Vijesti

Zajedničko saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (“KBSA”) i Instituta za istraživanje genocida, Kanada (“IGK”) povodom historijskog sporazuma o zajedničkoj listi probosanskih stranaka

Zajedničko saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (“KBSA”) i Instituta za istraživanje genocida, Kanada (“IGK”) povodom historijskog sporazuma o zajedničkoj listi probosanskih stranaka  

 

U ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih graÄ‘ana, posebno u ime više od 350.000 na silu prognanih američkih i kandskih Bošnjaka, u ime Amerikanaca i KanaÄ‘ana prijatelja Bosne i Hercegovine i prijatelja GraÄ‘anske koalicje Prvi mart dajemo punu podršku potpisivanju sporazuma o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz bh. entiteta Republika Srpska na narednim općim izborima u Bosni i Hercegovini.

 

Kao saradnici GraÄ‘anske koalicija prvi mart u Sjevernoj Americi ovaj historijski sporazum vidimo kao nadu u bolju budućnost povratnika u bh. entitet Republika Srpska i bolju budućnost bosanskohercegovačkog otvorenog, slobodnog, civilnog društva i graÄ‘anske, multikulturne, multivjerske i multietničke države.

 

Pozivamo bosanskohercegovačku dijasporu da se ujedini oko platforme “Domovina”. Smatramo da je to put da se dijaspora konačno na najefektniji mogući način ukljući u procese kreiranja bolje Bosne i Hercegovine. 

Probosanske stranke su potpisivanjem ovog sporazuma pod nazivom „Domovina“ preuzele moralnu, političku i ljudsku  obavezu pred graÄ‘anima i narodima Bosne i Hercegovine o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika srpska.

 

KBSA i IGK prezimaju obavezu aktivne podrške navedenoj platformi sa ciljem da se mobilizuje što više američkih i kanadskih Bošnjaka za glasanje za jedinstvenu listu.

 

Platforma “Domovina” predstavlja najbolji put ukidanja dejtonske kompozicije bosanskohercegovačke države. KBSA i IGK će pozvati sjevernoameričke Bošnjake  da glasaju samo za one političke stranke i pojedince koji će aktivno podržati ovu platformu.

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za Istraživanje Genocida Kanada

Vijesti: