Promocije

Bošnjaci su ponosni na svoj bosanski jezik

 

Bosanski jezik je najsnaznije sredstvo koje Bosnjaci imaju za predstavljanje sebe svijetu i svijeta sebi.
Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike reprezentuje interese vise od 30,000 Kanadskih Bosnjaka. Kongres vam pise danas u vezi bosanskog jezika i odmah postavlja pitanje: Zasto bosanski jezik kao zvanicni maternji jezik kanadskih Bosnjaka nije priznat u zvanicnim kanadskim lokalnim, provincijskim i federalnim dokumentima. Bosanski jezik je zvanicni jezik u Bosni i Hercegovini, razlicit i odvojen od Srpskog Hrvatskog jezika.
Bosanski jezik je nacionalni standardni jezik Bosnjaka kojim govori vise od 2 miliona ljudi; u Bosni i Hercegovini 1,7 miliona, Srbiji i Crnoj Gori 245,000, Zapadnoj Evropi 100,000, SAD 200,000, Kanadi 30,000, i oko 5 miliona Bosnjaka u Turskoj. To je standardna pisana verzija srednjeg juznoslavenskog jezickog dijasistema. Koristenjem naziva bosanski jezik, Bosnjaci slijede nominaciju svoga jezika ciji se kontinuitet moze pratiti od srednjovjekovlja do danas, a koji je bezbroj puta potvrdjen u raznim usmenim i pismenim dokumentima
Koristenjem naziva bosanski jezik, Bosnjaci prisvajaju samo ono sto im historijski pripada. Bosnjaci su 1991 godine na popisu stanovnistva u Bosni i Hercegovini ogromnom vecinom oznacili bosanski jezik kao svoj maternji jezik – narodni – nacionalni jezik Bosnjaka. Omogucavanje ucenja bosanskog jezika u Kanadi i priznavanje bosanskog jezika ka maternjeg jezika Kanadskih Bosnjaka jeste jedan od vaznijih zadataka svih institucija Kanadskog multikulturnog drustva. Prosto zato jer je bosanSki jezik najvazniji factor kulture, tradicije, historije, bitisanja i bitnosti Kanadskih Bosnjaka, koji najefektnije definira Bosnjake kao naciju i narod. Bosanski jezik nije samo sredstvo komunikacije Kanadskih Bosnjaka, vec i sredstvo njihovog misljenja kojim se vrsi identifikacija, odbrana i jacanje bosnjackog nacionalnog bica u Kanadskom multikulturnom drustvu – Kulturnom mozaiku. BosanSki jezik je izvor bosnjackog misljenja i nacionalne sentimentalnost, koji kao takav cuva i jaca multidimenzionalno bosnjacko bice u Kanadskom kulturnom mozaiku.
Prema nasim nezvanicnim podacima u Kanadi zivi oko 30,000 Bosnjaka. Znaci vise od 30,000 gradjana Kanade smatra za svoj maternji jezik bosanSki jezik.
Istrazujuci probleme Kanadskih Bosnjaka u njihovom procesu prilagodjavanja Kanadskom Kulturnom mozaiku , ali i ocuvanja vlastite bitnosti I bitisanosti, Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike je dosao do zakljucka da je ne priznavanje bosanskog jezika od strane nadleznih Kanadskih organa jedan od najvecih problema Kanadskih Bosnjaka u procesu njihovog prilagodjavanja Kanadskim multikulturnom drusyvu, te u procesu ocuvanja nacionalne posebnosti Kanadskih Bosnjaka . U tom smislu Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike zahtijeva sljedece:
1. Priznavanje bosanskog jezika kao World Heritage Language.
2. Priznavanje bosanskog jezika u zvanicnim dokumentima, posebno Kanadskoj statistici kao i u svim slicnim lokalnim, provincijskim i federalnim dokumentima.
3. Pojednostavljivanje procesa dobivanja sredstva od strane vladinih i nevladinih organizacija za jacanje procesa ocuvanja kulturnog i nacionalnopg identitea Kanadskih Bosnjkaka. Do sada ni jedna bosnjacka organizacija nije dobila sredstva za tu namjenu.
4. Omogucavanje otvaranja kurseva bosanskog jezika u Kanadskim javnim I privatnim skolama sto bi znatno obogatilo kanadsko multikulturno drustvo.
Vise od 30,000 Kanadskih Bosnjaka je izabralo Kanadu kao svoju drugo domovinu i kanadsko multukulturno drustvo kao svjoje drugo drustvo. Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike smatra da Kanada kao druga bosnjacka domovina treba priznati bosanski jezika kao najvece sredstvo bitisanosti i bitniosti Kanadskih Bosnjaka.


Osmrtnicama ba

Vijesti: