Vijesti

Dejtonska državna i društvena ivolucija BiH kao nemogući ekperiment međunarodne zajednice postaje jedan od največih problema ne samo za BiH i Evropu, već i za UN, odnosno svijet

Dejtonska državna i društvena ivolucija BiH kao nemogući ekperiment meÄ‘unarodne zajednice postaje jedan od največih problema ne samo za BiH i Evropu, već i za UN, odnosno svijet

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas Rezoluciju kojom se potvrÄ‘uje teritorijalni integritet Ukrajine, a referendum o pripajanju Krima Rusiji proglašava se nelegalnim.   Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je glasao protiv rezolucije Ujedinjenih nacija o Ukrajini. Tako je država BiH kao članica UN bila suzdržana kod glasanja u Gneralnoj skupštini UN o Rezoluciji o Ukrajini. Ili još tačnije rečeno BiH nije ni imala svoj stav o ruskoj agresorskoj aneksiji Krima. Još jednom blokadom srpskog člana Predsjedništva, BiH je kao država ponovo blokirana u njenom nastojanju da izpoštuje povelju UN koja primarno traži od svake svoje članice da upotrebom svih raspoloživih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost svake svoje članice. Unatoč tome što Radmanović i Dodik sa njihovim entitetom  važe za ugrožavatelje mira i kočničare u primjeni najvažnijeg svijetskog političkog dokumenta – Povelje UN,  stvarni problemi u BiH nisu oni, već Dejtonski ustav koji stalno proizvodi neprijatelje države BiH. Dejtonski ustav će stalno producirati nove Radmanoviće i Dodike koji će uvijek nalaziti svoje birače. Stoga BiH važi za največu trenutnu probu kako za bosanskohercegovački nacionalni i graÄ‘anski establišment, tako još više za evropski i svijetski demokratski establišment. Ukoliko propadne projekt Ideje Bosne i Bosanskog duha to je opomena za multietnički, multikulturni i multireligijski model egzistencije čovjeka i civilizacije.

Dejtonski ustav je ivolucija državnog i društvenog ureÄ‘enja BiH. U svim prijedejtonskim ustavima BiH je bila definisana prvo kao država graÄ‘ana, a zatim naroda. Dejtonski ustav je to ukinuo, transformisao državu na dva entiteta, na jednu republiku i jednu federaciju, uveo entitetsko samoljublje, oslabio državno samoljublje, uveo princip entiteta kao primarnog državnog faktora. Taj eksperiment ne postoji u meÄ‘unarodnoj zajednici. Tako BiH nije suverena država jer ima svoga suverena, Viskog predstavnika, nije ni protektorat jer ima višeslojnu, skupu, neefikasnu vlast. BiH je mjesto smjenjivanja dominacije entiteta na štetu graÄ‘ana i naroda, te na korist otuÄ‘enih korumpiranih elita.

Ako izuzmemo teoriju mogućeg dogovora izmeÄ‘u Rusije i EU o podjeli Ukrajine izmeÄ‘u njih, onda jačanje ruskog tabora na Balkanu treba biti momenat buÄ‘enja EU prema BiH. BiH ne trebaju govorne garancije zaštite teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti. To ona ima. BiH trebaju konkretna rješenja koja prije svega podrazumjevaju ukidanje - promjenu Dejtosnkog ustava. BiH treba politička opcija koji će usmjeriti energiju graÄ‘ana i naroda za ustavne promjene. U tom procesu jeste velika važnost meÄ‘unarodne zajednice, ali konačne poteze vućemo mi graÄ‘ani i narodi u i van BiH.

Emir Ramić

Backing Ukraine’s territorial integrity, UN Assembly declares Crimea referendum invalid

The UN Assembly resolution makes explicit reference to the primacy of the UN Charter’s call for the preservation of the unity and territorial integrity of all UN Member States, and also recalls the 1994 Memorandum on Security Assurances in Connection with Ukraine’s Accession to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, the 1997 Treaty on Friendship, Cooperation and Partnership between Ukraine and Russian, and other bilateral agreements between Ukraine and Russia.

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=47443&Cr=Ukraine&Cr1=#.UzR69PldWuI

Vijesti: