših susreta. Zahvaljujemo se svim našim prijateljima širom SAD i svijeta koji su došli da nas podrže. Podržavaje i dalje naše susrete.

 


Osmrtnicama ba

Vijesti: