Recenzije

Å TO SE PAMTI, ZABORAVI SE, Å TO SE PIÅ E, OSTAJE

 

Recenzija Prof. Emir Ramić: Knjiga “Historija Bosanske Dubice”, autora Zijada Bečirevića

Bosanska Dubica je konačno dobila svoju historiju. I zaslužila je.

Knjiga “Historija Bosanske Dubice” autora Zijada Bečirevića se sastoji od deset djelova. U prvom dijelu autor govori o prvim tragovima Bosanske Dubice, u drugom nudi čitaocima razvoj Bosanske Dubice u Srednjem vjeku. Treći dio donosi opis Bosanske Dubice u Otomanskom periodu. U četvrtom poglavlju autor govori o Bosanskoj Dubici na prelazu Otomanskog u Austrijsko doba. Peto poglavlje je Bosanska Dubica za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Šesto poglavlje opisuje Bosansku Dubicu u Kraljevini SHS. Sedmo poglavlje nosi naziv Bosanska Dubica u Drugom svijetskom ratu. Osmo poglavlje govori o Bosanskoj Dubici u Drugoj Jugoslaviji. Deveto poglavlje nudi čitaocima Bosansku Dubicu u vremenu raspada SFRJ i na kraju deseto poglavlje daje prikaz Bosanske Dubice u Dejtonskoj BiH.

Ova zaista odlična historijska knjiga je vrijedan vidikovac u prošlost, dobar analizator sadašnjosti i tako potreban motiv za angažman za bolju budućnost. Zato moto ove do sada prve historije grada na Uni može biti napisan riječima Mula Mustafe Bašeskije: "Što se pamti, zaboravi se; što se piše, ostaje".

Knjiga je koncipirana kao koristan bedeker za sve buduće istraživače prošlosti ovoga grada, ali i kao svojevrsni priručnik mnogostruke namjene sa masom informacija o ovome gradu koje niko do sada nije sakupio na jedno mjesto i objavio u ovom obliku. Autor obuhvata obilje historijskih podataka iz svih historijskih perioda razvoja Bosanske Dubice. Knjiga ima čvrstu strukturu, pisanu publicističkim stilom sa kratkim i jezgrovitim podacima, uz korištenje solidnog fondusa literature i fondova.

Do sada nitko nije imao hrabrosti pozabaviti se sveobuhvatnom analizom historije ovog malog grada po prostoru, ali velikom po historijskim dogaÄ‘ajima ne samo za Dubičance, već i za Bosnu i Hercegovinu. Jedan čovjek je godinama tiho i metodološki sakupljao, slagao i nizao biserje historijskih slika, što mozaik grada čine – Zijad Bečirević. Da, nenametljivo tiho, kao što to čine svi oni predani vremenu i prostoru u kojem žive, nijednoga trenutka ne zaboravljajući zabilježiti sve one značajne historijske trenutke, Zijad je u posljednjih nekoliko godina stvarao nešto što upravo listate i što vam preporučujem da sa pažnjom pročitate “Historiju Bosanske Dubice”, bivajući istovremeno kreator nekih novih vizija. Te nove vizije bi netko mogao i kritikovati i pitanjem: A zbog čega u knjizi nema ovoga ili onoga? No, prepustimo to pojedinačnoj ljudskoj sujeti svakoga od nas da, sagledavši suštinu, zaobiÄ‘e formu i prihvati kako je ovo, hvale vrijedno djelo, početak nekih novih vizija pisanja historije bosanskih gradova. Ovdje možete naći i ono što nikada u školi ne bi saznali, a kamoli naučili…A šta?-upitaste se. Odgovor je jednostavan-ostaviti iza sebe jedan autorski zapis koji će pomoći svakome od nas da posmatra grad u kome obitava kao dio sopstvenog habitusa, dio sebe. Ljudi čine grad, ali i grad čini ljude.

Zijad je uspio sadržinski. I suštinski. Pokrenuo je lavinu. Ne bih se začudio da u narednih nekoliko godina ne dobijemo više autorskih djela koja će obraÄ‘ivati “temu po temu” iz ove knjige. Ovo ni u kom slučaju nije nešto što će živjeti najviše jedno ljeto. Ovo je nešto što može biti samo dalje razvijano očekujući još sveobuhvatnije sadržaje i od samog autora.

Historija Bosanske Dubice je melanž različitih pristupa uspješnog otkidanja od zaborava tla sa koga je Zijad ponikao. Autor bez lamentiranja opisuje svoj grad kroz historiju čovjeka i civilizacije. Svjestan ozbiljnosti posla koga je počeo, Zijad je lišen osječanja užasa i pustoši što sa sobom nosi historija ostavio u amanet sljedečim generacijama da nastave istraživanje historije ovoga liepog grada.

Bosanska Dubica je konačno dobila svoju historiju. I zaslužila je.




Osmrtnicama ba

Vijesti: