Vijesti

Kongres Bošnjaka Kanade i Institut za istraživanje genocida, Kanada pozivaju sve građane BiH sa prebivalištem u Kanadi da se registruju i glasaju na oktobarskim izborima u BiH.

Kongres Bošnjaka Kanade i Institut za istraživanje genocida, Kanada pozivaju sve graÄ‘ane BiH sa prebivalištem u Kanadi da se registruju i  glasaju na oktobarskim izborima u BiH.

 

Po raspisivanju izbora, od početka maja do sredine jula trajat će proces registracije glasača u inostranstvu za glasanje putem pošte. GraÄ‘ani i graÄ‘anke koji se ranije nisu prijavljivali za ovu vrstu glasanja, kao i oni koji su se susretali sa problemima u procesu, trebaju se registrovati popunjavanjem obrasca PRP-1 koji će biti dostupan na stranici Izbori.ba, po raspisivanju izbora.

 

Za registraciju je najbolje imati pripremljen važeći dokument BiH: ličnu kartu, vozačku dozvolu ili bh. pasoš. Ukoliko se prijavljujete sa statusom izbjeglice, valjanim će se smatrati i prijava važeći lični dokument države domaćina. Pritome je potrebno dostaviti, ili kopiju uvjerenja o državljanstvu ili potvrdu o prebivalištu/ličnu kartu BiH iz perioda popisa 1991. godine.

 

Prijava sa dokumentima će se moći slati na adresu CIK-a, putem fax-a ili putem e-maila. Po izvršenoj prijavi, u periodu pred izbore Centralna izborna komisija BiH će Vam dostaviti glasački materijal. Potrebno je da svaki glasač pojedinačno šalje popunjen glasački materijal putem pošte.

 

Za vrijeme perioda registracije, aktivisti Kongresa i Instituta sa radit će aktivnosti pomoći pri registraciji.

 

Na prošlim Općim izborima 2010. godine je za prostor entiteta RS glasalo 12 549 graÄ‘ana. Za jedno mjesto u Parlamentarnoj skupštini BiH bilo je dovoljno 29 000 glasova. Niti jedna politička stranka koja okuplja povratnike, izbjegla i raseljena lica na prostoru RS-a, nije postigla ovaj broj glasova. Samo zajedno možemo napraviti promjenu! Budimo spremni. Domovina te zove. Moj glas, moja zemlja.

 

Profesor Emir Ramić

Vijesti: