Vijesti

ŽRTVE GENOCIDA U PRIJEDORU PONOVO PONIŽENE

ŽRTVE GENOCIDA U PRIJEDORU PONOVO PONIŽENE

 

Žrtve agresije na RBiH i genocida nad njenim graÄ‘anima, posebno žrtve genocida u Prijedoru su još jednom ponižene od Haškog tribunala. To više nije Tribunal istine i pravde, već Tribunal nepravde, neistine

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron uvjetno je prihvatio ublažavanje kazne za 30 mjeseci osuÄ‘enom ratnom zločincu Milomiru Stakiću i time ponovo ponizio prijedorske žrtve i nanio težak udarac istini i pravdi u svijetu. Milomir Stakić predsjednik samoproglašene Skupštine srpskog naroda općine Prijedor, predsjednik Savjeta za narodnu obranu iste općine i predsjednik ratnog predsjedništva općine tijekom agresije i genocida je osuÄ‘en za najteže oblike ratnih zločina. Njemački sudac Wolfgang Schomburg je potvrdio da je Stakić kao "predsjednik ratnih autoriteta postavljenih u Prijedoru 1992 godine, kriv za zlostavljanje, nasilno izbacivanje iz njihovih domova te ubistva Bošnjaka i Hrvata. Sve to je konstituirano kao optužba za zločin protiv čovječnosti kao i ratni zločin. Zar se gospodine Meron može govoriti o smanjenju kazne ovakvom ratnom zločincu? To mogu uraditi samo nečasni, neprofesionalni ljudi.

Istog dana Raspravno vijeće Haškog tribunala u slučaju protiv bivšeg predsjednika entiteta Republike Srpske osumnjičenog ratnog zločinca Radovana Karadžića odbacilo je zahtjev Haškog tužiteljstva za otvaranjem dokaznog procesa u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica, otkrivene  prošle godine. Raspravno vijeće smatra da zahtjev za ponovnim otvaranjem nije u interesu pravde. Zar najveća masovna grobnica u BiH, ali i najveća grobnica u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Tomašica, nije krucijalni dokaz za agresorsko genocidne namjere Radovana Karadžića, za genocid u Prijedoru.

Za preživjele žrtve i svjedoke genocida u Prijedoru Haški tribunal više nije mjerilo istine i pravde, već mjerilo nepravde, poniženja, nemorala i neljudskosti.

Emir Ramić

Vijesti: