Vijesti

OTVORENO PISMO PREDSJEDNISTVU BIH, VIJECU MINISTARA BIH, VISOKOM PREDSTAVNIKU MEDJUNARODNE ZAJEDNICE U BIH I MINISTRU ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE

 

Sažetak i pitanja:

1. Dijaspora Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi sastoji se većinom od novodošlih,  kao posljedica agresije, genocida i etničkog čišÄ‡enja u domovini od 1992. do 1995. godine. Mnogi od njih su sami bili žrtve tih temeljnih prekršaja meÄ‘unarodnog humanitarnog prava.

2. Dijaspora Bosne i Hercegovine treba i zahtieva direktnu prisutnost i zastupništvo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, kako bi se neporedno pokušalo udovoljiti njenim potrebama, odnosno pokušali riješiti brojni problemi naših graÄ‘ana u dijaspori, uključujući naročito stvaranje mogučnosti održivog povratka u zavičaje iz kojih su većina njih nasilno protjerani.

3. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je svojevremeno podnio zahtjev da se tim pravima i potrebama dijaspore udovolji, u kontekstu predloženog Ministarstva za dijasporu, Zakona o dijaspori, Vijeća za dijasporu i sl.. Ovaj presedan je već ustanovljen u zemljama u kojima je mnogo manja proporcija državljana i djece koji žive u dijaspori, i u kojima je kršenje meÄ‘unarodnog humanitarnog prava bilo u mnogo manjoj mjeri nego što je to slučaj sa Bosnom i Herecegovinom.

4. Ako Bosna i Hercegovina nije voljna poduzeti potrebne korake u odgovoru na legitimne potrebe svoje dijaspore, onda će Kongres

Vijesti: