Recenzije

Izjava povodom odluke Narodne skupštine eniteta Republike Srpske o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, po kojoj je odluka o opozivu s dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Branka Pećanca, destruktivna po vitalni interes entiteta Republika Srpska

24 februar, 2014

 

Izjava povodom odluke Narodne skupštine eniteta Republike Srpske o potvrÄ‘ivanju izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, po kojoj je odluka o opozivu s dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (ÄŒikago) Branka Pećanca, destruktivna po vitalni interes entiteta Republika Srpska

 

Internacionalni sud pravde je 26. februara 2007. godine utvrdio da su genocid počinile vlasti i institucije entiteta Republike Srpske i da je Srbija imala obavezu da sprijeći genocid. Presuda Internacionalnog suda pravde je nadredena svim ustavnim aranžmanima i odlukama institucija i organa konstituisanih na osnovu Dejtonskog ustava, a koji se danas nude žrtvama agresije i genocida.

 

Cilj agresije i genocida protiv graÄ‘ana Republike Bosne i Hercegovine je bio stvaranje etnički čiste Velike Srbije na račun teritorije Republike Bosne i Hercegovine. Zakonitost i pravda u slučaju Bosne i Hercegovine će biti ostvareni samo nakon što će izvšiocima agresije i genocida biti oduzeto ono što su ostvarili kao svoj cilj, entitet Republika Srpska.

 

Na osnovu Internacionalnog i graÄ‘anskog prava, sve što je stećeno na ilegalan način ne može biti priznato kao legalno. Dakle entitet Republika Srpska i njegova Narodna skupština su ilegalni. Slijedom toga odluka Narodne skupštine o potvrÄ‘ivanju izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, po kojoj je odluka o opozivu s dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (ÄŒikago) Branka Pećanca, destruktivna po vitalni interes entiteta Republika Srpska je ilegalna, nezakonita, nelegitimna, antidržavna, usmjerena protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda i graÄ‘ana.

 

Dejtonski sporazum je nagradio agresiju i genocid sa prisilnom, ilegalnom i nepravednom podjelom države Bosne i Hercegovine na dva “entiteta”, namečući nepravedan ustavni sistem koji je rezultirao neefekasnim strukturama državne vlasti. Zahvaljujući ilegalnom Dejtonskom ustavu umjesto državne diplomatije koja će braniti i jačati interese države Bosne i Hercegovine u svijetu, mi imamo nacionalističku, partijsku diplomatiju koja radi samo za interes nacionalista i od države otuÄ‘enih partijskih oligarhija.

 

Slijedom takve antibosanskohercegovačke diplomatije generalni konzul u Ćikagu nije samo prekršio kodeks Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine iz 2004. godine u kojem je precizirano ponašanje diplomata prilikom javnih istupa, već je direktno radio protiv države koju predstavlja. Izjava generalnog konzula “Vidim ovdje saborce koji su stvarali Republiku Srpsku. ÄŒast mi je i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao Republiku Srpsku sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom“, koju antidržavno potpisuje srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je direktni atak na državu i njene graÄ‘ane, na istinu i pravdu, na odluke internacionalnih i nacionalnih sudova, na žrtve i svjedoke agresije i genocida, na Ideju Bosne i bosanski duh  koji simboliziraju bosanskohercegovački doprinos čovjeku i civilizaciji putem prihvatanja, poštovanja, priznavanja, tolerasanja drugog i drugačijeg kao modusa ljudskog, društvenog i državnog razvoja.

 

Na osnovu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, ništa ne može opravdati potčinjavanje graÄ‘ana Bosne i Hercegovine jurisdikciji ustavnog, pravnog i političkog ureÄ‘enja Dejtonske Bosne i Hercegovine. Dejtonskim ustavom, vlast nad žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini je nezakonito stavljena u ruke onih koji su izvršili genocid i onih koji su kolaborirali sa izvšiocima genocida, u ovom slučaju Narodna skupština entiteta Republika Srpska. GraÄ‘ani države Bosne i Hercegovine imaju legitimno pravo da ne prihvate ni jedno odluku ustanova i institucija kreiranih Dejtonskim ustavom jer bi to podrazumijevalo da same žrtve agresije i genocida legalizuju agresiju i genocid. Zato graÄ‘ani Bosne i Hercegovine ne smiju prihvatiti odluku ilegalne Narodne skupštine ilegalnog entiteta Republika srpska u vezi generalnog konzula.

 

Profesor Emirć

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 

 

 

 

Osmrtnice

Vijesti: