Promocije

Bošnjačka džamija u Hamiltonu

Bošnjačka džamija u Hamiltonu

Džamija je zborno mjesto Bošnjaka i mjesto za rješavanje svih bošnjačkih problema. Ona je dom svih naprednih dobrih i plemenitih Bošnjaka. Džamija je hram iz kojeg izbijaju zrake meÄ‘usobne ljubavi i povjerenja, rasadnik prosvjete, nauke i progresa. Hram monolitnosti duha, ideja i akcije. Džamija je rasadnik nauke i kulture. Zato svako sebi treba da postavi pitanje: Da li sam dovoljno učinio za sebe, za svoju djecu, za zajednicu, kako bi se stanje poboljšalo i kako bi smo izbjegli ono što ne želimo da nam se desi?

 

Zbog svega gore navedenog, u džamiju  treba gledati kao uslov bošnjačkog opstanka. Bez nje praktično nema one pokretačke snage koja će ujediniti i potencirati bošnjačke kohezione elemente u vremenu koje nije pogodno ni islamu, ni Bošnjacima ni našoj jedinoj domovini. Mjesto bez  džamije je prazano u duhovnom i prostornom smislu. Bošnjaci Hamiltona su počašÄ‡eni Allahovom voljom da izgrade džamiju u mjestu gdje nikada nije bilo džamije. Zato je gradnja bošnjački džamije u Hamiltonu sudbinsko pitanje Bošnjaka. Bez džamije Bošnjaci su bliže asimilaciji, jer se bez nje gube sve: bošnjačka duhovnost, identitet, induvidualitet, jezik, kulturu, historiju, tradiciju i sve ono što je svakom čovjeku sveto i drago.

 

Bošnjačka džamija u Hamiltonu upućuje na mir, na dobro i na slobodno ispovijedanje vjere, čuvajući duh tolerancije i pravih ljudskih vrijednosti. Bošnjačka džamija u Hamiltonu je izraz bošnjačkog prisustva i dostojanstva u kanadskom Kulturnom mozaiku, izraz bošnjačkog nacionalnog i vjerskog identiteta, izraz bošnjačke bitnosti i bitisanosti u Kanadi u kojoj se treba očuvati i jačati Ideja Bosne i Bosnaski duh. Ova naša džamija daje osječaj bošnjačke sigurnosti i budućnosti bošnjačke egzistencije budućih generacija. Bošnjačka džamija u Hamiltonu je nada bošnjačke opstojnosti u Kanadi, nada o boljem životu dostojnom Bošnjaka muslimana.

 

U to ime draga braćo i sestre u islamu molim vas da u skladu sa svojim mogućnostima pomognete završetak naše, ali i vaše džamije. Način na koji možete pomoći je u prilogu. TakoÄ‘e vam šaljemo i kratak info o dosadašnjim aktivnostima oko izgradnje džamije.

 


Osmrtnicama ba

Vijesti: