Promocije

U ATLANTI SVEČANO OTVOREN BOŠNJAČKI KULTURNI CENTAR I „SABUR“ DŽAMIJA, ZAJEDNICE BOŠNJAKA DŽORDŽIJE

U ATLANTI SVEÄŒANO OTVOREN BOŠNJAÄŒKI KULTURNI CENTAR I „SABUR“ DŽAMIJA, ZAJEDNICE BOŠNJAKA DŽORDŽIJE

"NE PITAJ ŠTA BIH MOŽE UÄŒINITI ZA TEBE NEGO ŠTA TI MOŽEŠ UÄŒINITI ZA BIH"

Ovom poznatom izjavom na svom inauguracijskom govoru predsjednik John Kennedy je dotaknuo suštinu istinskog patriotizma, primjenjenog u radu Bošnjačke zajednice Džordžija. U džematu Sabur u Atlanti (Lawrencevill, Georgia) u Sjedinjenim Američkim Državama, završena je svečanost otvaranja nove džamije i Bošnjačkog kulturnog centra koje su sagradili Bošnjaci Atlante.

Nadahnutim, odlučnim i vizionarskim govorom reis Kavazović je dao uputu o djelovanju - iskreno, umjereno, uz stalnu privrženost vjerskim principima i uvažavajući različitosti. Reisov govor je u više navrata prekidan aplauzom, uzvicima odobravanja i podrške. Vrhovni vjerski poglavar muslimana u BiH je biranim i pohvalnim riječima govorio o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u postizanju mira i volji i odlučnosti da se očuva i obnovi bosanskohercegovačko društvo jedinstva u razlikama. Prisutnim vjernicima, američkim gostima i našim državljanima reis Kavazović je dao komparativnu pouku o religijama te istakao značaj univerzalne poruke svih monoteističkih religija. Podarena nam različitost je osnov za natjecanje u dobru, za dublje spoznavanje pravde i istine i za doživotni posao - učenje strpljenju. Posebno jasna poruka upućena je Sjedinjenim Američkim državama - koja je primila naše izbjeglice, omogućila im školovanje, rad, život u slobodi i slobodno ispovijedanje religije, ali i očuvanje i jačanje bosanskog jezika, bošnjačke i bosanskohercegovačke kulture, tradicije, historije. Pred predstavnicima državnih vlasti, lokalnih vlasti Atlante te predstavnicima ostalih vjerskih zajednica reis Kavazović je ponovo naglasio svoju opredjeljenost i podršku razvoju pluralnog društva, podršku susretu različitosti, te ponovio svoje zalaganje da se dobrim djelom pomogne i podrži onaj do sebe, dakle, komšija,
susjed, bilo koje religije bio.

Koliko je govor reisa Kavazovića izazivao emocije i tjerao suze na oči stotinama prisutnih, govor ambasadora Hrle je pak izazvao drukčiju reakciju - naveo je prisutne na emotivno odobravanje osmjesima. Kao što je neko duhovito primjetio, susret bosanskohercegovačke svjetovne i duhovne vlasti u Atlanti, meÄ‘u bosankohercegovačkim državljanima, bio je, dakle, uravnotežen, izbalansiran i dvostrano emotivan. Treba naglasiti da se bosanskohercegovački glas sve više čuje u centru svjetske politike, Vašingtonu. U ovoj glavnoj svjetskoj državi i njenom glavnom gradu Vašingtonu putem ambasade BiH upotrebom diplomatskih vještina i osjećajem za savremeni i historijski kontekst u kojem se svijet i BiH nalaze, bori se za budućnost i sadašnjost naše države. Tako BiH ima u Sjedinjenim Američkim Državama.

" Ratni vihor nas skupio iz svih djelova BiH u mali džordžijski gradić Clarkstone. Iz različitih dijelova BiH ali sa istom mukom, tugom i bolom, istim mislima i željama, u istoj vjeri roÄ‘eni, iz iste domovine prognani. Razumjeli smo se i bez riječi, vizuelno se prepoznavali i kada se personalno nismo znali. Sjećam se, kada bih došao u naselje, Cristopher Woods, širom otvorena vrata apartmana bila su siguran znak da u njemu živi bošnjačka familija. Vrata bošnjačkih kuća su uvijek otvorena, kao srce vjernika, za sve one dobronamjerne, putnike namjernike, one u nevolji. Nismo imali mnogo ali i to malo smo dijelili. Otvorena vrata su bila i znak zahvalnosti Sjedinjenim Američkim Državama koje su otvorile svoje granice nudeći nam slobodu i sigurnost", poćeo je svoj dirljivi govor profesor Semir Đulić na veličanstvenoj manifestaciji obilježavanja 20 godina rada i svećanog otvaranja džamije. 


Kao jedna od najistaknutijih bošnjačkih zajednica u Sjevernoj Americi, Zajednica Bošnjaka Džordžije nije gradila samo duhovnu komponentu, odnosno džamiju, već i sve druge komponente bošnjačkog i bosanskohercegovačkog bića. Gradili su sebe i svoju budućnost promovišući najbolje vrijednosti BiH. Hiljade djece prošlo je mektebsku nastavu i školu bosanskog jezika, stotine zaigralo u KUD “Bosanski Zumbuli” i zapjevalo u Horu “Bilal”. Mnogi od njih danas su uspješni akademski i poslovni ljudi i aktivni članovi omladinske sekcije. Zahvaljujući njihovom angažmanu danas za svaki prvi mart imamo Bosansko-Američki dan na Kapitolu Džordžija, usvojene deklaracije o Genocidu u Srebrenici.

Profesor Đulić dalje istiće:  "Gradeći sebe ova zajednica je gradila vjerske institucije i druge organizacije na višem i saveznom nivou organizovanja, a od značaja za Bošnjake i BiH. Možda uvjek nismo bili “lak” sugovornik ali smo uvjek nudili valjane argumente.Osnivači smo Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike,IABNA-e a danas ICNAB-a, stalni učesnici i organizatori jednog od Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, jedan smo od osnivača Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovne organizacije sjevernoameričkih Bošnjaka. Ovdje u ovoj sali održana je osnivačka skupština BZK Preporod za Sjevernu Ameriku, stalni smo sponzori Savjetodavnog Vijeća za BiH u Vašingtonu. Putem svojih članova aktivno smo učestvovali u osnivanju Instituta za istraživanje Genocida Kanada i Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju. Naša personalna veza sa domovinom i našim narodom je višeslojna, višesmjerna, emotivna, ekonomska, humanitarna, patriotska,poslovna, kulturna itd. No one istitucionalne su najbitnije. Jedna, kojom svjedočimo svoju vjeru, a koja nas preko ICNABA povezuje sa IZ BiH čiji smo sastavni dio. Druga, koja nas kao državljane BiH povezuje sa državom BiH, vodi preko ambasade BiH i njenog Konzularnog odjela u Vašingtonu a sa kojim naša zajednica ima veoma uspješnu dugogodišnju suradnju. Rezultat te saradnje jesu mnogobrojni konzularni dani održani u ovom našem centru, hiljade izdatih pasoša  drugih dokumenata te milioni ušteÄ‘enih dolara koje bi naši članovi potrošili na putovanja u Vašington. U ime svih njih želim iskoristiti ovu priliku da se lično zahvalim njegovoj ekselenciji ambasadoru Harisu Hrli te savjetniku gosp. Eminu ÄŒohodareviću i da ih zamolim da naše riječi zahvalnosti prenesu i ostalim članovima ambasade i  konzularnog odjela. Isto tako želim reći da država BiH u ovom centru uvjek ima otvorena vrata i srdačnu dobrodošlicu".

Zajednica Bošnjaka Džordžije je primjer zajednice koja je prihvatanjem svih pozitivnih vrijednosti integracije u američki "Melting Pot" organizovano se suprostavila asimilaciji i tako ne samo očuvala, već i ojačala duhovnu, narodnu i patriotsku komponentu bošnjačkog narodnog bića i najbolje vrijednosti Ideje Bosne i Bosanskog duha oličenih u prihvatanju, priznavanju, poštovanju drugog i drugačijeg kao modusa egzistencije bosanskohercegovačkog društva i države.

I dok su stotine prisutnih dostojanstveno i s puno digniteta pristupale ovom velikom dogaÄ‘aju, u potpunom redu, dostojanastvu i s puno samodiscipline, dogadÄ‘aj je, u skladu sa zakonom, osiguravala i nadležna državna policijska uprava. To je zakon. A na reverima policajaca koji su se našli na mjestu ceremonije, na upadljivim žutim pločicama, pisala su - bosanskohercegovačka prezimena. Američki policajci, na bosanskom jeziku, usred Džordžije, pomažu u održavanju ove veličanstvene manifestacije. Bosno moja, lijepa mila... s obje
strane Atlantika...

U Atlanti je još jednom data podrška demokratskoj i multietničkoj BiH kao najboljem okviru u kojem njeni narodi i graÄ‘ani mogu živjeti. A, baština BiH se sve bolje, organizovanije i institucionalizovanije promoviše, i samim time sve bolje poznaje na velikim tržištima kao što su Sjedinjene Američke Države.

Osmrtnicama ba

Vijesti: