Promocije

Uz rođendan Ibrahima Kajana

Uz rođendan Ibrahima Kajana

Imao sam čast i veliko zadovoljstvo da nedavno lično upoznam prof. dr. Ibrahima Kajana, jednog od največih bošnjačkih književnika, čovjeka koji je svoj rad stavio u službu naroda i države, putopisca koji svugdje gdje dolazi ostavi zrake dobrote, sreče, radosti, svjetlosti. Predstavljajući ovog bošnjačkog i bosanskohercegovačkog velikana na nedavnoj manifestaciji otvaranja bosanskohercegovačke biblioteke i bosanskohercegovačke sobe u Torontu rekao sam:

“ÄŒovjek koji u drugim ljudima ne vidi strance nego braču. ÄŒovjek u kome je spojen Orijent, Afrika i Helada. ÄŒovjek u čije riječi se uvlači irealna stvarnost, mistika i mudrost. ÄŒovjek koji nikada nije imao nikakvih političkih programa niti ambicija. ÄŒovjek koji ne pripada nikakvoj stranci. ÄŒovjek koji pripada sammo svom vlastitom narodu. ÄŒovjek koji sa malo riječi, gotovo oskudnih kaže mnogo. Duša tog čovjeka nema nikakvih težnji da vodi, ali ima jezgro od žudnje koje trajno nagovara da mu koristi sve do smrti. Gospodar je svjetova, stvarajući stvari i odreÄ‘ujući im bit,replica watches naredio kalemu da opisuje sudbinu ljudi. Nekim je ljudima darovao moć a nekim bogatstvo. Najnemoćnijim, koji nemaju srodnika ni meÄ‘u prvima ni meÄ‘u drugima, Bog je darovao kalem kojim će moći bilježiti samo onako kako je replica watches odreÄ‘eno još na početku svijeta istinito, dakle korisno. Tome teži Ibrahim Kajan“.

Uz čestitku za roÄ‘endan želim ti dragi Ibrahime još mnogo godina života  u kojima češ svima nama svojim radom davati dobrotu, ljudsku toplinu, svjetlost i nadu.

Emir Ramić


Osmrtnicama ba

Vijesti: