Recenzije

BOSNISEJA JE POTVRDILA DA JE SVIJET ZAJEDNO SA ZLOÄŒINCIMA POSTAO OGROMNA KALJUGA

 

Recenzija Prof. Emir Ramić: Knjiga “Bosniseja”, autora Šabana Nurića

 

Stalnu bosnjacku temu: NITKOVI PROGRESA! Nitkovi progresa sto stalno napadaju multidimenzionalno bosnjacko bice omedjeno: islamom, bosnjastvom, bosanskim jezikom i bosanstvom, bosnjacko bice izrodjeno na velicanstvenom raskrscu svih velikih civilizacije sto se Bosna zove, bosnjacko bice sto svjedoci mogucnost velicanstvenog zavjeta o postovanju, prihvatanju i priznavanju drugog i drugacijeg sto se u Bosni simbolicno zove ideja Bosne i bosanski duh. Temu koja se mora neumorno obradjivati, do najsitnijeg detalja. Temu o najbesramnijem periodu ljudske historije, temu rigorozne moralne osude,- Tu temu je ponovu uzbudio Saban Nuric u svojoj svojevrsnoj bosnjackoj citabi- Bosniseji. Temu o zlocincima nad Bosnjacima, Bosancima, idejom Bosne i BiH. Temu posvjedocenu zrtvama tog androidnog zlocina - ljudima te iste zemlje nevinosti i heroizma.
Ko su ti zlikovci bez presedana, pokazano je, i jasno je. Njihovo
razoblicavanje je samo dio Bosniseje, koja na svojevrstan nacin demaskira nitkove pojacanom afirmacijom ljudskog integriteta njihovih zrtava. Zlocin protiv covjecnosti, prirode i savjesti na koji pristaje i u kojima sudjeluje svojom pasivnom voajerskom strascu gotovo citav ljudski rod, veci su i od svega sto je sunce posvjedocilo, od kad je svijeta i vijeka. Veci su i od zlocina prema jevrejima nacista Njemacke, jer, njih je svijet mogao osuditi, pravdajuci sebe faktorom neznanja. Konc-logore i dusegupke znali su, moze se, spekulirati, samo najvisi vrhovi njemackog Reicha; saveznici i svijet, te uzasne cinjenice otkrili su tek postfestum! Neka bude tako. A o Bosni, jasno je, svi znaju sve. Svi to gledaju,svako vece, na ekranima televizora! Iskljucuju ih, prebacuju na sport i muziku, da si ne pokvare raspolozenje, da im se ne izgubi ukus vecere. A Nitkovi Progresa skiciraju nove i nove planove kako ce satrijeti jedinstveno bosnjacko bice koje nosi i svjedoci poruku Ideje Bosne, koje nosi ono posljednje ljudsko sto je kadro da ih podsjeti na mjeru njihovog zlocina olicenog u agresiji, genocidu, etnickom ciscenju, kulturocidu, ekocidu, etnocidu, urbicidu, konc-logorima smrti, silovanju…


Analiticki okvir Bosniseje potpuno jasno svjedoci da je na djelu
Agresija ne samo na teritoriju medjunarodno priznate drzave vec prije svega na multidimenzionalno bosnjacko bice koje svjedoci bozansku poruku o prihvatanju, postovanju i priznavanju drugog i drugacijeg pri cemu je to drugo i drugacije vjerskog, nacionalnog i kulturnog karaktera.
Bosniseja svjedoci da je na djelu sihronizovan plan unistenja Bosanskog duha osvjedocen u Bosnjastvu i istinskom Bosanstvu, kao jasnog i nepobitnog dokaza da je moguc zivot koji afirmira univerzalne ljudske vrijednosti i koji marganilizira distinktivne biljege religije, nacije, kulture, tradicije i civilizacije.
Unistiti takvo bosnjastvo, bosanstvo, ideju Bosne i bosanski duh imperativ je onih koji svijet djele na Prvi, Drugi i Treci Svijet. Dakle na svijet u kojem treba da se razdvoje prostori u kojem zive svjedoci i tumaci bosanskog duha u kome ce zivjeti bica Prvog, Drugog i Treceg reda. Bosna bi znacila primjer prema kojem ce sutra biti moguce zamisliti da se izgube kvalitetne razlike medju ljudima.
Da dio svijeta koji sebe promovira u superiorna bica, mora zivjeti ravnopravno, i smatrati sebe jednakima, sa onima za koje uporno dokazuje da su inferiorni i da im nije mjesto u "razvijenom, "demokratskom", "slobodnom svijetu!
Upravo ova prozirnost bezocnosti opterecuje savjest svijeta preko granica svega sto je do sada dozivljeno u historiji.Zlocin je sutnjom umanjti taj teret, nedopustivo je zaboraviti tacno i jednu jedinu podlost nitkova i izvrsitelja. Svijet tacno zna da je Bosna mjesto u kome se masakrira bosnjacko bice samo zato sto svjedoci bozansku poruku o tolrenaciji, prihvatanju, postovanju i priznavanju drugog i drugacije. Sve to uz podrsku i garanciju najmocnijih sila. I svijet ostaje nijem. Nece mu taj grijeh biti apsolviran dok na zemaljskom saru zivi makar i jedini Covjek.
Sta reci Bosnjacima - Bosancima cuvarima bosanskog duha? Onima dakle, sto su posljednje jezero - skoro vec samo lokva - od sanjanog ili stvarnog nekadasnjeg Mora ljudi! Reci im ono sto svakako dobro znaju: "Tesko onoj vodi, sto ostane odvojena, kada se njeno more povuce! A spasa joj niodkud nece biti" Bosnjak, to posljednje sto je ostalo od svekolike ljudskosti svijeta, moze jos samo da ceka casa kada ce ga " zavidan" krvoloka apsorbirati u nista, i kada ce ga kaljavo dno bezdusnika progutati. I da pamti istinu o sebi: da nije ni kaljuga, ni barustina, nego da je, do posljednje kapi, More Ljudskosti! I zato se moze reci i drugo " Ali neka se ta voda sjeti de je ono More u svakoj svojoj kapi! A nema te jare koja moze isusiti jedno More, i nema toga blata koje moze More progutati!"
Svaki Bosnjak, jeste jedno cijelo More ljudskosti u jednoj kapi-
jeste ta kap! I neka zega pali, i neka blato guta- svaki Bosnjak ostace cijelo More. Preveliko za sav mulj ovoga svijeta, preduboka za svu njegovu snagu isusivanja. Cilj onih koji bi da ospore potrbu neprekidnog, do izludjivanja sistematskog i iritirajuceg govora o zlocinima nad Bosnjacima, ravnodusnost svijeta prema krivici inspiratora i pocinitelja , jasan je: oni bi da se ostvare uslovi javno pomirenje ubica, da se cijena njihovog uspjeha ne spominje, da se gleda u novu buducnost. Tragajuci za slijedecom zrtvom. "To sto smo ih pobili, protjerali, silovali mucili unakazili, ne daje im pravo da nas stalno podsjecaju na sebe" govore ovi pobornici "real politike". Mrtvi su sasvim mrtvi- ne mozemo ih ozivjeti! Osvojeno je cvrsto oteto- ne mozemo ga sada ponovo oduzimati! Prognani su daleko otjerani - ne mozemo ih prikupljati ni vracati! Nasilnike, naseljene na naaseljima zrtava - ne mozemo sada tjerati".
Ali, pitanje Bosniseje s teme "Zasto jos o zlocinima u Bosni ?" Samo je optuzba vise protiv zlocinaca, protiv androidne gluposti pasivnog svijeta, protiv potrganosti jedinstvenog bosnjackog bica. Bosniseja je potvrda da je pasivni svijet zajedno sa zlocincima postao ogromna kaljuga, blato, tinja, mulj… Pa opet, zar svo blato ovopga svijeta moze poreci cistotui jedne jedine kapi u kojoj je citavo more i koju svjedoci Bosniseja Sabana Nurica. Bosniseja, svjedoceci o neunistivosti multidimenzionalnog Bosnjackog bica koje nosi Ideju Bosne i bosanskim duh, poziva Bosnjake matice i dijasporeu bosnjacki front unutar koga ce se sve bosnjackim dijalogom produkovati globalni interes bosnjacke bitnosti i bitisanosti, interes bosnjacke egzistencije koji treba biti omedjen islamom, bosnjastvom, bosanstvom i bosanskim jezikom. Razvijena vjerska, nacionalna i patriotska komponenta bosnjackog bica uokvirena Idejom Bosne i bosanskim duhom je bosanski odgovor covjekoljublja…
Bosniseja nam porucuje, - Bosna se uvjek sama od sebe procisti, strese i onda gizdava, jezdi vremenom i svemirom kao ukras Zemlji i ljudima. Samo dobri Bosnjani znaju kako boli nepravda i samo ono dijele sa drugima - prijateljima ono sto porodi siromasna, a duhom i razumjevanjem bogata zemlja Bosna. Cista i siroka dusa slavenska ociscena i umivena vjerom u Allaha, vjerom u pobjedu dobra nad zlim, vjerom u pobjedu ideje Bosne i bosanskog duha, ta prociscena bosnjacka dusa mora iz zlikovaca iznuditi ne samo dobro nego iznuditi da ne cini zlo, toliko se ono ugnjezdilo u njihovu krv, pamcenja i historiju.
To se postize pamcenjem. Ali ne pamcenjem u ime osvete vec pamcenjemu ime pobjede istine i pravde. Bosniseja svjedoci stalnost bosnjackog multidimenzionalnog bica, ideje Bosne i bosanskog duha. Svjedoci potrebu bosnjackog fronta i dijaloga koji ce definirati bitnost i bitisanost egzistencije, sto nikako nije jednoumlje vec prihvatanje usmjeravajucih simbola egzistencije Bosnjaka.
Bosniseja svjedoci jos jednu dimenziju, prevazilazenje i oslobadjanje kompleksa manje vrijednosti i inferiornosti prema okruzenju i njegovim kulturama. Bosniseja svjedoci da je bosnjacki merhamet mnogo osiromasen nedostatkom bosnjackog fronta, dijaloga i pomirenja. I konacno, autor Šaban Nuriæ ovom knjigom trazi urgentno, bez odlaganja, definisanje i mjerodavno prihvatanje dva strateska dokumenta: BOSNJACKOG NACIONALNOG PROGRAMA i PROGRAMA DALJEG OPSTANKA I PERSPEKTIVE JEDINSTVENE DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE.


Osmrtnicama ba

Vijesti: