Vijesti

Reagovanje IGK na Opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva za gradonačelnika Zagreba Milanu Bandiću

Reagovanje IGK na Opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni graÄ‘anin Grada Sarajeva za gradonačelnika Zagreba Milanu Bandiću 

 

NEÄŒASNI GRAĐANIN, KOJI PRIZIVA PODJELU BIH NE MOŽE NOSITI ÄŒASNU TITULU POÄŒASNOG GRAĐANINA SARAJEVA – SVIJETSKOG MOSTA KULTURA

 

Opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni graÄ‘anin Grada Sarajeva za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića  je nada žrtvama agresije i genocida u BiH za pobjedu istine i pravde. Istovremeno to je poruka prijateljima Ideje Bosne i Bosanskog duha da nastave svoj pobjedonosni marš očuvanja i jačanja jedinstvene, nezavisne, suverene, demokratske države BiH. Na kraju to je pouka neprijateljima države BiH da je njihov posao negiranja državnosti i nezavisnosti BiH uzaludan.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK} pozdravlja opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni graÄ‘anin Grada Sarajeva Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, donešene na sjednici Gradskog vijeća na prijedlog gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića i njegovih zamjenika Aljoše ÄŒampare i Ranka ÄŒovića.

 

Bandić je nedavno u intervjuu za Al Jazeeru kazao:  “BiH je zemlja tri konstitutivna naroda i, ja se nadam, uskoro i triju entiteta, da svako ima mogućnost da izabere svoje predstavnike”.

 

Nakon ovih uvrijedljivih i ponižavajučih riječi, reagovao je IGK i  zatražio  u ime žrtava agresije na RBiH i genocida nad njenim graÄ‘anima ukidanje odluke o proglašenju gradonačelnika Milana Bandića počasnim graÄ‘aninom grada Sarajeva.

 

U izjavi za javnost IGK je izmeÄ‘u ostalog upozorio da "Bandićevu podršku osnivanju trećeg entiteta u BiH žrtve i svjedoci agresije i genocida, ali i mnogi prijatelji BiH u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama doživljavju kao atak na suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države BiH, te kao veliki udarac na demokratizaciju bosanskohercegovačkog društva i države. Izjava Bandića je i direktno uplitanje u ustavno ureÄ‘enje države BiH. Podrška osnivanju trećeg entiteta u BiH značila bi podršku oživljavanju tzv. paradržave „Herceg-Bosne“, odnosno udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa Franjom TuÄ‘manom za koji su bivši čelnici Hrvata u BiH na MeÄ‘unarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju osuÄ‘eni na dugogodišnje zatvorske kazne“.

 

Izražavajući mišljenje žrtava agresije i genocida u BiH, ali i mišljenje mnogih KanaÄ‘ana i Amerikanca i njihovih organizacija, prijatelja BiH, IGK pozdravlja opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni graÄ‘anin Grada Sarajeva Milanu Bandiću. Uvrijedljivo i nezamislivo je da osoba koja napada na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost države BiH,  koja vrijeÄ‘a žrtve agresije i genocida u BiH, koja ne poštuje odluke Haškog suda, koja na kraju vrijeÄ‘a sve graÄ‘ane Sarajeva, posebno one koji su dali svoje živote za slobodu i dostojanstvo države BiH, grada Sarajeva, čovjeka i civilizacije, Ideje Bosne i Bosanskog duha dobije tako važno priznanje, odnosno bude uopšte predložen za isto. Cjenimo da će ova pravedna, moralna i ljudska odluka Gradskog vijeća mnogo značiti unapreÄ‘enju procesa dobrosusjedskih odnosa izmeÄ‘u BiH i Hrvatske, odnosno Sarajeva i Zagreba, jer samo na istini o zločinima i pravdi za žrtve tih zločina, samo na poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti države BiH, samo na  istinskom prihvatanju i priznavanju Ideje Bosne i Bosanskog duha mogu se graditi dobrosusjedski odnosi. IGK još jednom u ime žrtava i svijedoka agresije i genocida u BiH upozorava navodne nacionalističke istočne i zapadne dužebrižnike da je jedinstveno bosanskohercegovačko teritorijalno, državno i društveno tkivo nepoderivo na nacionalističke torove. U multinacionalnoj, multivjerskoj i multikulturnoj BiH ima mjesta za sve istinske prijatelje Ideje Bosne i Bosanskog duha. TakoÄ‘e IGK izražavajući volju žrtava agresije i genocida u BiH smatra da Bandić, atakujući na državu BiH ne može biti ni počasni graÄ‘anin Srebrenice, grada u kome je izvršen največi zločin poslije holokausta u Evropi te Kiseljaka. U tom smislu IGK će poslati notu nadležnim organima Srebrenice i Kiseljaka da Bandiću oduzmu časnu titulu počasnog graÄ‘anina u tim gradovima.

 

Profesor Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

 

 

 

Vijesti: