Promocije

Knjiga

Još jedna pobjeda istine o genocidu u Prijedoru u Kanadi


Knjiga "Dječak koji ništa nije rekao” , autora Mirsada Solakovića, knjiga koja govori o genocidu u Prijedoru i posebno genocidu protiv prijedorske mladosti, je zahvaljujući kanadskim Bošnjacima proglašena najprodavanijom knjigom u Kanadi. To je najbolji doprinos preživjelih žrtava i potomaka genocida u Prijedoru, ali KanaÄ‘ana povodom obilježavanja 25 godina od početka tog genocida koji je u kontinuitetu trajao od 1992. do 1995, godine. 

Gospodin Mirsad Solaković, član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, glumac, pisac, humanista, svjedok zločina nad djecom u agresiji na RBiH i genocida protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka, je održao promociju svoje knjige "Dječak koji ništa nije rekao” u Torontu. Promotor je bio profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada. 

Radi se o knjizi poezije, autentičnom je doživljaju bosanskohercegovačke tragedije prouzrokovane višestrukom agresijom na RBiH u periodu 1992-1995 i genocida nad njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima.

Knjiga je autentična priča koju je autor proživio kao dijete u Kozarcu. Priča o dječaku koji se našao na putu preživljavanja u školi koja je tokom rata postala koncentracioni logor smrti, a ujedno i simbol onog najgoreg što rat predstavlja. Dječakov život bio je u rukama njegovog nastavnika koji je presudio njegovu sudbinu. Ovo djelo kroz umjetnost opisuje poharanu BiH kroz agresiju i genocid, dječakovo djetinjstvo prekinuto zločinima u ratu i raspadom Jugoslavije, njegovo razmišljanje kao već odraslog čovjeka kroz nadu i mir za bolju budućnost, te njegovo mentalno preživljavanje. Ovim djelom su opisani agresori, zločinci i ali i heroji odbrane RBiH sa paralelom za bolji svijet. Ova knjiga predstavlja simbol, opstanka Bošnjaka u svijetu i u BiH i važna je karika za očuvanje bosanskohercegovačkog i bošnjačkog identiteta. Knjiga nikoga nije ostavila ravnodušnim, već je izazvala duboko razmišljanje. Knjiga je ujedno samo još jedno podsjećanje na bosanaskohercegovačku i bošnjačku historiju koju nažalost mnogi počinju zaboravljati. Autorov glavni cilj je da se pokaže kako je čovjek sposoban da prepozna i porazi zlo i zločin, koji su očigledna prijetnja istini, pravdi i slobodi, stubovima humanog društva. Mirsad je bio dječak koji nije ništa rekao, koji sve do svojih dvadesetih godina uopšte nije govorio,  ali postao je čovjek - humanisa - umjetnik koji je rekao i zapisao da zločin ne treba zaboraviti i ponoviti te treba pokušati živjeti u razumijevanju, solidarnosti i hramoniji na bazi istine i pravde. S tom porukom Mirsada Solakovića, Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva sve prijatelje istine i pravde u svijetu da kupe knjigu i tako pomognu njegove izuzetno značajne projekte u budućnosti.

Knjiga "Dječak koji ništa nije rekao", "The boy who said nothing" je našla svoje mjesto na Amazonu i već za 8 sedmica postala najprodavanija knjiga u Kanadi  (Best seller Book 2017.) Tu prestižnu odluku je donio Amazon čiji stručnjaci su već izračunali da za cijelu tekuću godinu, koliko je primjeraka prodano ove knjige, niko u Kanadi nemože stići prodajnost ove knjige. To je najbolja pobjeda istine i pravde o genocidu u Prijedoru povodom 25 godina od tog strašnog zločina. Takva istina i pravda treba BiH, Evropi, Svijetu, knjiga koja istinitim dogaÄ‘ajem svjedoći koliko je patnja kao posljedica agresije i genocida uticala na djecu i njihove mlade duše, patnja koja još traje. Autor Mirsad Solaković koji kao posljedica mućenja u Kozarcu nije mogao govoriti sve do svojih dvadesetih godina je pored pisanja poezije u Engleskoj gdje živi poznat kao mladi glumac koji je glumio u bosanskohercegovačkom filmu Jasmina Durakovića pod imenom: "Ja sam iz krajine zemlje kestena". Kanadske i Engleske novine opisuju Mirsadovu knjigu poezije i njegov umjetni;ki opus kao savremeno Šekspirovo djelo koje kroz istinu i pravdu inspiriše mir, slobodu, demokratiju, ljudska prava i slobode, a prije svega Ideju Bosne i Bosanski duh, oličen u prihvatanju, priznavanju, poštovanju i tolerisanju drugog i drugačijeg kao najboljeg modusa egzistencije čovjeka i civilizacije, modusa toliko prepoznatljivog u Kanadi i na žalost toliko osakačenog u agresiji i genocidu u BiH.


Osmrtnicama ba

Vijesti: